Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Jó és rossz mozgásminták, avagy miért szaladgál a lefejezett csirke?

2018. október 18. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

Az egyes mozgások (állás, ülés, járás, futás, biciklizés stb.) elsajátítása során agyunk és izmaink közt folyamatos kétirányú kommunikáció zajlik. Szerencsére ezt a csatornát nem kell minden esetben használnunk, amikor mozgásokat végzünk (képzeljük el, milyen fárasztó lenne, ha viszkető orrunk megvakarásának mozdulatán gondolkoznunk kellene). Képesek vagyunk ugyanis arra, hogy a különféle gyakran használt mozgásmintákat eltároljuk, és automatikusan, a mozgás tudatosodása (azaz gondolkozás) nélkül hajtsuk végre. Paul Chek, a Chek Institute megalapítója szerint miután a mozgásminták nem az agyban, hanem a gerincagyban (gerincvelő) tárolódnak, máris érthetővé válik a jelenség, hogy (állítólag) szegény lefejezett csirke egy rövid ideig még vígan szaladgál a kertben¹.

16919kicsi.jpgGyengébb idegzetű olvasóim kedvéért eltekintek a lefejezett csirkét ábrázoló kép közzétételétől

Kutatások szerint kb. 300-350 ismétlésre van szükség ahhoz, hogy egy mozgás (pl. egy tárgy felemelése) automatikussá, azaz mintává váljon. Ha azonban egy hibás mozgásmintát (pl. a rossz emelési technikát) felül szeretnénk írni, legalább tízszer ennyi ismétlést kell végeznünk. Jóval egyszerűbb tehát a helyes mozgásokat megtanulni vagy megtanítani, mint később a helytelent javítani. S, hogy ez miért fontos információ az átlagember számára?

Nem győzöm hangsúlyozni: a legtöbb mozgásszervi probléma és sportsérülés a helytelen mozgások, mozgásminták miatt alakul ki. Ha nap mint nap helytelen technikával ülünk, járunk, emelünk, cipelünk, hajolunk vagy guggolunk, jelentősen felgyorsulnak a degeneratív folyamatok, amelyek porckopáshoz, porckorongsérvhez, ízületi károsodásokhoz és krónikus fájdalomhoz vezetnek. Mit tesz ekkor az egészségtudatos ember? Megcéloz egy edzőtermet, és futni/jógázni/aerobic-ozni stb. kezd, hisz tudja, hogy a mozgásszervi betegségek ellen a mozgás a leghatékonyabb fegyver. Egyvalamit azonban nem tud. Ha a mindennapi mozgásminták helytelenek, a sportmozgások is azok lesznek. Márpedig ha a sportember (legyen akár hobbi-, akár élsportoló) rossz testtartással, helytelen technikával fut, emel súlyt, ugrál a step padon, vagy végzi a jógás napüdvözletet, a sport nem gyógyít, hanem egyre betegebbé tesz.

A mozgásszervi betegségek megelőzésének (és ezek rehabilitációjának) egyik legelső lépése tehát a természetes, fiziológiás mozgásminták elsajátítása, de nem ám a Youtube-ról, hanem szakember (gyógytornász, mozgásterapeuta, rehabilitációs tréner) segítségével. Még akkor is, ha eleinte unalmasnak tűnik előre- vagy hátrahajlást, guggolást, kitörést, dobást, tolást vagy épp járást tanulni. Mégis honnan lehetsz biztos abban, hogy jó helyen jársz? Ha az edző/mozgásterapeuta relatíve hosszasan vizsgálgat, megnézi a testtartásodat és különféle - egyszerűnek tűnő - teszteket végeztet el Veled, végül csak annyit mond "na, akkor első lépésként tanuljuk meg, hogyan kell leülni, felállni és járni"....nos,  ez esetben adj hálát a sorsnak, megtaláltad az IGAZIT!

¹ http://chekmanuals.s3.amazonaws.com/CHEK_Primal_Pattern_Movements.pdf

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr1114309619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kispotzak 2018.10.19. 17:45:00

Nem ez a cikk témája, de hadd jegyezzem meg: nem "állítólag", és nem "vígan" szaladgál a csirke, miután levágták a fejét. Falun élő, baromfit tartó emberek tudják, h ha kiengedik a kezükből a tyúkot, miután lenyakaztak, bizony szaladgál egy kicsit.
A többi oké :-)

Yoyoyo 2018.10.19. 18:14:01

@kispotzak: Jaja :) Miután levágod bármilyen baromfi fejét, elvágod a torkát akkor az kőkeményen verdes a szárnyával és szaladgál egy ideig. Ezért szokták lefogni vagy beletenni egy olyan lukas vödörbe, amelyből nem tud kiszabadulni egészen addig amíg ki nem vérzik.
süti beállítások módosítása