Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Meglepően izgalmas kutatás bizonyítja, hogy a degeneratív ízületi gyulladás megelőzhető

2020. január 19. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

A fejlett országokban súlyos problémát jelent a krónikus fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó  ízületi gyulladás, (osteoarthritis, rövidítve OA). Magyarországon 2003-ban mintegy 1,5–2 millió osteoarthritisben szenvedő beteget regisztráltak (1), az USA-ban pedig a 45 év fölötti lakosság 19 százaléka, azaz minden ötödik ember szenved kifejezetten a térdízületet érintő gyulladásban (2).  Nem csoda, hogy a szakembereket erősen foglalkoztatja  a kérdés: vajon mi lehet az oka annak, hogy a degeneratív ízületi gyulladás tömegeket érint, és mit tehetnénk, hogy megelőzzük  a kór kialakulását?shutterstock_174199958.jpg

A szakemberek jellemzően két tényezőt tesznek felelőssé a betegség drámai elterjedéséért:

  1. Életkor: miután az OA kialakulásához elsősorban mechanikai okok (rendszeres alul- vagy túlterhelés) vezetnek, az életkor előrehaladtával a betegség kialakulásának esélye is folyamatosan nő, hisz egyre több káros/kóros terhelés éri ízületeinket. Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően a születéskor várható élettartam évről-évre magasabb, azaz a társadalom öregedik, így természetesnek tűnik, hogy az OA is több embert érint (számszerűleg és arányaiban is), mint néhány évtizeddel ezelőtt.
  2. Túlsúly: a XXI. században a táplálkozási és testmozgással kapcsolatos szokások erőteljes, negatív irányú változásának következtében egyre több a túlsúlyos vagy elhízott ember, s mivel a többletsúly jelentősen túlterheli az ízületeket (a 20 kilós túlsúly olyan, mintha folyamatosan cipelnénk egy 20 kilogramm tömegű hátizsákot), ráadásul szerepet játszik a gyulladásos folyamatok beindulásában is (a zsírsejtek ugyanis gyulladást előidéző gyulladásfaktorokat termelnek), a magas BMI (testtömegindex) nagymértékben hozzájárulhat az OA kialakulásához.

Nagy kérdés azonban, hogy valóban a hosszabb élettartam tehető-e felelőssé a kór terjedéséért, vagy más tényezők is szerepet játszanak a folyamatban.Másképp fogalmazva: törvényszerű-e, hogy az öregedés együtt jár az OA kialakulásával, vagy megelőzhető a betegség?

Egy izgalmas kutatásban (3) amerikai tudósok hosszú távú trendeket vizsgálva, jelenlegi és múltbéli adatok összehasonlításával értékelték a hosszabb élet (és a magasabb BMI) szerepét a térdízületi OA gyakoriságának erőteljes növekedésében. 50 év fölötti emberek csontvázát vizsgálták a történelem előtti (Kr.e. 6000-től 300-ig), a korai iparosodó (az 1800-as évektől az 1900-as évek elejéig), illetve az iparosodás utáni (ún. posztindusztriális, azaz az 1900-as évek végétől a 2000-as évek elejéig) időszakból.

Térdízületi OA-ra utaló jeleket a jelenkori csontok 16 százalékában találtak, az 1800-1900-as évekből származó csontoknak azonban csupán 6 százaléka, a történelem előtti mintának pedig 8 százaléka volt érintett. Még sokatmondóbb, hogy a legújabb mintában a betegségben szenvedő személyek 47 százalékának mindkét térde degenerálódott, a korai iparosodó mintában ez az arány már csak 30 százalék, míg a Krisztus előtti időszakban mindössze 17 százalék volt. Hogy miért különösen izgalmas ez utóbbi adat? Az elmúlt korokra jellemző egyoldali érintettség elsősorban traumás, azaz sérüléses eredetű OA-ra utal, a jelenkori kétoldali érintettség ugyanakkor jóval nagyobb valószínűséggel jelent degeneratív, tehát életmód eredetű betegséget.

A kór tehát őseink körében sem volt ismeretlen, ám a XX. század közepétől gyakorisága (16 százalék) a korai iparosodási adatokhoz (8 százalék) képest megduplázódott, a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató társadalomban mértekhez képest (6 százalék) pedig majdnem megháromszorozódott. Még beszédesebb az OA-ban szenvedők körében a degeneratív (azaz életmód eredetű) betegségre utaló kétoldali érintettség arányának közel háromszorosára növekedése a történelem előtti időkhöz képest, ez ugyanis azt mutatja, hogy míg őseink körében nagy valószínűséggel a különféle sérülésekből adódó OA dominált, mára az életmód eredetű változat került előtérbe. A trendekre ugyanakkor nem ad magyarázatot a tény, hogy a mai ember tovább él, ugyanis bármilyen életkorra is szűkítették a vizsgálatot, az arányok hasonlóak voltak (magyarul a "mai" 50 évesek körében éppúgy többszörös a betegség előfordulásának gyakorisága a régebbi korok 50 éveseihez viszonyítva, mint a 60-asok vagy 70-esek körében) .

A kutatási eredmények tehát arra utalnak, hogy bár a degeneratív ízületi gyulladás előfordulásának aránya már jó ideje nő, a napjainkra jellemző sokkoló mérték az általános vélekedéstől eltérően nem tulajdonítható pusztán annak a ténynek, hogy az emberek tovább élnek és nagyobb a testsúlyuk. Olyan egyéb rizikófaktorokkal is számolnunk kell tehát, amelyek kifejezetten a XXI. században kerültek előtérbe. Vajon mik ezek a rizikófaktorok?

Tekintettel arra, hogy az OA leggyakoribb oka a különféle káros terhelések hatására bekövetkező szöveti sérülés, felmerül a kérdés, hogy milyen, az ízületek terhelési viszonyaira ható tényezők változtak meg jelentősen az utóbbi 50 évben. A kutatók megemlítik a mesterségesen egyenletes, kemény talajt (pl. aszfalt, beton) és a kevéssé praktikus lábbeliket (magas sarkú cipő, flip-flop stb.), sőt, a helytelen táplálkozási szokásokra (túlzott szénhidrát és zsírfogyasztás) is kitérnek, mindezek ugyanis közismerten károsítják az ízületeket. Elsődleges jelentőséget azonban a fizikai aktivitás hiányának tulajdonítanak, amely a technológia fejlődésével egyre inkább jellemzővé vált a fejlett társadalmakban. Hogy miért tekintik fő oknak az inaktivitást?

Mozgás hiányában egyrészt csökken a porcréteg vérellátása, ezáltal tápanyaggal való ellátottsága is, az "éhező" porc pedig gyengébbé és vékonyabbá válik. Ráadásul csökken a porcszövet vízmolekulák megkötéséért felelős proteoglikán (pl. a porcépítő szerekből közismert kondroitin-szulfát) tartalma, így "kiszárad" és feltöredezik. Harmadrészt a fizikai inaktivitás következtében az ízületek stabilizálásában jelentős szerepet játszó izomzat is veszít erejéből, így jóval nagyobb terhelés hárul az ízületre a test megtartása és mozgásai során. Mozgás hiányában tehát egyszerre csökken az ízület stressztűrő képessége, és nő az ízületet érő stressz, ami olyan, mintha legyengült immunrendszerrel lépnénk be egy influenzás betegekkel teli váróba. Az eredmény garantált!

osteoarthritis.jpg

A kutatás eredményei szerint a betegség gyakoriságának drámai növekedése tehát korántsem csupán abból fakad, hogy tovább élünk, mint kevésbé szerencsés elődeink. Bizonyítást nyert, hogy az ízületi gyulladás kialakulásában olyan rizikófaktorok  – a túlsúly, a helytelen táplálkozás, és legfőképp a fizikai aktivitás szinte teljes hiánya – játszanak elsődleges szerepet, amelyeket bizony relatíve könnyedén képesek lennénk kontrollálni. Mindez egyben azt is jelenti, hogy az ízületek degeneratív gyulladásos betegségei jórészt megelőzhetőek lennének, ha a jelenleginél jóval nagyobb hangsúly fektetnénk a minőségi táplálkozásra és a rendszeres, változatos (!!!) testmozgásra. S még mielőtt valaki azt gondolná, hogy most már mindegy, hisz a betegség nála már kialakult, szeretném jelezni, hogy bármennyire is nagy a kísértés, hogy kizárólag a könnyebbnek tűnő utat, a pihentetést és az esetleges gyógyszeres terápiát válasszuk, ahogy a megelőzés során, úgy a kezelésben is a táplálkozás reformja és a mozgásterápia nyújtja a leghatékonyabb segítséget!

Feövenyessy Krisztina
mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember
Balance Gerincközpont és Sportrehabilitációs Központ

¹Gulácsi L, Nagy B. Az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis hazai epidemiológiája és költségei. Egészségtudományi Közlemények 2013; 3(2):5–10
²Lawrence RC, et al. Estimates of the prevalence of arthritis and other rheumatic conditions in the United States. Part II. Arthritis Rheum. 2008 Jan;58(1):26-35.
² Wallace IJ, Worthington S, Felson DT, Jurmain RD, Wren KT, Maijanen H, Woods RJ, Lieberman DE. Knee osteoarthritis has doubled in prevalence since the mid-20th century. Proc Natl Acad Sci USA. 2017 Aug 29;114(35):9332-9336

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr8915415032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Munyi cica 2020.01.22. 15:58:12

Azt szeretném tudni, hogy az ugrókötelezés és az előrehajlás egyenes lábbal (akár állva, akár nyújtott lábbal ülve ráhajolni a lábakra, lábujjat megfogni) gerincbarát gyakorlatok? Ártalmasak annak, akinek már van valamilyen gerinc- és ízületi problémája?
Köszönöm szépen!

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2020.01.22. 19:27:37

Kedves Munyi Cica! Az ugrókötelezés remek, a teljes testet átmozgató mozgásforma, a nyújtott lábas előrehajlást azonban egyáltalán nem javaslom, az európai ember amúgy is túlterhelt (ülőmunka) gerincét tovább károsíthatja, hisz ugyanúgy hátrafelé "tolja" a porckorongokat, mint az ülés. Azt, hogy az Ön problémája mellett ugrókötelezhet-e vagy sem (illetve mely sportok azok, amelyek jót tesznek az ÖN gerincének), csak akkor tudom megmondani, ha alaposan megvizsgálom Önt. Ezerféle gerincprobléma és létezik, ráadásul minden ember más. Ami az egyik problémára tökéletes megoldás, a másik esetében akár káros is lehet. A mozgásterápia (és a tanácsadás is) mindig személyre/panaszra szabott, nem léteznek sablon-megoldások. Ha valahol ilyet lát (lásd youtube-tornák), bizonyos lehet abban, hogy ezek célja csupán a reklám, a tartalmuk pedig szakmaiatlan. Üdvözlettel, Feövenyessy Krisztina

Munyi cica 2020.01.23. 21:14:11

@Balance Gerincközpont és Akadémia:

Kedves Krisztina!

Értem, köszönöm szépen a gyors és alapos választ!

Munyi cica 2020.03.26. 13:56:38

Kedves Krisztina!

Férjemnek az ágyéki gerincében durazsákot elérő discus hernia és egy másik csigolyánál pedig protrusio van, komoly fájdalmai vannak, szeretne denevérpadot vagy más néven denevérágyat venni, hogy megússza a műtétet. Ön javasolja a denevérpad használatát úgy általában gerincsérves eseteknél vagy más gerincproblémák mellett?

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2020.03.26. 16:52:50

Kedves Munyi cica! A denevérpad önmagában épp annyit ér a porckorongsérv ellen, mint a ráolvasás vagy az ima. Egyetlen megoldás van erre a problémára, az aktív mozgásterápia. Nem, egyáltalán nem javaslom a denevérpadot. Igaz, hogy a padon fekve átmenetileg eltávolodnak egymástól az "összecsúszott" csigolyák, így tehermentesülnek a porckorongok, de ez a hatás pusztán addig tart, amíg rajta fekszik a páciens. Amint felkel, újra "összezuttyannak" a csigolyák, ami akár még komolyabb stresszt is jelenthet a porckorongokra nézve, mint ha nem használna padot. De még ha nem is károsodnak jobban a porckorongok, a denevérpad haszontalan eszköz, semmilyen tartós pozitív hatása nincs a degeneratív gerincbetegségekre. Egyedül az aktív mozgásterápia képes arra, hogy valódi és hosszú távú megoldást nyújtson. Én lennék a legboldogabb ember a földön, ha végre szabályoznák a piacot, és nem lehetne megtéveszteni a betegeket ezekkel a "csodaszerekkel" (denevérpad, testtartásjavító pánt, vibrációs deréktámasz stb.stb.). És az csupán a kisebbik baj, hogy embertelen összegeket költenek a páciensek ezekre a haszontalan eszközökre. A nagyobb baj az, hogy abban a hitben élnek, hogy majd a következő csodaszertől meggyógyulnak, így éveket pocsékolnak el valódi terápia nélkül. Sajnálom, hogy ki kellett Önt ábrándítanom! Azt javaslom, hogy ha vége ennek a szörnyű időszaknak (a járványra gondolok), a kedves férje keressen fel egy modern szemléletű, profi gyógytornászt vagy mozgásterapeutát, és készüljön fel arra, hogy hónapokig kell ugyan dolgoznia rajta, de jó eséllyel jelentősen csökkennek majd a panaszai, sőt, akár tünetmentessé is válhat.

Munyi cica 2020.03.27. 15:12:16

@Balance Gerincközpont és Akadémia:

Kedves Krisztina (vagy aki volt olyan kedves és válaszolt :-))!

Köszönöm szépen a gyors és alapos, hosszú választ, én sejtettem már az itteni olvasmányaimból, hogy ez lesz a válasza, csak hát ő van annyira oda valamilyen ilyen padért, én mondtam, hogy nem hinném, hogy ez meggyógyítja majd. Van egy olyan, amelyik állítólag aktív munkát kíván, nem csak passzívan fekszik az ember, csak hát az igen drága, nem tudom, megéri-e a pénzét? ez a fajta is nagyon haszontalan lenne? (amennyiben baj, hogy idetettem, törölje, kérem):

Ez állítólag nem denevérágy, hanem orvostechnikai eszköz, amin nem kell tétlenül lógni, hanem aktív munkát kíván, férjem szerint ez megbízható.
www.spinetrainer.hu/spine-trainer/spine-trainer-system/

Köszönöm szépen, ha véleményezi ezt az eszközt.
Tisztelettel: Mariann

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2020.03.28. 19:14:47

@Munyi cica: Hatalmas félreértés. Ez a pad nem több, mint egy jól felcicomázott denevérpad, ráadásul a cicomának még jól meg is kérik az árát. Egy pad (még ha olyan hangzatos neve is van, mint ennek) nem tud tornázni, kizárólag a kedves férje képes arra, hogy megdolgozzon az egészségéért. Csak ismételni tudom magam: a mozgásszervi problémák egyetlen valóban hatékony terápiája a testmozgás. Erre előbb-utóbb a kedves férje is rájön majd, a kérdés csak annyi, hogy addig mennyi idő telik el anélkül, hogy adekvát terápiában részesülne, és mennyi pénzt dob ki az ablakon denevérpadokra és más csodaszerekre. Ismét sajánlom, hogy ki kell Önt ábrándtanom:)) Üdvözlettel, Feövenyessy Krisztina

Munyi cica 2020.03.28. 19:54:24

@Balance Gerincközpont és Akadémia:

Kedves Krisztina!

Igazán nagyon hálásan köszönöm, hogy rám szánta az idejét és válaszolt, értem és igazat is adok Önnek, remélem, a férjem is belátja, hogy nem ez a járható út.
Nekem is sokat segített ezzel a válasszal, tényleg nagyon hálás vagyok.
Szép, vírusmentes heteket kívánok!

Tisztelettel: Mariann

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2020.03.28. 20:25:20

Önöknek is minden jót kívánok! Egyébként javaslom, hogy ha tényleg ilyen nagy a gond, mégiscsak keressenek meg akár már most egy profi kollégát! Ahogy mi is, sokan mások is folyamatosan dolgoznak online rendszerben. Számítógép segítségével vezetjük le az mozgásterápiás foglalkozásokat, semmivel nem kevésbé hatékony, mint az "élő" terápia. Minél tovább vár a férje, annál rosszabb lesz, higgye el! Kellemes hétvégét kívánok (már, ha lehet ilyet mondani mostanában)

Irbisz 2020.11.27. 13:33:04

Kedves Krisztina!
ezek az adatok más izületekre is igazak (arányaikban), vagy mint legtöbb embert érintő probléma, ezért lett csak a térdizület kiemelve?

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2020.11.27. 15:27:09

Egyértelműen igazak más ízületekre is. Becslések szerint a mozgásszervi problémák több mint 90%-a életmód eredetű (degeneratív, azaz kopásos jellegű), és csupán a maradék kevesebb mint 10% fogható a genetikára. Ha szemezget a blogomban, gyakorlatilag minden írásom más-más régióról (nyak, gerinc, csípő, váll, boka stb.) szól, és mindegyik hasonlóképp sokkoló:)
süti beállítások módosítása