Balance Gerincterápia

Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően

Izomegyensúly megbomlás a gerincpanaszok mögött

2017. február 16. 09:43 - Balance Gerincterápia

Azzal, hogy az ember mintegy 1,5 millió évvel ezelőtt felegyenesedett, bizony komoly feladat elé állította mozgásrendszerét. Két, alig néhány tíz centiméter hosszú talpacskára bízta egy közel 2 méter magas test alátámasztását, így az „alapzatnak” értelemszerűen folyamatos segítségre van szüksége. Ezt a támogatást – azaz a test megtartását a gravitációval szemben – elsősorban az izmok összehangolt munkája biztosítja. Kevesen tudják, de a gerinc- és más mozgásszervi panaszok, fájdalmak mögött igen gyakran pusztán e harmónia, azaz az izomegyensúly megbomlása áll.

gyogytornasz.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Tévhitek a gerincproblémákkal kapcsolatban

2017. január 23. 07:58 - Balance Gerincterápia

Több éve járok orvoshoz, masszőrhöz, csontkovácshoz, kipróbáltam az összes gyógyszert és kezelést, mégis állandóan fáj a nyakam/derekam. Úgy tűnik, az én problémámra nincs megoldás.”

Ismerős érzés? Nos, az alábbiakban összefoglaltam a leggyakoribb, gerincproblémákkal kapcsolatos tévhiteket. Bármilyen furcsa is, sokszor e téves elképzelések eredményezik azt, hogy sokan éveken át szenvednek a fájdalomtól, holott a legtöbb problémára létezik megoldás. 

index_1.jpg

Tovább
9 komment

Épít-e a porcépítő?

2017. január 09. 08:13 - Balance Gerincterápia

A porckopás (artrózis) az ízületek leggyakoribb betegsége, a felnőtt korú lakosság közel egyharmadát érinti. Igen súlyos probléma, hisz a folyamattal együtt járó erős fájdalom és ízületi merevség gyakran okoz jelentős mozgáskorlátozottságot. Sokak számára az ún. porcépítő szerek jelentik az egyetlen reményt, abban bíznak, hogy a pirulák segítségével – amint azt a hirdetésekben szereplő karcsú és akrobatikus mozgású nagyszülők sugallják – meggyógyulhatnak. Vajon valóban újraépítik az elkopott porcot a különféle szerek?  Ahhoz, hogy választ tudjunk adni a kérdésre, mindenekelőtt tisztáznunk kell, mi az az ízületi porc, és mi okozza kopását.

2937.jpg

Tovább
26 komment

Krónikus fejfájás? Gerincproblémák is állhatnak a háttérben!

2016. november 21. 08:59 - Balance Gerincterápia

Kevesen tudják, hogy a krónikus fejfájás, szédülés, fülzúgás hátterében igen gyakran a nyaki gerincszakasz elváltozása, az ún. előrehelyezett fejtartás (EFT) áll. Az érintettek többnyire éveken át keresik a probléma forrását és a megoldást, járkálnak rendelőről-rendelőre, s bár minden leletük negatív, a fájdalom makacsul kitart és ellehetetleníti mindennapjaikat. Felmérések szerint minden tízedik felnőtt küzd rendszeres nyaki, tarkótáji fájdalommal és merevséggel, amelyet fejfájás, szédülés is kísérhet; a legtöbb betegnek ugyanakkor fogalma sincs arról, hogy nem muszáj belenyugodni a fájdalomba, hisz a megfelelő terápiával akár jelentős javulás is elérhető.

forward-head-posture-fix-manual1.jpg

Tovább
3 komment

Gyógyít vagy árt a jóga?

2016. november 02. 09:08 - Balance Gerincterápia

A jógával kapcsolatos – igencsak szerteágazó – szak- és egyéb irodalmat, az egymásnak gyakran gyökeresen ellentmondó véleményeket olvasgatva joggal merülhet fel a kérdés: vajon hasznos, vagy lehet ártalmas is a jóga gyakorlása a XXI. századi európai ember (és gerince) számára? Nos, elöljáróban szeretném leszögezni: jelen írásnak nem célja sem az állásfoglalás, sem a kinyilatkoztatás. Elsősorban azért nem, mert a kérdés roppant összetett, így egy-egy vitás esetben gyakran mindkét félnek, támadónak és támogatónak egyaránt igaza van a maga módján. Célom csupán annyi, hogy jógaoktatóként és mozgásterapeutaként – tehát a jógás és az egészségügyi oldalt egy személyben képviselve – rávilágítsak néhány gyakori és komoly hibára, és segítséget nyújtsak ezek kiküszöböléséhez. Ha ugyanis megfelelően gyakoroljuk, a jóga segítségével megőrizhetjük, vagy visszaállíthatjuk testi-lelki harmóniánkat, egészségünket. A hangsúly azonban – amint az élet minden területén – itt is a „megfelelően” szócskán van.

large_worldclass-life-posts_32.jpg

Tovább
8 komment

Új kor, új kór – járványszerűen terjed az SMS nyak

2016. október 10. 08:37 - Balance Gerincterápia

Egyik legkedvesebb anekdotám egy öreg székely bácsiról szól, aki az állatkertben a zsiráf láttán megcsóválja a fejét és csak annyit mond: „Márpedig ilyen állat nincs!”. Nos, hasonló reakciót – „Ilyen betegség nem is létezik!” – vált ki betegeimből, amikor közlöm velük, hogy az őket kínzó krónikus nyakmerevség és fejfájás oka egy alattomos kór, az ún. SMS nyak.

pros-cons-banning-cell-phones-school_d88d43d984c1f10.jpg

Tovább
42 komment

Nyakas panaszok

2016. szeptember 28. 09:32 - Balance Gerincterápia

A krónikus nyak- és vállfájdalom valójában könnyen elkerülhető

A napjainkban népbetegségnek számító állandósult, vagy rendszeresen jelentkező nyakfájdalom, nyakmerevség néhány évtizeddel ezelőtt szinte ismeretlen jelenség volt. Amíg megfelelő helyen, azaz a gerincünk tetején „hordtuk” a fejünket és nyakunk folyamatos mozgásban volt, gyakorlatilag panaszmentesen éltük életünket. A mobiltelefonok és a számítógép megjelenésével, a 8 órás irodai ülőmunkával és a további jó néhány órás, internet vagy a facebook fölötti otthoni görnyedéssel azonban sikerült elérnünk, hogy a XXI. században nagyítóval keresve sem igen találhatunk egészséges gerincű embert.  

neck_pain_3.jpg

Tovább
35 komment

Valóban csodaszer a kinesio-tape?

2016. augusztus 29. 10:10 - Balance Gerincterápia

A kinesio-tape-et – dr. Kenzo Kase japán orvos remek találmányát – a mai napig misztérium övezi.  Sokan szemfényvesztésnek tartják, mások ódákat zengenek áldásos hatásáról. Jómagam sokáig a szkeptikusok táborába tartoztam, racionálisan gondolkozó elmeként el sem tudtam képzelni, hogy egy egyszerű pamutszalag hogyan képes elősegíteni a mozgásszervi betegségekből való kigyógyulást. Ugyanakkor hiszek abban, hogy véleményt csak arról illik formálni, amit magunk is kipróbáltunk, így néhány évvel ezelőtt elvégeztem egy taping tanfolyamot, majd a kezelések során alkalmazni kezdtem a szalagot.  Ma már szinte minden betegem színes ragasztásokkal távozik a rendelőmből, sőt, szakembereket is oktatok a tape használatára. Pár éves tapasztalattal a hátam mögött tehát joggal jelenthetem ki: a kinesiology-tape ugyan korántsem csodaszer, ám mozgásszervi problémák esetén kiegészítő terápiaként egyedülállóan hatékony. Hatását szinte azonnal megérzi a beteg, a szalagoknak köszönhetően a fájdalom csökken, a gyógyulás pedig jelentősen felgyorsulhat.

120810062035-taped-athlete-story-top.jpgAz olimpiákon ma már szinte alig látni sportolót, aki ne viselne színes szalagokat a testén

Tovább
26 komment

Hogyan előzzük meg a gerincbetegségek kialakulását?

2016. augusztus 22. 21:44 - Balance Gerincterápia

Praktikus tanácsok a mindennapokra

Gyakran halljuk, hogy a mozgásszervi betegségek megelőzésében és kezelésében kiemelten fontos az egészséges életmód - azaz a megfelelő testmozgás és a helyes táplálkozás - szerepe. Egy átlagember számára ugyanakkor ez az információ önmagában igencsak kevés. Rendkívül nehéz ugyanis eligazodni az innen-onnan összeszedegetett, egymásnak gyakran gyökeresen ellentmondó vélemények és tanácsok közt, illetve a morzsákból összeállítani egy olyan életforma alapjait, amely valóban segít megelőzni a gerincproblémák kialakulását, ráadásul meg is valósítható a mindennapokban. Praktikus, gyakorlati segítségként következzék hát néhány tanács az élet legfőbb területeiről, amelyeket megfogadva Ön is elmondhatja, hogy mindent megtesz a megelőzés illetve a gyógyulás érdekében.

tevhiti.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

A szülő is felelős a gyermekkori gerincproblémákért

2016. augusztus 16. 07:48 - Balance Gerincterápia

Számos gerincbetegség jellemzően gyermek- illetve serdülőkorban alakul ki, és időben megkezdett terápia nélkül igen komoly problémákhoz vezethet. Az iskolai szűrővizsgálatokon sajnos gyakran nem fedezik fel a problémát, vagy azért, mert alig láthatóak a jelei, vagy azért, mert sokszor jóval kevesebb idő jut egy-egy gyermekre, mint amennyi szükséges lenne. Hatalmas felelősség hárul tehát a szülőkre, hisz mind a megelőzés, mind a hatékony kezelés szempontjából kulcsfontosságú, hogy az első jeleket időben észleljék. Nézzük meg, melyek a leggyakoribb, jellemzően gyermekkorban kialakuló gerincproblémák, hogyan ismerhetjük fel ezeket, és mit tehetünk, hogy megelőzzük kialakulásukat!

 

scoliosis.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu