Balance Gerincterápia és Akadémia

Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően

Banyapúp - Önt is fenyegeti

2017. szeptember 12. 12:53 - Balance Gerincterápia

Nézett-e mostanában tükörbe oldalról, s ha igen, netán észrevett-e nyaka és háta találkozásánál egy kisebb-nagyobb domborulatot?  Ez a halmocska, amelyet a köznyelvben – micsoda diszkrimináció! – banyapúpnak hívunk, és sajnos napról-napra több embert érint, bizony nem a sors ajándéka. Akár hiszi, akár nem, valószínűleg Ön is jócskán megdolgozott érte. A rossz hír az, hogy a banyapúp nem csupán esztétikai probléma, a jelenség kialakulása mögött jellemzően komoly mozgásszervi elváltozások állnak. Szerencsére jó hírem is van: miután saját nem megfelelő életmódunk vezet a deformitás kialakulásához, néhány kisebb/nagyobb reform bevezetésével a púpocska pár hónap alatt általában eltüntethető, de legalábbis jelentős mértékben csökkenthető.

dowagers-hump.jpgForrás: http://healthosphere.com/dowagers-hump-treatment-symptoms-pictures-causes-prevention/

Tovább
8 komment

Segítség, becsípődött a derekam!

2017. augusztus 31. 17:58 - Balance Gerincterápia

Néhány hete fültanúja voltam, amint egy baráti társaság tagjai arról társalogtak, ki hogyan élte meg az elsőt. Mármint élete első „idegbecsípődését”. Kifejezetten élveztem volna a színes élménybeszámolót, ha nem tudnám, milyen komoly probléma áll az ártalmatlannak hitt jelenség hátterében. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis korántsem a becsípődés jelenti a legfőbb gondot. A hirtelen kialakuló, ám jellemzően néhány nap, rosszabb esetben egy-két hét alatt elmúló fájdalom csupán az egyik legelső figyelmeztető jele a gerincet érintő degeneratív elváltozásoknak, amelyek megfelelő kezelés hiányában súlyos betegségekhez vezethetnek.

young-man-with-back-pain_1.jpgForrás: http://spinewellnesscincinnati.com/back-pain-why-does-my-back-hurt/

Tovább
Szólj hozzá!

Kismamák és a kinesio-tape – vajon mire jó a pocakragasztás?

2017. augusztus 28. 08:16 - Balance Gerincterápia

Ritka szerencsés a kismama, akit nem érintenek a várandóssággal együtt járó panaszok, a légzés nehézsége, a terhességi csíkok, a hasizmok szétválása, a végtagvizesedés vagy az állandósult kínzó deréktáji fájdalom.  Mi nők többnyire hősiesen viseljük a megpróbáltatásokat, s igyekszünk nem gondolni arra, hogy sajnos nem mindig érnek véget a baba megszületésével. A reggeli rosszullétet és a fogkrém-iszonyt szerencsére viszonylag hamar el is felejtjük, a stria és a lógó bőr azonban éppúgy velünk marad, mint a hasizmok szétválásának kellemetlen következményei.

Képtalálat a következőre: „kinesio tape pregnancy”

Forrás: https://twitter.com/alleviationtt

Tovább
Szólj hozzá!

Népi gyógymódból modern gerincterápia – a Dorn-technika

2017. augusztus 01. 07:17 - Balance Gerincterápia

A civilizált társadalmakban — elsősorban a mozgásszegény, ülő életmódnak köszönhetően — tíz emberből nyolc-kilenc szenved valamilyen mozgásszervi fájdalomtól.  Szerencsére számos hagyományos gyógyító eljárást ismerünk, amelyek hatásmechanizmusára ugyan a nyugati orvoslás nem, vagy csupán az utóbbi időben talált magyarázatot, mégis kiváló eredménnyel működtek és működnek a mai napig. Ezek közé tartozik a világszerte egyre népszerűbb Dorn-terápia is, amit az 1900-as évek vége felé egy német gyártulajdonos, Dieter Dorn fejlesztett ki egy idős parasztembertől ellesett fogások alapján.  A Dorn-kezelés több irányú – mozgásszervek, belső szervek és psziché – pozitív hatását sokáig a keleti gyógyászat ún. meridiánjaival magyarázták, az utóbbi években azonban a kötőszöveti kutatások előtérbe kerülésével immár tudományosan megalapozott válaszok (is) léteznek a népi gyógymódból kifejlesztett kezelés hatékonyságára.

you-can-conquer-your-back-pain-with-these-tips.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Gombás fertőzés – ami a reklámokból kimaradt

2017. június 13. 07:54 - Balance Gerincterápia

Makacs és elviselhetetlen viszketés, égető fájdalom, rosszul álcázott kínos vakarózás – ki ne ismerné a gombás fertőzés kínzó tüneteit? Statisztikai adatok szerint minden negyedik ember szenved rendszeresen visszatérő gombás megbetegedésben, a reklámok hatására általában különféle csodakrémektől és kenőcsöktől várva a gyors és tartós megoldást. Bár a külsőleges kezelések elsőre általában hatékonynak tűnnek, a terápiát követően a tünetek sajnos többnyire kiújulnak, sőt, egyre súlyosbodnak. Vajon milyen okok rejtőzhetnek a makacs gombás fertőzések hátterében és miért érdemes a tüneti kezelés mellett a kiváltó okot is megszüntetni?

landscape-1445728204-g-fungal-nail-infection-463752679.jpg

Tovább
40 komment

Csontkovácsolás - súlyos árat fizethetünk a rossz választásért

2017. május 24. 09:35 - Balance Gerincterápia

Egy viszonylag friss felmérés* szerint minden második magyar ember küzd mozgásszervi betegséggel, s bár nem létezik hivatalos statisztika, mozgásterapeutaként személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy tízből hét-nyolc páciensem rendszeresen jár csontkovácshoz, mielőtt nálam köt ki. Gyors fejszámolás: a több mint 10 milliós lakosság 50 százaléka 5 millió embert jelent, ennek 70 százaléka, azaz közel 3,5 millió ember tehát potenciális páciens a csontkovácsok számára.  Hatalmas a kereslet, nem véletlen, hogy jócskán felhígult a kínálat.

usa-utah-orem-woman-lying-on-side-getting-adjusted-by-chiropractor-156851269-577123cd3df78cb62c4c44dd.jpg

Tovább
5 komment

Bütyök, kalapácsujj és Schwarzenegger

2017. április 10. 20:57 - Balance Gerincterápia

Testünket eredetileg arra tervezték – bárki is volt a zseniális mérnök – hogy kora reggeltől késő estig szinte folyamatosan mozgásban legyen, értelemszerűen mezítláb és természetes talajon. Gerincünk S-alakú görbületei, talpunk boltozatai, izmaink és ízületeink felépítése mind-mind a napi 16 órás szolgálatot (vadászat, halászat, gyűjtögetés) segítik.  Mai életmódunk azonban igencsak távol áll őseinkétől. Igyekszünk gyalogosan a lehető legrövidebb távolságokat megtenni, és ha mégis sétálunk, általában a betont koptatjuk. Mezítelen lábú emberrel pedig viszonylag ritkán találkozhatunk a jógaórákon kívül.

one_day_without_shoes.jpg                                                                             Ez is csak egy stock-fotón történhet meg

Tovább
5 komment

Ülőmunka? Kemény edzés? Az SMR henger segít!

2017. március 23. 06:56 - Balance Gerincterápia

Az internetet böngészgetve nap mint nap bukkanhatunk újabb és újabb „korszakalkotó” találmányokra, melyek azonnali gyógyulást ígérnek a krónikus betegségekben – elhízás, hajhullás, mozgásszervi problémák stb. – szenvedőknek.  Bár a csodaszerek a gyakorlatban általában nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, egy-egy gyöngyszem időnként akad közöttük. Laikusként azonban nem könnyű eligazodni a rengetegben, és a szakember véleménye is csak akkor igazán hiteles, ha érdekmentes és valódi tapasztalaton alapul.

figure7.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Versenyport és súlyzós edzés gyermekkorban

2017. március 06. 08:43 - Balance Gerincterápia

Köztudott, hogy a rendszeresen sportoló gyermekek kiegyensúlyozottabbak, koncentrációs képességük javul, s jobban teljesítenek az iskolában. A sport javítja a szívműködést és a légzés hatékonyságát, ezáltal nő a gyermek állóképessége is.  Azt azonban kevesebben tudják, hogy rendszeres mozgás hiányában jelentősen megnő a különféle tartáshibák (hanyagtartás, előrehelyezett fejtartás, SMS-nyak) és a gerincferdülés kialakulásának esélye, amelyek a későbbiekben komoly mozgásszervi betegségekhez vezethetnek.

child-slouching-posture.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Izomegyensúly megbomlás a gerincpanaszok mögött

2017. február 16. 09:43 - Balance Gerincterápia

Azzal, hogy az ember mintegy 1,5 millió évvel ezelőtt felegyenesedett, bizony komoly feladat elé állította mozgásrendszerét. Két, alig néhány tíz centiméter hosszú talpacskára bízta egy közel 2 méter magas test alátámasztását, így az „alapzatnak” értelemszerűen folyamatos segítségre van szüksége. Ezt a támogatást – azaz a test megtartását a gravitációval szemben – elsősorban az izmok összehangolt munkája biztosítja. Kevesen tudják, de a gerinc- és más mozgásszervi panaszok, fájdalmak mögött igen gyakran pusztán e harmónia, azaz az izomegyensúly megbomlása áll.

gyogytornasz.jpg

Tovább
Szólj hozzá!