Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Az inaktivitás drámai mértékű izomvesztést okoz már rövid távon is

2018. november 12. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

Gyakran hangoztatom, hogy sérülés/betegség esetén - ha a modern fizioterápiás alapelveket követjük - a rehabilitációt a lehető leghamarabb meg kell kezdenünk, az immobilizáció (teljes mozdulatlanság) ugyanis súlyos következményekkel jár. Nos, igen érdekes kutatásra bukkantam, amely ékesen bizonyítja, hogy még a rövid ideig tartó inaktivitás is drámai mértékű izomerő (és izomtömeg) csökkenéshez vezet.

donjoy-oa-everyday-osteoarthritis-knee_brace-11-1338.jpg

Egy, a Journal of Rehabilitation Medicine-ben megjelent kutatásba 17 fiatal (átlagéletkor 23 év) és 15 idősebb (átlagéletkor 68 év) férfit vontak be. A résztvevők egyik alsó végtagját mereven rögzítették, azaz teljes mozdulatlanságra kényszerítették 2 teljes héten át.  14 nap immobilizációt követően a fiatalok izomereje átlagosan 30(!), az idősebbeké átlagosan 25(!) százalékkal csökkent.

A kísérlet második részében a résztvevők 6 héten át heti 3-4 alkalommal aerob-jellegű rehabilitációs tréninget végeztek, azaz kerékpároztak. A 6 hetes edzésprogram során ugyan visszanyerték elveszített izomerejük egy részét, de a regeneráció korántsem volt teljes. A kutatás eredményeit tehát úgy foglalhatjuk össze, hogy

  • már a rövid ideig tartó immobilizáció is komoly izomerő csökkenéshez vezet (és akkor még nem beszéltünk az általánosan megszokott 6-8 hetes "pihentetésről")
  • a nagyobb izomtömeg (fiatalabb résztvevők) gyorsabban épül le, mint a kisebb (idősebbek)
  • az elvesztett izomerő visszanyerése jóval hosszabb időt vesz igénybe, mint ameddig a kényszerpihenő tartott
  • az immobilizációt követő rehabilitáció során az aerob tréning (kerékpározás) önmagában nem elegendő, a teljes regenerálódáshoz feltétlenül szükséges az erőfejlesztő edzés (pl. súlyzós tréning) is

Felmerül a kérdés, hogyan védekezhetünk az izomerővesztés ellen, ha inaktivitásra kényszerülünk. Nos, az alábbi, néhány héttel ezelőtti bejegyzésben épp ezt a témát boncolgatom: https://balanceakademia.hu/medical-fitness-blog/246-megelozheto-a-gipsz-alatti-izmok-sorvadasa(Zárójeles megjegyzés: sajnos hazánkban a hagyományos orvosi protokollok szerint eljárva még mindig jóval többször alkalmaznak merev rögzítéseket, mint az indokolt lenne, pedig ma már számos más, a mozgást jóval kevésbé korlátozó rögzítési mód, illetve egyéb modern fizioterápiás eljárás is rendelkezésünkre áll. Ha tehát a legkisebb gyanú is felmerül, hogy a teljes mozdulatlanságra ítéltetés talán túlzás, minden esetben érdemes másodvéleményt kérni!)

Feövenyessy Krisztina
a Balance Akadémia vezetője

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr3014369085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munyi cica 2018.11.15. 14:18:49

Köszönjük szépen a cikket, nagyon hasznos volt, elolvastam azt is, mit kell csinálni, ha eltörik valamink, a kapcsolódó linket, hát ha én ezt tudtam volna....:(
Elég sokszor el volt már törve karom, vállam, jó lett volna tudni ezeket, még most is szenvedem a bal karom letapadását vállízületben. Soha nem lesz már olyan, mint volt a törés előtt.
De mit lehet csinálni, ha a bordáim törnek el? Mert már az is volt, persze ott nincs olyan izomvesztés, gondolom.
Üdv.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2018.11.15. 16:26:03

A bordatörés bizonyos szempontból jóval "egyszerűbb", tekintettel arra, hogy nem rögzítik mereven. Bármennyire is fáj, az ember mozgatja a törött bordát is, tehát nem olyan drámaiak a következmények, mint egy 6-8 hetes gipszelés esetében:)
süti beállítások módosítása