Balance Gerincterápia és Akadémia

Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően

Csontkovácsolás - súlyos árat fizethetünk a rossz választásért

2017. május 24. 09:35 - Balance Gerincterápia

Egy viszonylag friss felmérés* szerint minden második magyar ember küzd mozgásszervi betegséggel, s bár nem létezik hivatalos statisztika, mozgásterapeutaként személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy tízből hét-nyolc páciensem rendszeresen jár csontkovácshoz, mielőtt nálam köt ki. Gyors fejszámolás: a több mint 10 milliós lakosság 50 százaléka 5 millió embert jelent, ennek 70 százaléka, azaz közel 3,5 millió ember tehát potenciális páciens a csontkovácsok számára.  Hatalmas a kereslet, nem véletlen, hogy jócskán felhígult a kínálat.

usa-utah-orem-woman-lying-on-side-getting-adjusted-by-chiropractor-156851269-577123cd3df78cb62c4c44dd.jpg

Tovább
3 komment

Bütyök, kalapácsujj és Schwarzenegger

2017. április 10. 20:57 - Balance Gerincterápia

Testünket eredetileg arra tervezték – bárki is volt a zseniális mérnök – hogy kora reggeltől késő estig szinte folyamatosan mozgásban legyen, értelemszerűen mezítláb és természetes talajon. Gerincünk S-alakú görbületei, talpunk boltozatai, izmaink és ízületeink felépítése mind-mind a napi 16 órás szolgálatot (vadászat, halászat, gyűjtögetés) segítik.  Mai életmódunk azonban igencsak távol áll őseinkétől. Igyekszünk gyalogosan a lehető legrövidebb távolságokat megtenni, és ha mégis sétálunk, általában a betont koptatjuk. Mezítelen lábú emberrel pedig viszonylag ritkán találkozhatunk a jógaórákon kívül.

one_day_without_shoes.jpg                                                                             Ez is csak egy stock-fotón történhet meg

Tovább
5 komment

Ülőmunka? Kemény edzés? Az SMR henger segít!

2017. március 23. 06:56 - Balance Gerincterápia

Az internetet böngészgetve nap mint nap bukkanhatunk újabb és újabb „korszakalkotó” találmányokra, melyek azonnali gyógyulást ígérnek a krónikus betegségekben – elhízás, hajhullás, mozgásszervi problémák stb. – szenvedőknek.  Bár a csodaszerek a gyakorlatban általában nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, egy-egy gyöngyszem időnként akad közöttük. Laikusként azonban nem könnyű eligazodni a rengetegben, és a szakember véleménye is csak akkor igazán hiteles, ha érdekmentes és valódi tapasztalaton alapul.

figure7.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Versenyport és súlyzós edzés gyermekkorban

2017. március 06. 08:43 - Balance Gerincterápia

Köztudott, hogy a rendszeresen sportoló gyermekek kiegyensúlyozottabbak, koncentrációs képességük javul, s jobban teljesítenek az iskolában. A sport javítja a szívműködést és a légzés hatékonyságát, ezáltal nő a gyermek állóképessége is.  Azt azonban kevesebben tudják, hogy rendszeres mozgás hiányában jelentősen megnő a különféle tartáshibák (hanyagtartás, előrehelyezett fejtartás, SMS-nyak) és a gerincferdülés kialakulásának esélye, amelyek a későbbiekben komoly mozgásszervi betegségekhez vezethetnek.

child-slouching-posture.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Izomegyensúly megbomlás a gerincpanaszok mögött

2017. február 16. 09:43 - Balance Gerincterápia

Azzal, hogy az ember mintegy 1,5 millió évvel ezelőtt felegyenesedett, bizony komoly feladat elé állította mozgásrendszerét. Két, alig néhány tíz centiméter hosszú talpacskára bízta egy közel 2 méter magas test alátámasztását, így az „alapzatnak” értelemszerűen folyamatos segítségre van szüksége. Ezt a támogatást – azaz a test megtartását a gravitációval szemben – elsősorban az izmok összehangolt munkája biztosítja. Kevesen tudják, de a gerinc- és más mozgásszervi panaszok, fájdalmak mögött igen gyakran pusztán e harmónia, azaz az izomegyensúly megbomlása áll.

gyogytornasz.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Tévhitek a gerincproblémákkal kapcsolatban

2017. január 23. 07:58 - Balance Gerincterápia

Több éve járok orvoshoz, masszőrhöz, csontkovácshoz, kipróbáltam az összes gyógyszert és kezelést, mégis állandóan fáj a nyakam/derekam. Úgy tűnik, az én problémámra nincs megoldás.”

Ismerős érzés? Nos, az alábbiakban összefoglaltam a leggyakoribb, gerincproblémákkal kapcsolatos tévhiteket. Bármilyen furcsa is, sokszor e téves elképzelések eredményezik azt, hogy sokan éveken át szenvednek a fájdalomtól, holott a legtöbb problémára létezik megoldás. 

index_1.jpg

Tovább
9 komment

Épít-e a porcépítő?

2017. január 09. 08:13 - Balance Gerincterápia

A porckopás (artrózis) az ízületek leggyakoribb betegsége, a felnőtt korú lakosság közel egyharmadát érinti. Igen súlyos probléma, hisz a folyamattal együtt járó erős fájdalom és ízületi merevség gyakran okoz jelentős mozgáskorlátozottságot. Sokak számára az ún. porcépítő szerek jelentik az egyetlen reményt, abban bíznak, hogy a pirulák segítségével – amint azt a hirdetésekben szereplő karcsú és akrobatikus mozgású nagyszülők sugallják – meggyógyulhatnak. Vajon valóban újraépítik az elkopott porcot a különféle szerek?  Ahhoz, hogy választ tudjunk adni a kérdésre, mindenekelőtt tisztáznunk kell, mi az az ízületi porc, és mi okozza kopását.

2937.jpg

Tovább
26 komment

Krónikus fejfájás? Gerincproblémák is állhatnak a háttérben!

2016. november 21. 08:59 - Balance Gerincterápia

Kevesen tudják, hogy a krónikus fejfájás, szédülés, fülzúgás hátterében igen gyakran a nyaki gerincszakasz elváltozása, az ún. előrehelyezett fejtartás (EFT) áll. Az érintettek többnyire éveken át keresik a probléma forrását és a megoldást, járkálnak rendelőről-rendelőre, s bár minden leletük negatív, a fájdalom makacsul kitart és ellehetetleníti mindennapjaikat. Felmérések szerint minden tízedik felnőtt küzd rendszeres nyaki, tarkótáji fájdalommal és merevséggel, amelyet fejfájás, szédülés is kísérhet; a legtöbb betegnek ugyanakkor fogalma sincs arról, hogy nem muszáj belenyugodni a fájdalomba, hisz a megfelelő terápiával akár jelentős javulás is elérhető.

forward-head-posture-fix-manual1.jpg

Tovább
3 komment

Gyógyít vagy árt a jóga?

2016. november 02. 09:08 - Balance Gerincterápia

A jógával kapcsolatos – igencsak szerteágazó – szak- és egyéb irodalmat, az egymásnak gyakran gyökeresen ellentmondó véleményeket olvasgatva joggal merülhet fel a kérdés: vajon hasznos, vagy lehet ártalmas is a jóga gyakorlása a XXI. századi európai ember (és gerince) számára? Nos, elöljáróban szeretném leszögezni: jelen írásnak nem célja sem az állásfoglalás, sem a kinyilatkoztatás. Elsősorban azért nem, mert a kérdés roppant összetett, így egy-egy vitás esetben gyakran mindkét félnek, támadónak és támogatónak egyaránt igaza van a maga módján. Célom csupán annyi, hogy jógaoktatóként és mozgásterapeutaként – tehát a jógás és az egészségügyi oldalt egy személyben képviselve – rávilágítsak néhány gyakori és komoly hibára, és segítséget nyújtsak ezek kiküszöböléséhez. Ha ugyanis megfelelően gyakoroljuk, a jóga segítségével megőrizhetjük, vagy visszaállíthatjuk testi-lelki harmóniánkat, egészségünket. A hangsúly azonban – amint az élet minden területén – itt is a „megfelelően” szócskán van.

large_worldclass-life-posts_32.jpg

Tovább
8 komment

Új kor, új kór – járványszerűen terjed az SMS nyak

2016. október 10. 08:37 - Balance Gerincterápia

Egyik legkedvesebb anekdotám egy öreg székely bácsiról szól, aki az állatkertben a zsiráf láttán megcsóválja a fejét és csak annyit mond: „Márpedig ilyen állat nincs!”. Nos, hasonló reakciót – „Ilyen betegség nem is létezik!” – vált ki betegeimből, amikor közlöm velük, hogy az őket kínzó krónikus nyakmerevség és fejfájás oka egy alattomos kór, az ún. SMS nyak.

pros-cons-banning-cell-phones-school_d88d43d984c1f10.jpg

Tovább
42 komment