Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Versenyport és súlyzós edzés gyermekkorban

2017. március 06. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

Köztudott, hogy a rendszeresen sportoló gyermekek kiegyensúlyozottabbak, koncentrációs képességük javul, s jobban teljesítenek az iskolában. A sport javítja a szívműködést és a légzés hatékonyságát, ezáltal nő a gyermek állóképessége is.  Azt azonban kevesebben tudják, hogy rendszeres mozgás hiányában jelentősen megnő a különféle tartáshibák (hanyagtartás, előrehelyezett fejtartás, SMS-nyak) és a gerincferdülés kialakulásának esélye, amelyek a későbbiekben komoly mozgásszervi betegségekhez vezethetnek.

child-slouching-posture.jpg

A gyermekkori mozgás hiánya jóvátehetetlen kárt okoz a csontrendszernek is.  Csontjaink a rájuk ható különféle erőhatások következtében erősödnek, sőt, vastagságbeli növekedésüket is a terhelés segíti elő. A csonttömeg ugyanakkor csupán 25-30 éves korig nő, ezután egy darabig egyensúlyban vannak a felépítő és lebontó folyamatok, majd idősebb korban egyre inkább a lebontás válik hangsúlyossá. Minél nagyobb csonttömeget érünk el gyermek- és fiatalkorban, annál hosszabb ideig tart a csontszövet lebontása, azaz annál kisebb a csontritkulás kialakulásának esélye. Mozogni tehát kötelező, de vajon mit, mikor és hogyan?

Szabadidős vagy versenysport?

Tévhit, hogy a gyermeknek/serdülőnek feltétlenül szüksége van arra, hogy versenysportot űzzön. Elegendő, ha rendszeresen kiegyensúlyozott, harmonikusan terhelő és változatos mozgásokat, mozgásformákat végez. Szabadidős vagy hobbisportként szinte bármilyen sportágat választhatunk már gyermekkorban is, azonban érdemes odafigyelni arra, hogy a mozgás változatos legyen. Nem csak azért, hogy ne unja meg a gyermek; az egészséges és harmonikus fejlődéshez többféle terhelésre – állóképesség és erőfejlesztésre, a hajlékonyság növelésére, egyensúly- és koordinációfejlesztésre – van szükség.  Hogy csupán egyetlen példát említsek a változatosság előnyeire: bizonyos, ún. „féloldalas” sportok (tenisz, kosárlabda, kenu stb.) jelentősen növelik a gerincferdülés kialakulásának esélyét, így a káros hatások semlegesítése érdekében érdemes más, rendszeresen végzett, kiegyensúlyozottabb mozgásformákkal, tornával, úszással, túrázással vagy akár biciklizéssel kompenzálni az aszimmetrikus terhelést.

gymnastics_9.JPG

A versenysportokkal ugyanakkor célszerű óvatosan bánni. A versenyzés hatalmas előnye, hogy szerencsés esetben óriási sikerélményt nyújt. Megtanít a küzdelemre, a kitartásra, erősíti a csapatszellemet, elsajátíthatunk számos olyan készséget, amelynek életünk során hasznát vehetjük. A versenyszerű sportolás azonban jelentős megterhelést is jelent a szervezet számára. A versenysportot 10 éves kor alatt nem ajánlott elkezdeni, és ezután is csak folyamatos sportorvosi ellenőrzés mellet űzhető. Ebben a korban ugyan sokkal jobban fejleszthetők egyes képességek, ugyanakkor az egyoldalú vagy túlzott terheléssel jelentős károkat okozhatunk. Serdülőkorban még nincs arányban az izom gyarapodása a csontok hosszának hirtelen növekedésével, ráadásul a hormonháztartás is óriási változáson megy át. Nem véletlen, hogy a legtöbb veleszületett eltérés – gerincferdülés, Scheuermann-kór stb. – is ilyenkor válik láthatóvá (ezért elengedhetetlen, hogy a gyermek rendszeresen részt vegyen átfogó mozgásszervi állapotfelmérésen). A túl nagy igénybevétel megzavarhatja a csontfejlődést, a növekedési, érési folyamatokat, igen fontos tehát, hogy az edzésprogram szakszerűen összeállított és kiegyensúlyozott legyen, maximálisan alkalmazkodjon a gyermek fejlettségi szintjéhez, és feltétlenül szükséges a folyamatos sportorvosi ellenőrzés is.

kids-sports.jpg

Mi a helyzet az erőedzésekkel, a testépítéssel?

10 éves kor fölött érdemes a fizikai erőnlétet javító, a testet harmonikusan terhelő edzésformákat is végezni, ilyen például a futás és a kerékpározás, vagy a saját testsúllyal végzett erőfejlesztés (pl. fekvőtámasz, guggolások, pókmászás stb.). Ezek a mozgásformák egyoldalú izomtömeg növelés helyett elsősorban az ideg-izom kapcsolatok fejlesztésével érnek el eredményt. Specifikus erőedzésekkel (súlyemelés, body-building) azonban gyermek- és serdülőkorban nem célszerű, és teljesen felesleges is terhelni a szervezetet, épp a csont-, izom- és hormonrendszer fejletlensége miatt. Az intenzív növekedési fázisban lévő szervezet nem képes a mesterséges izomtömeg növeléssel lépést tartani, így károsodhat a csontok felépítése és teherbírása, sőt, deformálódhatnak is. A túlzott izomerősítés gátolhatja a növekedést, az egyoldalú, bizonyos izmokra, izomcsoportokra koncentráló terhelés pedig különféle gerinc- és más mozgásszervi elváltozások, betegségek kialakulásához vezethet. Ha a gyermek ragaszkodik a súlyzós edzéshez, 13-14 éves kortól lassan belekezdhet, de lehetőleg maximum 1 kg-os súlyt használjon, és a súlyzós edzés csupán kiegészítése legyen az egyébként sokoldalú, a testet harmonikusan terhelő mozgásformákat tartalmazó edzéstervnek.1405015024_003.jpg

Az öncélú, kizárólag a látványra – azaz bizonyos izmok tömegének növelésére – törekvő, az egészséges testmozgás alapelveit figyelmen kívül hagyó testépítés egyébként felnőtt korban is hasonló veszélyeket rejt. Az izmokat diszharmonikusan edző, a funkcionalitást figyelmen kívül hagyó mozgásformák test-szerte izomegyensúly megbomlásokhoz, kopásos, degeneratív folyamatok beindulásához és komoly mozgásszervi problémák – porckopás, gerincferdülés, porckorong ellapulás, porckorongsérv stb. - kialakulásához vezetnek.

Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a súlyzós edzésnek felnőttkorban nincs létjogosultsága. Ha a célunk nem csupán izmaink „felpumpálása”, a súlyokkal végzett, az életkornak és az edzettségi szintnek megfelelő szakszerű edzés más típusú, a testet harmonikusan terhelő mozgásformákkal kombinálva (és természetesen hangsúlyt fektetve a megfelelő nyújtásra is) szinte minden felnőtt számára ajánlható. Semmiképp ne kísérletezgessünk azonban az internetről ellesett gyakorlatokkal! Az edzésterv összeállításához, valamint a pontos, tudatos és gerinckímélő végrehajtás elsajátításához mindenképp érdemes sporttudományi végzettségű edző/személyi edző, vagy gyógytornász, mozgásterapeuta segítségét kérni. 

Feövenyessy Krisztina
alternatív mozgásterapeuta, funkcionális gerinctréner

Képek:

http://alisoncanavan.com
http://hybridtechcar.com
University of Stirling
http://www.livingcentreclinic.com

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr6212316389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munyi cica 2018.01.28. 14:46:59

Kedves Krisztina!

56 éves vagyok, kamasz koromban Scheuermann betegségem volt, amit - helytelen diagnózis miatt - akkor nem kezeltek, meg akkoriban még nem is voltak fűzők, csak 24 éves koromban jöttek rá, mi volt a baj, de akkor már késő volt, többféle degeneratív elváltozás, porckopás, Hernia- gyöngyök vannak a gerincemben. Kérdésem: itthon súlyzózhatok-e a gerinctornám során, 5 kg-os súlyzókkal, egyenként kinyomva, hol a bal, hol a jobb karommal, tehát nem egyszerre? Vajon ez nagyon megterhelő a gerincemnek, illetve vihetek-e kézben 5-10 kg-os szatyrokat, egyenletesen elosztva? Vagy ha már súlyzózok, egyszerre a két karommal? csak úgy meg nem bírok el 5-5 kg-ot egyszerre? Vagy kisebb súllyal, állva lehet?
Előre is köszönöm a választ, sajnos itt, ahol lakom, személyi edzőre, mozgásterapeutára nincs lehetőségem.
Tisztelettel:
Mariann

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2018.01.28. 20:55:04

Kedves Mariann! Az Ön problémájával bizony nem a súlyzózás a megfelelő testmozgás. Sokkal inkább ajánlom a gerinctornát/gerincjógát. A homorító gyakorlatok azok, amelyek a legtöbbet segíthetnek.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2018.01.28. 21:02:03

@Munyi cica: Kedves MAriann! A cipelés nem igazán tesz jót az Ön gerincének, ahogy a súlyemelés sem. Ha ragaszkodik hozzá, természetesen nem fogom eltiltani tőle, DE elengedhetetlenül fontos, hogy csupán kiegészítő testmozgás legyen a gerinctorna/gerincjóga mellett, illetve a megfelelő technikával végezze. Ha rosszul, rossz technikával csinálja, komolyan árthat magának. Ha meg tudja oldani, mindenképp keressen fel egy Önhöz közeli gyógytornászt/mozgásterapeutát, és beszélje át vele részletesen, milyen mozdulatokat végezhet, milyeneket nem, és - ami még ennél is fontosabb - állíttasson össze magának egy akár otthon is végezhető gyakorlatsort, amellyel a gerincét karban tudja tartani. Ez sajnos távolról, anélkül, hogy látnám/megvizsgálnám Önt, nem tudom megoldani. Üdvözlettel, Feövenyessy Krisztina

Munyi cica 2018.09.20. 19:46:27

@Balance Gerincterápia:
Kedves Krisztina!

Bocsánatot kérek, hogy csak most köszönöm meg kedves és alapos válaszát, valahogyan akkor eltűnt ez az oldal a kedvenceim között és meg is feledkeztem a kérdésről.
Rendszeresen végzek otthon gerinctornát, a súlyzózás (kicsi súlyokkal, guggolva csinálom) és egy kevés súlyzóhurcolás :) csak kiegészítés, az erőnlétem miatt. Persze teljesen el is hagyhatom, de mivel nagyon jólesik a vállaimnak, erősíti a pipaszár karjaimat, ezért szeretem. Egyszerre csak egy oldalt nyomok, 5 kg a jobb kezemmel föl, 3 kg pedig a ballal (ennyit bírok :). Ez talán nem sok, aztán meg ugyanezekkel a súlyokkal kicsit sétálok a lakásban.

Ez még belefér talán, ugye?

Hálás üdvözlettel:
Mariann
süti beállítások módosítása