Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Új kor, új kór – járványszerűen terjed az SMS nyak

2016. október 10. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

Egyik legkedvesebb anekdotám egy öreg székely bácsiról szól, aki az állatkertben a zsiráf láttán megcsóválja a fejét és csak annyit mond: „Márpedig ilyen állat nincs!”. Nos, hasonló reakciót – „Ilyen betegség nem is létezik!” – vált ki betegeimből, amikor közlöm velük, hogy az őket kínzó krónikus nyakmerevség és fejfájás oka egy alattomos kór, az ún. SMS nyak.

pros-cons-banning-cell-phones-school_d88d43d984c1f10.jpg

Egy ausztrál orvos, James Carter adta a ’Text neck’ azaz SMS nyak elnevezést a jellegzetes gerincdeformitásnak, amely a túlzásba vitt táblagépezés, okostelefonozás, sms-ezés következtében alakul ki, és elsősorban a gyermekek és fiatalok, illetve a sokat számítógépező vagy mobilozó felnőttek körében terjed világszerte. A leszegett fejjel való pötyögéssel együtt járó állandósult helytelen testtartás ugyanis szinte törvényszerűen vezet különféle panaszok – gyakori fejfájás, nyak- és vállmerevség, krónikus fájdalom – kialakulásához, illetve olyan betegségekhez, mint a meszesedés, porckopás vagy a porckorongsérv; ráadásul sajnos egyre fiatalabb korban.

A digitális eszközök helytelen használatakor a gerinc íve jelentősen megváltozik, a rugalmasságot biztosító S-alakú görbületek helyett C alakban görbül. Ez a testtartás mind nyakunkra, mind derekunkra drámai többletterhet ró. A 4-6 kilogramm súlyú fej 60 fokos szögben történő előredöntése a telefon képernyőjének nézegetése közben közel 30 kilogrammnak megfelelő nyomást gyakorol a nyaki gerincre, és minél jobban előredöntjük a fejünket, annál nagyobb lesz a többletteher.

A nyak helyzete SMS-ezés közben röntgenfelvételen

A kutatások szerint az okostelefon-használók átlagban napi négy (!), éves szinten több mint 1400 órát töltenek az eszköz bámulásával. Nem csoda, ha néhány év alatt a gerinc „megadja magát” és az izmok adaptálódnak a megváltozott testtartáshoz. A nyak elülső és hátulsó izmai közt – ahelyett, hogy a fejet annak fiziológiás helyzetében, azaz a gerincoszlop tetején rögzítenék – megbomlik az izomegyensúly, az elülső izmok túlnyúlnak, a hátsó izmok berövidülnek és a fej bizony jócskán előre helyeződik.

img_2399-e1414075612980kicsi.jpgA megbomlott izomegyensúly

Az állandósult többletteher cipelése folyamatos többletnyomást jelent a porckorongok számára, így azok néhány év alatt ellapulnak és kiboltosulnak, majd sérvesedni kezdenek. A túlterheléstől a nyak hátsó részének izmai befeszülnek, anyagcseréjük jelentősen romlik, felhalmozódnak a salakanyagok és fájdalmassá válik a nyak és a vállöv. Az egymáson elcsúszó nyaki csigolyák akadályozzák a köztük futó, az agyba friss vért szállító artériák útját, így az oxigénhiány miatt gyakran alakul ki szédülés, krónikus fejfájás.

Mit tehetünk a kór kialakulása ellen?

Mozgásterapeutaként legszívesebben azt javasolnám, hogy felejtsük el a mobiltelefont és a tabletet, költözzünk ki a városokból és vadásszunk, halásszunk vagy gyűjtögessünk, ahogy egészséges gerincű őseink tették. Ez az egyetlen igazán hatékony módja ugyanis a különféle civilizációs ártalmak, köztük a mozgásszervi betegségek elkerülésének. Megvalósíthatatlan célok kitűzése helyett azonban az adott körülmények közt kell megtalálnunk annak módját, hogy a lehető leghatékonyabban védekezzünk a különféle ártalmakkal szemben. Próbáljuk meg tehát minél kevesebbet használni a kütyüket, és sms-ezgetés, tablet használat közben az eszközt emeljük szemünk elé ahelyett, hogy a fejünket döntenénk előre! Az íróasztalnál üljünk egyenesen, és a széket húzzuk közelebb az asztalhoz, ne a fejünket toljuk előre!

text-neck.jpgA helytelen és a helyes mobiltelefonhasználat

Ahhoz, hogy a gerinc szinte elkerülhetetlen drasztikus túlterhelését kompenzálni tudjuk, naponta minimum 30 perc testmozgásra (séta, kocogás), illetve heti egy-két alkalommal a gerincet célzottan átmozgató mozgásformára (gerinctorna, gerincjóga, pilates, taicsi) is szükségünk van.

Hogyan állapíthatja meg, hogy kialakult-e Önnél a gerinc nyaki részének deformitása?

Nos, a diagnózis felállítása szakember feladata, ugyanakkor egy egyszerű tesztet elvégezve Ön is észreveheti az árulkodó jeleket. Álljon egy sima falfelület elé háttal úgy, hogy feneke és lapockái a falhoz érnek. Ha nehezére esik tarkójának középső részét a falhoz érinteni, bizony lehetséges, hogy Ön is érintett. Ha a probléma már kialakult, azaz észleli magán vagy gyermekén a tüneteket, mindenképp keressen fel egy gyógytornászt, mozgásterapeutát, a megbomlott izomegyensúly ugyanis kizárólag célzott mozgásterápiával állítható helyre!

aid23838-728px-improve-your-posture-step-7.jpgSMS nyak teszt

Feövenyessy Krisztina
mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Balance Gerincközpont, a Balance Sportrehabilitációs Központ és a Balance Medical Fitness Akadémia vezetője

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr5811785201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2016.10.10. 10:52:28

Amúgy régen rengeteget olvastam, az ugyanezt a testhelyzetet igényli.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.10.10. 10:55:03

@Lángharcos: Így igaz, sőt, az esti ágyban tévézés is. Mindazonáltal az olvasás szeretete sajnos sosem vált olyan elterjedté, mint a mobiltelefonhasználat, így nem is okozott olyan tömeges mértékű problémát.

bio 2016.10.10. 11:07:22

Ez egyike azon keves cikkeknek ami nagyon hasznos. Koszonom szepen!

Satiy 2016.10.10. 11:18:45

@Balance Gerincterápia: ez akkora retardált nyavalygós kamu, hogy az nem igaz. Régen minden jobb volt, mi? Idióta.

Komoj László (törölt) 2016.10.10. 11:22:40

a fidesz szavazónak nincs gerince

2016.10.10. 11:28:23

Az SMS nyak a 21. század leprája.

2016.10.10. 11:47:44

Jarvanyszeruen terjed a jarvanyszeruen szo hasznalata a magyar nyelvben. Tessek mondani, elkapom az SMS-nyakat, elhizast stb erintessel vagy tusszentes utjan? Nem? Tehat nem virusos vagy bakterialis fertozes? Akkor nem jarvany. Az, hogy gyakran elofordul egy nem-fertozo betegseg, az egy masik dolog, de eleg gazdag a magyar nyelv ahhoz, hogy talaljatok ra mas szot. A jarvany pedig maradjon meg a fertozo betegsegek jellemzesere.

Mr. Neutron 2016.10.10. 12:03:35

@Kishableany: Megvédem a cikk szóhasználatát. A szerző nem azt írta, hogy az SMS nyak "járvány" vagy "járványos", hanem azt, hogy "járványszerű". Tehát kb. "a járványra hasonlító, de azzal nem azonos". Ezért vsz. a járvány terjedési módját (fertőzés) nem lehet számon kérni akkor, ha valaki "járványszerűnek" nevez egy jelenséget. Vsz. a "járványszerű" terjedés jelentése kb. ez: "egyre gyorsuló ütemben terjed", tehát a járványra hasonlító módon, "járványszerűen". Hivatalos iratokban is olvasni olyat, hogy pl. az elhízás vagy a cukorbaj járványszerűen terjed és a fentieket figyelembe véve nem vagyok benne biztos, hogy ez helytelen megfogalmazás lenne.

SD9 2016.10.10. 12:08:01

@Kishableany: a toldalékokra kell figyelni. Nem mindegy, hogy valami járványosan vagy járványszerűen terjed. A szerző csak nyomatékosítani akart, hogy milyen gyorsan terjed ez a betegség :)

valamit · http://darwin.freeblog.hu/ 2016.10.10. 12:45:20

A szerző elhallgatja, hogy arcfelismerő kamerák korában így pl. az azzal működő ajtók gyorsabban nyílnak az ilyen nyakkal bíróknak! :P

Raptor1 2016.10.10. 13:03:41

Szerintem semmi köze ennek a mobil eszközökhöz. Ez egyéni genetikai hajlam vagy probléma. Az jutott eszembe elolvasva a cikket megnézve a fotókat, hogy könyvet vagy újságot is ugyanazzal a fejtartással olvasunk mint amivel a táblagépet nézzük. Legalábbis én biztosan úgy. Ráadásul a mobil eszközök előtt sok könyvet is olvastak az emberek az újság mellett , /sőt most is az iskolában írni és olvasni is sokat kell hasonló fejtartással,/ mégsem lesz senkinek "kalandregény nyaka"... mert ez így elég hülyén hangzik. Az elektronikus kütyüket könnyebb- divatosabb így "misztifikálni"

Köksal Baba 2016.10.10. 13:05:44

@Kishableany: VIGYAZAT!!! Jarvanyszeruen terjed az ekezetek hasznalatanak elhagyasa a magyar nyelvben!

Pop40 2016.10.10. 13:14:57

@Satiy: Öreg, szerintem senki nem tiltja meg neked, hogy előredőlt fejjel telefonozz napi 25 órát. Ha neked bejön, csináld.

fülzsír 2016.10.10. 13:16:16

sajnos ebben is megelőztem a koromat. (egy kocka)

Satiy 2016.10.10. 13:18:59

@Pop40: Ki a fasz mondta ezt egyáltalán? Az a lényeg, hogy régen IS baromi sokan olvastak, ugyanúgy előredőlt fejjel. Mi ebben az újdonság? Miért már megint a telefonok a hibásak? Régen meg gyertyával világítottak olvasás közben és az meg a szemüket baszta el. Nem kell mindig a modern dolgokat hibáztatni és rimánkodni, hogy ezekamaifiatalok nem könyvvel hanem kütyüvel rontják el a nyakukat.

Pop40 2016.10.10. 13:20:21

@Balance Gerincterápia: Nem inkább az lehetett az oka, hogy aki olvas, az viszonylag nyugodt körülmények között teszi inkább? Lefekszik, maga elé teszi a könyvet, felkönyököl, váltogatja a pozitúrát, stb. Mindig szerettem olvasni, de sose ültem/feküdtem órákig ugyanabban a pozícióban.

Telónál, pláne laptopnál-asztali gépnél viszont megesik, mert kevésbé lehet forgatni, mint a könyvet:-)

Pop40 2016.10.10. 13:26:40

@Satiy: Neked is szól az előző.

Emberrel nem találkoztam még, aki egy könyvet-újságot hosszú távon, változatlan testtartásban, ugyanúgy olvasott volna, mint pl egy számítógép képernyőjét.

Ez nem régen-most kérdése. Régen is biztosan lehetett hülye testtartásban olvasni, most is lehet normális testtartásban telefont nézegetni.
A szerző posztja nyilván általános tendenciáról szól, nem arról, hogy Gipsz Jakab szükségszerűen nyaki/gerincsérvet kap, ha hozzánő a telefonhoz-laptophoz. Max az esélye nő meg rá.

Satiy 2016.10.10. 13:30:07

@Pop40: Én pedig erre írtam legelső kommentem: "Mindazonáltal az olvasás szeretete sajnos sosem vált olyan elterjedté, mint a mobiltelefonhasználat, így nem is okozott olyan tömeges mértékű problémát."

Tipikus műbalhé. Méghogy az olvasás nem lett volna elterjedtebb, mint a mobilozás, röhej.

randomuser1 2016.10.10. 14:03:53

amúgy,a mobilozás egy dolog, de mióta a tehénfejéstől az esztergálásig minden folyamat monitor elötti irodai munka, a gerincek bizony csak görbülni fognak...

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.10.10. 14:11:09

@Pop40: Így igaz, és ehhez még adjuk hozzá, hogy soha nem olvasott könyvet egy generáció átlagban napi 8-10 (vagy még több) órán keresztül, pláne nem ugyanabban a testtartásban, ahogy Ön is - igen helyesen - írta.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.10.10. 14:14:47

@Kishableany: Úgy látom, nem is szükséges megválaszolnom kommentjét, Mr. Neutron megtette helyettem, amit ezúton is köszönök:)

Gyűrött Papír 2016.10.10. 14:37:49

@Satiy: Látom beléptél az internetbe (V.F) és most élvezed az anonimitásodat. :)

knowledge tree 2016.10.10. 14:47:13

@Kishableany: Gratulálok, ilyen okoskodó hangnemben ekkora faszságot mondani, ehhez tudás kell.

Satiy 2016.10.10. 14:55:02

@Gyűrött Papír: wow, te valami isteni lény vagy, hogy csak úgy a seggedböl húzol elö tényeket? Menö, lottószámok is mennek?

The Real Batman 07 2016.10.10. 16:38:27

anno ugyanezt mondták a számítógépre is...

CoolKoon 2016.10.10. 17:48:58

@The Real Batman 07: Ami azt illeti, normális helyeken néha el is küldik a napi 8 órában számítógép előtt heverő alkalmazottakat orvosi kivizsgálásra az ebből eredő rizikófaktorok miatt (pl. CTS).

2016.10.10. 21:22:22

@Balance Gerincterápia: félpályáról bombagól! Hatalmas gratuláció a második mondatban leírt meglátáshoz. Bár sokkal jobb lenne, ha volna alapon vitába szállni vele

2016.10.10. 21:24:39

@Balance Gerincterápia: @pityókabor sommelier: nem alapon, hanem alapom. (Idióta autocorrect)

efi 2016.10.10. 21:38:26

@CoolKoon:
Amik közül legfeleslegesebb a szemvizsgálat.

elment az eszem mert belekezdtem 2016.10.11. 00:07:40

Szeretnem hozzatenni, hogy indokolatlannak tartom az olvasassal valo kizarolagos osszehasonlitast. Az ember, ha jar az utcan es nem akar szarba lepni, akkor is elorehajtja a fejet, rengeteg munkat ezzel a tartassal vegeznek, pl: gepironok (regen), varronok, orvosok, nagyapam, amikor a kertben kapalt, gazolt, vagy akarmit csinalt. A szalagmunkak jelentekeny hanyada, muszereszek, hegesztok, szakacsok, pekek, mukormosok, stb. A listam a teljesseg igenye nelkul keszult, igazabol, ha utanagondolok tobb olyan munka jut eszembe, ami ilyen lefele tekintest igenyel. A cikk ugyan megfogalmaz egy letezo problemat, de szerintem ennek nem sok koze van a mobiltelefon hasznalatahoz. Ellenben kivalo reklam. Ehhez gratulalok. Csak az, aki ezen elgondolkodik ra fog jonni, hogy ez nem a mobilhasznalatrol szol. A cikk nem hazudik, csak lebutit egy jelenseget egyetlen targyra. En is allva dolgozom egy asztalnal minden nap es mobiltelefont is hasznalok. Megsem erzem a tuneteket. Arra a probara, ami altal meghatarozza a cikk a deformaciot pedig meg nem talaltam sem kollegat, sem ismerost, akinek hozzaerne a tarkokozepe a falhoz. De majd remelem lesz ilyen.

2016.10.11. 08:52:11

@Balance Gerincterápia: Ne érts félre, az első mondat is rendben van, nem tudok vele nem egyetérteni.

Gyűrött Papír 2016.10.11. 10:09:13

@Satiy: Olvasd vissza az "aktivitásodat" és számold meg hány negatív hozzászólásod van. Erre mondtam, hogy rászabadultál a netre.
A lottószámokat meg te is ismered. :))

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.10.11. 10:13:48

@elment az eszem mert belekezdtem: Lehet, sőt, szabad is vitatkozni, ám előbb érdemes elmélyedni a hazai és nemzetközi egészségügyi szakirodalomban és átfogóan megismerkedni a jelenséggel, illetve annak egészségügyi, orvosi hátterével annak érdekében, hogy valódi szakmai vita alakulhasson ki. Amíg a szakértelem (és gyakorlati tapasztalat) hiányzik, véleményem szerint inkább kérdezni lenne érdemes, mint deklarálni:) Nos, úgy veszem, hogy bejegyzését kérdésnek szánta, így megpróbálom érdemben megválaszolni, bár hozzáteszem, egy igazán átfogó képet nyújtó válasz több száz oldalra rúgna:) Való igaz, hogy számos munka jár és járt eddig is ún. "előrehelyezett fejtartással" (jómagam is sokat írok a jelenségről a WEBBetegen, a Patika Magazinban és itt a saját blogomban is), ugyanakkor - ahogy a cikkben is leírtam - nagyon nem mindegy a fej előrebiccenésének foka. A felsoroltak többsége (pl. olvasás, gépírónők, orvosok, kapálás stb.) jóval kisebb fokú - kb. 30-40 fokos - előrebiccenéssel jár, mint a mobil-játékok vagy akár az SMS-ezgetés. Ez utóbbiak az esetek legnagyobb részében (főképp a fiataloknál) drámai, több mint 60 fokos fej előredöntéssel járnak, a fizika törvényeinek megfelelően tehát közel kétszeres a terhelés az Ön által felsoroltakhoz képest. Ráadásul ez a dupla teher már abban a korban (is) éri a gerincet, amikor a csontnövekedés még nem fejeződött be (ez kb. 18-20 éves korban következik be), tehát a legkönnyebben és leggyorsabban alakulnak ki a különféle gerincdeformitások. Összefoglalva tehát: jóval nagyobb fokú a terhelés, jóval fiatalabb korban - a csontérés befejeződése előtt - kezdődik meg és jóval több (szinte minden) embert érint. Ez tehát az oka annak a szomorú ténynek, hogy nem talál az ismerősei közt olyat, aki hozzá tudná érinteni a tarkóját a falhoz. Sajnos egyikük gerince sem ép. Nem véletlen, hogy az egészségügyi szakdolgozók komoly prevenciós munkát folytatnak nemzetközi szinten a helyes mobilhasználat elterjesztése érdekében. A fejlődést nem állíthatjuk meg és nem is célunk, abban azonban segíthetünk, és - Isten bocsássa meg - szeretnénk is segíteni, hogy az egyén a lehető legkevesebb civilizációs kárt okozza magának. Zárójeles megjegyzés: A "reklám" szóhasználatot nem igazán tudom értelmezni... erősen töröm a fejem, vajon mit is reklámozhat ez az írás a helyes testtartáson és az egészséges életmódon kívül....

Satiy 2016.10.11. 10:17:57

@Gyűrött Papír: igen, mert valoszinubb, hogy 2016-ban talalkoztam eloszor az internettel, minthogy csinaltam egy uj accountot ami kevesbe szemelyes, mint az eredeti. Aktivitasbol azt is lathatod, hogy valoszinuleg nem 13 evesen vasarolok lakast. De nagyon jo nyomozomunka volt.

KCB 2016.10.11. 10:44:25

Ráadásul a gyerekek még rugalmasak, nem is érzik annyira, ha valami rossz irányba indul el és mire észreveszik, már késő.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.10.11. 10:47:43

@Kerek Perec: Sajnos ez igaz, erre szolgál(ná)nak az iskolai szűrővizsgálatok és a szülők éles szeme, már ha tudják, mire kell figyelniük. Többek közt tehát nekik is szól ez az írás:)

Köldök_szösz 2016.10.11. 11:06:37

Rájöhetnének arra is hogy a világ, az emberiség változik. Míg régen kb. majdnem mindenki fizikai munkával töltötte az élete 80%-át (akkor meg ugye abban mentek tönkre, háh!) most egyre többet munka címszó alatt egész nap ülnek, olvasnak, írnak, kattintgatnak mivel lassan számítógép használat nélkül nem lehet érvényesülni.
Na mármost egyszerre programozni meg marathonokat futni nem lehet. Vagy mindenki lerobban x éves korára vagy x generáció után az evolúció hatására alkalmazkodunk ehhez az új, mozgásszegény életformához.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.10.11. 11:27:26

@Köldök_szösz: Nahát! Hogy ez az egyszerű megoldás miért nem jutott eddig eszembe! Hagyjuk az ergonómiát, hagyjuk a sportot és az egészségtudatos életre való nevelést, zárjuk be az edzőtermeket, az iskolák tornatermét, a bioboltokat, reforméttermeket, és szabaduljunk meg gyorsan az életmódtanácsadóktól, jógaoktatóktól, gyógytornászoktól, mozgásterapeutáktól és ergoterapeutáktól (stb.), hisz néhány száz (vagy ezer) év alatt az evolúció hatására esetleg alkalmazkodik a testünk az új életformához! Kedves Köldökszösz, Önnek tökéletesen igaza van:)

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.10.11. 11:39:38

@Balance Gerincterápia: Sajnos kimaradt a mondat befejezése:) Önnek tökéletesen igaza van, hisz mennyivel egyszerűbb az evolúcióra bízni a megoldást, mint megtanulni a helyes testtartást és napi 30 percet mozogni (sétálni, kocogni vagy tornászni), ezáltal megelőzni a különféle gerincbetegségek kialakulását.

Köldök_szösz 2016.10.11. 17:16:31

@Balance Gerincterápia: Tudom hogy igazam van. A gyakorlat is alátámasztja ezt.
A mozgós megoldás akkor működhet az embernek van rá ideje és energiája is.
A magyar emberekről ez szerintem nagyrészt nem mondható el.
süti beállítások módosítása