Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Egy kis érdekesség: miért hízunk felnőttkorban, avagy valójában mikor kezd el lassulni az anyagcsere?

2021. augusztus 27. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

Közszájon forog a dogma, hogy a húszas/harmincas éveinkben anyagcserénk lassulni kezd, és ez a legfőbb oka a sokak által tapasztalt lassú és alattomos, ámde folyamatos testsúlynövekedésnek. Ha ugyanis ugyanannyit eszünk, mint korábban, törvényszerűen nő a testsúlyunk az egyre lassuló anyagcsere miatt.

shutterstock_623414777.png

Nos, egy friss, 2021. augusztusában publikált kutatás eredményei igencsak ellentmondanak fentieknek. 29 országból összesen 6500 főt (1-től 95 éves korig) követtek 40 éven át. Az anyagcsere szintjét vizsgálták egy relatíve bonyolult, ám rendkívül precíz eljárással, vizeletminták alapján. A kutatók rendkívül izgalmas eredményre jutottak: a közhiedelemmel ellentétben az anyagcsere 20-60 éves életkor között stabil, és csupán 60 éves kor fölött kezd el lassulni. Az emberi anyagcsere változása négy fontos szakaszra osztható:

  • újszülöttkortól 1 éves korig a leggyorsabb (50%-kal magasabb, mint felnőttkorban)
  • 1 éves kortól 20 éves korig kb. 3 százalékkal csökken évente
  • 20-60 éves kor között gyakorlatilag változatlan
  • 60 éves kor fölött további kb. 0.7 százalékkal csökken minden évben

A szerzők az eredmények alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a 60 éves kor fölött tapasztalható anyagcsere csökkenés valóban összefügghet az ezzel párhuzamosan sokaknál jelentkező testsúlynövekedéssel, illetve a különféle, idősebb korban gyakori megbetegedésekkel (diabétesz, szív- és érrendszeri problémák, bizonyos daganattípusok), ugyanakkor a fiatalabb korban, harmincas/negyvenes éveinkben tapasztalható testsúlynövekedés és a következményes megbetegedések mögött más okokat kell keresnünk, és íme a lényeg: olyan okokat (helytelen táplálkozási szokások, mozgáshiány stb.), amelyek bizony VÁLTOZTATHATÓAK.

Feövenyessy Krisztina
a Feövenyessy Gerinc- és Sportrehabilitációs Központ és a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr2416672140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása