Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

A hosszú élet (nem is olyan) titkos receptje

2017. december 06. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) testi-lelki egészségünk megőrzése érdekében legalább 30 perc közepes intenzitású testmozgást javasol hetente 5, vagy 20 perc intenzív testmozgás heti 3 alkalommal. Ugyanakkor melyikünk ne tapasztalná saját bőrén (is), hogy a XXI. század brutál tempója mellett bizony szinte lehetetlen nap mint nap időt szakítani arra, hogy 30 percet mozogjunk?!

running.jpgForrás: https://greatist.com/move/running-tips-for-beginners-mistakes-to-avoid

Egy 18 évet átfogó, több mint 63 ezer 40 évesnél idősebb angol és skót ember adatait elemző kutatás szerint nem is olyan biztos, hogy a hosszú élethez elengedhetetlenül szükséges a mindennapos testmozgás. A JAMA Internal Medicine-ben közreadott elemzés szerint ugyanis szinte mindegy, hogy az ajánlásoknak megfelelően napi rendszerességgel izzasztjuk meg magunkat, vagy az egy hétre előírt 150 (illetve 60) perces testmozgást mindössze 1 vagy 2 napra osztjuk be (azaz  a „víkend harcosok” táborát erősítjük). Bármelyik kategóriába is tartozunk ugyanis, az inaktív életmódot folytatókhoz képest 30 (!) százalékkal nagyobb esélyünk van a hosszú életre:))

Bár mindez biztatóan hangzik azok számára, akik csupán vasárnap tudnak időt szakítani egy izzasztó teniszpartira vagy konditermi látogatásra, a felhőtlen öröm közepette néhány dologról semmiképp nem szabad elfeledkeznünk. Életünk "meghosszabbítása" mellett érdemes más szempontokat, például életünk minőségét is figyelembe venni. Mozgásszerveink számára például jóval előnyösebb a mindennapos, rövidebb, ám jóval kiegyensúlyozottabb testmozgás, mint a 6 napos teljes inaktivitást követő egyszeri hosszabb és megerőltetőbb sport. Ráadásul az sem mindegy, milyen sportot végzünk. Nem minden testmozgás tartozik ugyanis a „gerincbarát” kategóriába (lásd bővebben ebben a bejegyzésben). Számos trendi és közkedvelt sporttevékenység nem, hogy csökkentené a krónikus nyaki- vagy deréktáji panaszokat, de még jócskán ront is a helyzeten.

Mindent összevetve én úgy fogalmaznék, hogy ha nem is ideális, még mindig sokkal jobb a mindennapos testmozgás helyett csupán heti egy vagy két alkalommal bevetni magunkat, mint pusztán a karosszékből vagy az ágyból követni az élet izgalmas eseményeit.

Feövenyessy Krisztina
alternatív mozgásterapeuta

A kutatásról:

A felmérésben több mint 63 ezer ember adatait elemezték. Az alanyokat az alábbi 4 kategóriába osztották: 

  • inaktív
  • nem eléggé aktív: kevesebb, mint heti 150 perc közepesen intenzív vagy75 perc intenzív testmozgás
  • aktív
    • "hétvégi harcos": több mint heti 150/75 perc testmozgás összesen heti 1 vagy 2 alkalom során
    • rendszeres testmozgást végző: több mint heti 150/75 perc testmozgás több mint 3 alkalom során

A megfigyelt személyek közül közel 9 ezren haláloztak el a felmérés ideje alatt (ebből 3 ezren szív-és érrendszeri problémák miatt, 2500-an rákos megbetegedésben). A felmérés szerint az elhalálozás aránya egyformán, 30 százalékkal volt alacsonyabb az aktívak körében az inaktívakhoz képest, függetlenül attól, hogy melyik alcsoportba tartoztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr8013449669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2017.12.07. 15:11:19

Ha már a hosszú életnél tartunk, itt egy komoly kis írás a halandóságról:

egyvilag.hu/temakep/034.shtml

]{udarauszkasz 2017.12.07. 18:26:47

Ha mar a hosszu eletnel tartunk: ezen a mocsok eghajlaton, jo, a 4 olyan honap van, amikor normalisan ki lehet mozdulni otthonrol, es uszni, kajakozni, sikloernyozni, stb.. Csak hat a masik 8 honapban esik valami takony, vagy epp 120km-es szel van, 5 fok alatti homerseklettel parositva. (A meteo allomasom szerint az utobbi 30 napbol 15 nap esett valami ramaty, ho, eso, vizes ho, havaseso, stb...)
Nem csodalom, hogy az olaszok tovabb elnek, mint a magyarok. 6 honapig a futott lakasba zarva tenyleg nem hasznal az egeszsegnek.

2017.12.07. 19:03:13

@]{udarauszkasz: Ja, tényleg bonyolult kimenni 25 percet futni, mert fel kellett vennem egy széldzsekit a hideg miatt ...

Kifogás mindíg van, már a cikk felvetése is szánalma. Hiszen mire siet mindenki, ha magára nincs fél órája naponta??? Nagy önámítás és butaság csak, hogy minden más fontosabb mint a saját egészségünk.

]{udarauszkasz 2017.12.07. 19:24:09

@M3Hellrot: Idom lenne. De nem mindenki van finn tuleloturara hitelesitve. Gyengek az izuleteim, egyebkent sikloernyozom (csak az itteni eghajlat arra se nagyon alkalmas, vagy szelvihar van, vagy az eso szakad, vagy a ho...) kajakozom. Mozognek en, de nem birom a hideget, ennyi.

Csuti Ördögüző 2017.12.07. 19:32:09

Mo-n átlag 4 órát Tv-znek az emberek, naponta.

Ennyit a 21. század brutál tempójáról. A dédapád tempóját nem bírnád egy napig se.

De azzal kb. egyetértek, hogy mozogni jó és kezdetnek heti 3-4 alkalommal akár csak fél óra kocogás /vagy 2-3x séta ha nem bírod a futást/ nagyon jót tesz az önbizalomnak, az étvágynak, a sörhasnak, jobban fogsz aludni satöbbi. Télen is lehet, egyszerü, olcsó, tényleg csak elkezdeni nehéz.

Persze futógépen is nyomhatja aki fél a megfázástól v. a braziloktól. Vagy legalább hagyd ki a lifteket, mozgólépcsőket, ha még heti 2-3 órát is képtelen vagy mozogni.

]{udarauszkasz 2017.12.07. 19:54:55

@Csuti Ördögüző: A tv nalunk max hetvegen van bekapcsolva, a kamionbol eleg sokat ki kell ugralni, habar a jelenlegi melo kenyelmesebb, mint az eddigi. De azert nem ucsorgok egesz nap. Napi fel ora futassal feler, az biztos. De a tel az kicsinal, csipi a szemem a hideg, meg alapbol minden bajom van telen. Talan mert en se leszek mar fiatalabb.

bontottcsirke 2017.12.07. 19:54:57

Lófaszt, napi nyolc sör, doboz cigi meg egy kisvilmos.

kvadrillio 2017.12.07. 19:55:52

JAHHH A KONDITEREM.........HMMM.....A SPORTOLÓK IS AZÉRT ROKKANNAK BELE A SOK KONDIZÁSBA 40 ÉVES KORUKRA...ÉS LESZ TELE A SZERVEZETÜK MINDENFÉLE KOPÁSI BETEGSÉGEKKEL MEG PROTÉZISEKKEL.....o))))) MERA SOK KONDIZÁSTÓL IDŐ ELŐTT ELKOPIK MINDEN IZÜLET, IZOM.....PLÁNEHHH...:o))))).. nu, aki esztetet nem tudja, az nyugodtan kon dizzon csak...:O)

Kámasuka 2017.12.07. 19:58:05

30 éves koromig nem futottam, max busz után, vagy tesiórán, és már akkor is utáltam.

Aztán találtam egy edzéstervet, amiben annyi volt, hogy az első nap kocogjak 1 percet, és sétáljak 2 percet, aztán újra, újra, újra, összesen 24 percig. Gondoltam annyi talán menni fog. 6 hét múlva egyben lement az 5 kilométer, ma már 10, akármikor, sprintekkel, lépcsőkkel kombinálva.

Többet eszem jobb étvággyal, sokkal izmosabb vagyok, jobban bírom az irodai melót meg a napi lótás-futást, jobban alszom, megérte. Az edzéstervet az 'első 5 kilométerem'-re guglizva megtaláljátok.

Én nem azért ajánlom a mozgást, mert hátha tovább fogsz élni, vagy úgy lesz vagy nem - még ha van is statisztikai összefüggés. A lényeg hogy minőségibb életet élhesz valójában nagyon kis idő befektetésével, és ez véletlenül nem a pénztárcától függ.

Csuti Ördögüző 2017.12.07. 20:09:48

@]{udarauszkasz: Annyi féle mozgásforma van hogy igazán nem nehéz olyat találni, amit élvez az ember vagy amire rá lehet venni a haverokat v. a családot, mert együtt könnyebb.

Én azért preferálom a futkorászást mert azt biztosan meg tudom csinálni 3x egy 7en. Úszok, ha szezon van, alkalmanként síelek is és siklóernyőzni is elmennék de ezeket nem tudnám rendszeresen csinálni pedig pont az a legfontosabb az egészben.

Szerintem minden szoktatás kérdése, eccer dolgoztam kb. 28 évesen egy 80 éves kőmüves bácsival, trógerkodtam neki adogattam a cuccokat, meg ilyenek. Az öregnek meg se kottyant, hogy napi 8 órában lépkedett fel a fél méteres álllványra meg le a majteres vödörrel, ami volt vagy 15-20 kiló. Kicsit cseréltünk én majdnem beszartam 1 óra után a kíntól, szóval ilyen dolgok ezek, ő egész életében azt csinálta.

]{udarauszkasz 2017.12.07. 20:21:36

@Csuti Ördögüző: Nekem a nagyapam volt hasonlo figura. 81 evesen halt meg, elutottek, hazabringazas kozben, nem latott mar jol, es emlekezetbol tekert haza. Csak epp idokozben epitettek oda egy felhajtot az M1-re, (Hegyeshalom M19-M1 csomopont, lehajto Mosonmagyarovar fele az M19rol...) Kitekert Hegyesbol, ra a keresztezodesre, ahogy szokta. (Az idokozben kiepult bringaut mar nem ugrott be neki...)
De fizikailag meg toppon volt az oreg. En is eleg sokat bringaztam, csak a vallam nem birta, meg a ferfiassagomat is feltettem. Usznek is, de ezen a kaki eghajlaton az ev nagy reszeben csak uszodaban lehet ilyet.

Csuti Ördögüző 2017.12.07. 20:32:57

@]{udarauszkasz: Hát én meg a jó komáromi éghajlatot sírom vissza innen Prágából, ahol most élek.

Nincs persze óriási különbség, csak egy picit hüvösebb, egy picit kevesebb a napsütés és egy picit többet esik. De az a vicc hogy csomó szicíliai meg görög haverom van itt ők meg örülnek hogy hideg van.

]{udarauszkasz 2017.12.07. 20:42:51

@Csuti Ördögüző: hat ja. Jarkaltam en is arrafele, kamionnal. Eleg ramaty egy klimaja van Csehorszagnak, az teny. Egyszer amikor valamelyik nyaron Napolyban hetvegeztem egy parkoloban, volt ott egy cseh kamionos is, azt lestem, mikor kell hozza dokit hivni. Rakvoros volt, a hoguta kerulgette. Nekem is melegem volt, pedig az mar valami.... (kint 42 fok volt, a kamionban betojt a klima, uh,a fulke olyan 50 fokos lett kb.)

Csuti Ördögüző 2017.12.07. 20:59:40

@]{udarauszkasz: Szegények, rohadtul nem irigylem a 42 fokjukat. Erre az esetre kell a kamionba bringa vagy elektronyos roller, aztán körbe lehet menni legalább hüt a menetszél. Ezért robogóznak a digók.

Hegge Balázs 2017.12.08. 07:00:04

@]{udarauszkasz:

Fuss! Tökmindegy milyen tempóban és mennyit. A legegyszerűbb, leggyorsabb és talán a legolcsóbb módja a tested karbantartásának.

Brix 2017.12.08. 09:13:25

Megfelelő genetikai alapok kellenek. Ha az megvan, akkor ami leginkább hozzájárul a hosszú élethez:
-Stresszszegény életmód, ami a mai dog eats dog world-ben nehezen megvalósítható..
-Jó munkahely, ami mentes az egészséget károsító impulzusoktól
-Egészséges, friss, vegyszermentes ételek: zöldség, gyümölcs, (kis)halak, magvak. Aki bírja , annak mehet a tejtermék is szolidan és a gabonafélék is
- Egészséges környezet, ami mentes a légszennyezettségtől, sok zöld növény, és legalább évi 2300-2500 napsütés, amely kell a megfelelő D vitaminhoz, és az agyhormonok megtermelődéséhez
- Testmozgás, rendszeresen

A legtöbb feltétel , sajnos nem teljesül Magyarországon, akkor sem , ha fejreáll az ember...

dreia 2017.12.08. 12:53:09

@]{udarauszkasz: Pedig milyen jó kint lenni a szabadban, akár esőben, szélben is, unalmas is lenne, ha mindig csak napos, szélmentes idő lenne. Én a nyári 35 fok feletti hőség kivételével bármikor szívesebben lennék kint, mint a szobában, egyedül az autók levegőszennyezése zavar.

Visceroid 2017.12.08. 13:00:01

A hosszú élet titka, hogy nem Magyarországon kell élni.

schriftstellerin · http://boszimedal.blog.hu/ 2017.12.08. 15:41:00

Szerintem már az is nagy vívmány lenne, ha az emberek a hétköznapokban nem lennének annyira kényelmesek - néha gyalogolnának járműveken való utazás helyett, meg szaladgálnának a lépcsőkön a lift helyett. Rám a kollégák is úgy néznek, mintha hülye lennék, hogy a másodikra gyalog járok, ők meg még lefelé is liften. A lépésszámlálót ajánlanám mindenkinek első körben, elég motiváló, ha látod, hogy milyen sok lépést teszel meg, mondjuk az már kevésbé, hogy milyen kevés kalóriát égetsz. :D
süti beállítások módosítása