Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Valóban csodaszer a kinesio-tape?

2016. augusztus 29. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

A kinesio-tape-et – dr. Kenzo Kase japán orvos remek találmányát – a mai napig misztérium övezi.  Sokan szemfényvesztésnek tartják, mások ódákat zengenek áldásos hatásáról. Jómagam sokáig a szkeptikusok táborába tartoztam, racionálisan gondolkozó elmeként el sem tudtam képzelni, hogy egy egyszerű pamutszalag hogyan képes elősegíteni a mozgásszervi betegségekből való kigyógyulást. Ugyanakkor hiszek abban, hogy véleményt csak arról illik formálni, amit magunk is kipróbáltunk, így néhány évvel ezelőtt elvégeztem egy taping tanfolyamot, majd a kezelések során alkalmazni kezdtem a szalagot.  Ma már szinte minden betegem színes ragasztásokkal távozik a rendelőmből, sőt, szakembereket is oktatok a tape használatára. Pár éves tapasztalattal a hátam mögött tehát joggal jelenthetem ki: a kinesiology-tape ugyan korántsem csodaszer, ám mozgásszervi problémák esetén kiegészítő terápiaként egyedülállóan hatékony. Hatását szinte azonnal megérzi a beteg, a szalagoknak köszönhetően a fájdalom csökken, a gyógyulás pedig jelentősen felgyorsulhat.

120810062035-taped-athlete-story-top.jpgAz olimpiákon ma már szinte alig látni sportolót, aki ne viselne színes szalagokat a testén

Mi is az a kinesiology-tape?

A kemikáliáktól mentes, rugalmas, lég- és vízáteresztő pamutszalagok anélkül lazítják vagy épp stabilizálják a sérült szövetet, hogy – amint a merev rögzítések teszik – korlátoznák annak szabad mozgását. A megfelelően rögzített, ugyanakkor mégis szabadon mozgatható testrészben a fájdalommentessé váló könnyedebb mozgás hatására lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulása, hisz intenzívebbé válik a vér- és nyirokkeringés. Ha lazító technikával ragasztjuk a szalagot – jellemzően túlterhelések, izomláz, görcsök és izomfeszülések esetén – ellazul a bőr, sőt, a bőr alatti szövetek is tehermentesülnek, s a ragasztás hatására enyhül a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás, azaz csökken a fájdalom. A stabilizáló technikával ragasztott tape ugyanakkor rögzíti a sérült vagy fájdalmas ízületeket, megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a szövetek terhelését és a gyulladások kialakulásának valószínűségét. Korrekciós technika alkalmazása esetén csontok, ízületek illetve az izompólya hibás helyzetét tudjuk finoman korrigálni, például lúdtalp vagy gerincferdülés esetén. A nyirok technikával megvalósított ragasztás pedig ödéma esetén  nyújt kiváló segítséget, de az ún. "banyapúp" eltüntetésében is komoly szerepet kap.

bluepink-1.jpg

Milyen betegségek esetén alkalmazzuk a kineziológiai szalagot?

Legyen szó korlátozott ízületi mozgásokról, derék-, hát-, nyak-, csípő-, térd- és fejfájásról, gyulladásos tünetekről – például tenisz- és golfkönyök –, gerincferdülésről, lúdtalpról, testtartásjavításról, vagy kismamák esetében a gerinc tehermentesítéséről és a hasizmok szétnyílásának megelőzéséről, a mozgásszervi rehabilitáció terén szinte nem létezik olyan probléma, melynek kezelésében a tape ne nyújtana azonnali és az esetek nagy részében hatékony segítséget. Sportolóknál sérülések, ficamok, húzódások, izomgörcsök kezelésére, illetve ezek megelőzésére, valamint a teljesítmény növelésére használjuk leginkább a szalagot.

dsc_4956-edit.JPGvállízület komplex ragasztása

Feragaszthatjuk-e magunknak a tape-et?

Bár az internetet böngészgetve egyszerűnek tűnhet a szalagok felragasztása, mégsem ajánlom az otthoni kísérletezgetést. Ahogy műtéteket sem túl sűrűn végzünk saját magunkon, a tape felhelyezését is érdemes szakemberre, orvosra, gyógytornászra, mozgásterapeutára vagy gyógymasszőrre bízni. A ragasztást minden esetben alapos betegvizsgálat előzi meg, és kizárólag a diagnózis ismeretében, tökéletes anatómiai pontossággal és a megfelelő technikával kerülhet fel a szalag a páciensre, ellenkező esetben ugyanis nem érjük el a kívánt hatást. Ugyanakkor ha krónikus mozgásszervi problémától szenvedünk, érdemes olyan terapeutát keresni, aki megtanítja a szükséges ragasztás otthoni kivitelezését, így az elhúzódó problémák kezelésére jellemző több hetes, esetenként több hónapos terápia a továbbiakban már otthon is folytatható.
Ha szakemberként szeretné elsajátítani a kinesio-tape felragasztásának technikáját, ma már több 1-2 napos tanfolyam közül is választhat, a Balance Akadémia képzéséről IDE KATTINTVA tud tájékozódni.

Feövenyessy Krisztina
mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember (MSc)
a Balance Gerincközpont és Sportrehabilitációs Központ vezetője

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr8711658960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Célkereszt 2016.08.30. 15:02:33

Jó szőrtelenítő is.

Void Bunkoid 2016.08.30. 15:17:06

Hátöööö...amit leírtál, kedves Krisztina, valóban igaz, de ugyanezek igazak a szalag régimódi rokonára is, szal számomra ez a cucc nem csodaszer, csak egy rikító színű, és mivel az most menő, ezért trendi, divatos....fásli :P

m_balage 2016.08.30. 15:36:53

LIDL-ben most 650Ft egy szett, háromféle kapható :D

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.08.30. 15:47:03

@Void Bunkoid: Almát nem szerencsés körtéhez hasonlítani:) A fásli jellemzően sérült ízületek rögzítésére szolgál, nem több és nem kevesebb, mint egy, a gipsznél könnyedebb és rugalmasabb rögzítési mód. A tape-nek csupán az egyik, és nem is a legfőbb funkciója a rögzítés, de mindezt a blogbejegyzésben részletesen is kifejtettem. Üdv, Krisztina

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.08.30. 15:49:11

@Célkereszt: Javaslom, hogy szőrtelenített testfelületen használd a tape-et:) Ha mégis szőrre kerülne, érdemes eltávolítás előtt bármilyen olajjal (pl. babaolaj) átitatni a szalagot, egy szempillantás alatt könnyedén leszedhető, és a szőr is megmarad.

Alpha Decay (törölt) 2016.08.30. 15:58:51

Igazából már ott tudtam, hogy baj lesz ezzel a bejegyzéssel, ahol tudományos publikációk helyett saját anekdotákkal próbált a szerző érvelni. Nem, az utóbbi nem helyettesíti az előbbit, viszont remekül alkalmas arra, hogy az ember becsapja saját magát. Itt van két sokkal komolyabb cikk ebben a témában, hivatkozásokkal meg minden, javaslom olvasásra mindenképpen:

www.painscience.com/articles/kinesio-taping.php
www.massagefitnessmag.com/whats-the-news/what-does-current-evidence-say-about-the-effectiveness-of-kinesio-taping

Ez a konklúzió tökéletesen összefoglalja, hogy miről is van itt szó:
"Most of the RCTs examined show that Kinesio Tape is just as effective — not superior — as regular taping, exercise, and other interventions that manual therapists might use. "
Semmi extra tehát.
Ja igen, most látom csak, hogy a "nem formálhatsz véleményt, addig, amíg ki nem próbáltad" téveszme is megjelenik. Pont ezért vannak kitalálva a kontrollcsoportos kettős vak vizsgálatok, a saját tapasztalat ugyanis félrevezet, a tudomány (ha jól van művelve!) viszont nem.

halaloszto 2016.08.30. 16:11:12

"Ma már szinte minden betegem színes ragasztásokkal távozik a rendelőmből, "

Tényleg mindenre jó?

nagyondurva 2016.08.30. 16:17:16

"Most egy szakember segítségével minden fontos infót megtudhatsz"

a szakember:

"alternatív mozgásterapeuta, funkcionális gerinctréner, kinesiology-taping oktató"

B+

Még valami számmisztikát bele kellene keverni, mert ez így nem teljes.

Burgermeister 2016.08.31. 06:14:00

Nekem állandó merevséget okozott!

mtomi · http://utolsoejjel.blog.hu 2016.08.31. 08:03:58

Kedves Krisztina! Amatőr sportolóként én is úgy tapasztaltam, hogy hasznos és hatékony a szalag. Mégis bántja a fülem, amikor a gyógytornász a tapaszok hideg és meleg színéről beszélt, ez nekem már hókuszpókusz, a tape nyilván mrchanikai úton hat, nem a színe miatt. Kicsit körüllengi az egészet valami ezoteriius maszlag is Mi erről a véleménye?

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.08.31. 08:35:03

@halaloszto: Azt azért nem korántsem jelenteném ki, hogy mindenre, de miután én kizárólag gerinc- és más mozgásszervi problémákkal foglalkozom, igen gyakran használom a szalagot nyak- és derékfájás, ízületi gyulladások stb. kiegészítő kezelésére. Márpedig a legtöbb beteg ilyen problémával keres fel:)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2016.08.31. 09:17:23

A színterápia akkor is hat, ha a hátamra ragasztják? :)

De viccet félretéve! Engem csak az zavar a szalagok körül, hogy akárhol próbálok róla olvasni, mindig csak odáig jutnak, hogy fel lehet tenni lazítóan, meg stabilizálóan, meg korrekciósan, meg "nyirkosan", de hogy mi a különbség, az már sehol nincs leírva. Józan paraszti ésszel kb. annyi a különbség, hogy vagy kihúzva teszem fel, vagy nem kihúzva.

Persze tudom, ott a tanfolyam, meg az a csomó ember, aki ezt már elvégezte, és majd ők anatómiailag tökéletesen eligazodva a testemen majd felrakják oda és úgy, ahogy azt kell, és akkor majd jön a csoda. A tanfolyam meg egy pár órás gyorstalpaló, ahol azért felvetődik bennem a kérdés, hogy vajon minden résztvevő valóban birtokába került-e a tökéletes anatómiai ismereteknek... Egy orvostanhallgatót meg évekig szívatnak ezzel, miközben a boncterem, meg a könyvtár anatómiai atlasza közt ingázik, és jó eséllyel néhányszor meg is húzzák a vizsgán.

Monopolygamer 2016.08.31. 09:28:42

@Void Bunkoid: Nem szeretnék vitába keveredni, de nekem pont egy hete volt ilyenem egy boka sérülés miatt és semmi köze a fáslihoz, se érzésre, se hatásra. Új és felkapott és én is nagyon szkeptikus voltam, de végül is bejött a dolog, nagyon is. Ahogy leírták a cikkben tényleg egyszerre tart és ugyanakkor szabad mozgást is enged. És ami tényleg nagyon meglepett az a fájdalom csökkenés volt. Nem akarom reklámozni vagy hasonlók, de én nagyon örülök, hogy rábeszélt egy ismerősöm, mert kínszenvedés volt egy lábon ugrálva közlekedni a lakásban.

xyyyxyxyyxyxyyx 2016.08.31. 09:54:38

"mozgásszervi rehabilitáció terén szinte nem létezik olyan probléma, melynek kezelésében a tape ne nyújtana azonnali és az esetek nagy részében hatékony segítséget"

Nem kéne elaprózni, simán oda kéne írni, hogy MINDENRE jó. Bele kéne venni a vérnyomást, a fogyást, a koleszterinszintet, a potencianövelést stb. Sokkal jobban pörögne a biznisz.

aegithalos 2016.08.31. 10:28:54

@Alpha Decay: Hallod-e, Alpha! Te is kivancsi vagy ra, mikor valaszol erre a terapeuta? :D

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.08.31. 15:45:24

@mtomi: Valamit elronthattam, mert kitörlődött a második hozzászólása és az én válaszom is. Látszik, hogy nem vagyok gyakorlott blogozó:) Nos, leírom még egyszer: Általánosan elterjedt nézet, hogy a különböző színű szalagok különféle hatást gyakorolnak szervezetünkre, így bizonyos megkötésekkel lehet csupán alkalmazni az egyes színeket. A színterápia elvei alapján a meleg színek energetizálnak, melegítenek, a hideg színek nyugtatnak, hűtenek, így gyulladás esetén hideg színt, vérszegény páciens esetében meleg színt érdemes alkalmazni (a színterápiáról egyébként számos cikk születik minden nap, ha mélyebben utána kíván nézni, megteheti például itt: gyogyszernelkul.com/szinterapia-gyogyit-apol-energiat-ad/). Nos, hangsúlyozva, hogy maximálisan tiszteletben tartom más iskolák/terapeuták álláspontját, véleményem szerint a szalag – legyen kék, zöld, sárga vagy hupilila - elsősorban mechanikai módon hat, ahogy Ön is írta. Ugyanakkor – ha lehet ilyet mondani – én is alkalmazom a „színterápiát”, bár egy kissé sajátos módon: ha a páciens jobban szereti a piros színt mint a zöldet, piros tape-pel ragasztom meg, s ettől máris kicsit jobban érzi magát

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.08.31. 16:03:26

@violetvoros: Bár a bejegyzést érezhetően nem valódi kérdésnek, sokkal inkább gúnyos megjegyzésnek szánta, mégis úgy teszek, mintha kérdés lenne, s megválaszolom. Már csak azért is, mert hátha van olyan, akit valóban érdekel a kérdés, mi mindenre lehet jó a szalag. Nos, a kiesiology-taping-nek ma már több válfaja létezik. Az eredeti taping technika célja elsősorban a mozgásszervi rehabilitáció elősegítése volt, s ma is erre a célra használjuk leginkább a szalagot. Ugyanakkor léteznek iskolák, amelyekben ma már a hagyományos távol-keleti gyógyászat modern kiegészítéseként meridián ragasztást is tanítanak. Ez utóbbi azonban távol esik az én szakterületemtől, azaz a mozgásszervi problémáktól, tehát nem tudok véleményt formálni arról, hatékony-e vagy sem. Ha mélyebben is érdekli a meridiánragasztás, az interneten talál néhány írást róla, például itt: www.kineziologiai-tapasz.hu/hirek/meridian-ragasztas-kineziologiai-szalaggal-i-resz

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.08.31. 16:18:23

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Kérdésére igen egyszerű a válasz: a kinesiology-taping tanfolyam szakmai továbbképzés, azaz csakis olyan szakemberek - gyógytornászok, mozgásterapeuták, gyógymasszőrök stb. - végezhetik el és kaphatnak kezelésre jogosító igazolást, akik megfelelő anatómiai előképzettséggel rendelkeznek. A kinesiology-taping továbbképzés egyébként többszintű. Az alaptanfolyam, amelyen a terapeuták az egyszerűbb technikákat sajátítják el, jellemzően 1 napos, ám aki szeretne mélyebb ismereteket szerezni, igény szerint bővítheti tudását a számos haladó, esetleg speciális képzés (gyermek-taping, kismama-taping, meridián-taping, sporttaping stb.) valamelyikén, vagy akár mindegyikén.

xyyyxyxyyxyxyyx 2016.08.31. 16:22:27

Persze, persze, a meridiánok. Meg a Föld szívcsakrája a Pilisben van, és csak azért nem járunk vízautóval, mert a gonosz ojalmultik legyilkolják a feltalálókat.

Jut eszembe, láthatnánk az Alpha Decay által is kért kontrollcsoportos kettős vak vizsgálatok eredményeit?

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.08.31. 16:30:59

@violetvoros: Elnézését kérem, erre a szintre nem szeretnék lesüllyedni! Bár Önhöz hasonlóan tőlem is távol áll az ezoterizmus, abban különbözünk egymástól, hogy én tiszteletben tartom a másságot, és nem szeretném megsérteni senki érzéseit.

xyyyxyxyyxyxyyx 2016.08.31. 16:52:56

Szerintem csak nyugodtan süllyedjünk le a klinikai vizsgálatok szintjére. Nos, eredmények? Jegyzőkönyvek? Kísérletet végző intézmény neve? Orvosok nevei? Vizsgálati módszer? Esetleg egy újabb vizsgálat, amely az előzőtől függetlenül igazolja az első eredményeit? Vagy egy felelősségteljes "gerincterapeutának" ilyesmikre nincs szüksége? Tán csak nem elmaradt ezeknek az említése a ragasztószalag-tanfolyamon?

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.08.31. 19:02:08

@Alpha Decay:

Kedves Alpha Decay!

Valóban nem állt szándékomban válaszolni a bejegyzésre, ám nem azért, mert sarokba szorítva érzem magam. Az ok, amiért ignoráltam a válaszadást az, hogy néhány megjegyzésből (nem csak az Önéből) nem az érdeklődő figyelmet, esetleg tisztázó, segítő, informáló vagy jobbító szándékot, hanem pusztán az öncélú vitatkozás, illetve a másik letromfolásának, sőt, néhány esetben kifejezett megsértésének vágyát érzem. Gyakran látok más blogok alján személyeskedő, bántó megjegyzéseket, amelyek értelmetlen háborúkhoz vezetnek, és mivel ez a stílus és mentalitás távol áll tőlem, nem szeretnék hasonlóba keveredni. Mindazonáltal revideáltam álláspontomat, és mégis megválaszolom hozzászólását, mert számos féligazságot tartalmaz, és mint ilyen, igencsak félrevezető.
Először a személyeskedő megjegyzésekre válaszolok:

-„Igazából már ott tudtam, hogy baj lesz ezzel a bejegyzéssel, ahol tudományos publikációk helyett saját anekdotákkal próbált a szerző érvelni.” Nos, Ön abba a hibába esik, hogy összekeveri a műfajokat. Írásomat nem szakértőknek szóló szakmai publikációnak szántam, tehát nem orvosi szaklapban jelentettem meg. A blog bejegyzés az „utca emberének” szól, célja pusztán annyi, hogy megismertesse az érdeklődő laikusokkal a mozgásszervi rehabilitáció egy relatíve új módszerét. Épp ezért - a műfaji szabályoknak megfelelően - nem lett volna szerencsés angol nyelvű tudományos publikációkkal tarkítani az egészségügyi végzettséggel nem rendelkező olvasóknak szánt írást, hacsak nem az a célom, hogy már a második mondatnál elaludjanak. Kommentje tehát nem csak, hogy nem jogos, de értelmetlen is.
Hasonlóképp értelmezhetetlen számomra a „saját anekdotákkal való érvelés” megjegyzés is, főképp azért, mert egyetlen anekdotát, és egyetlen érvet sem tartalmaz az írás.

-"Most of the RCTs examined show that Kinesio Tape is just as effective — not superior — as regular taping, exercise, and other interventions that manual therapists might use. " Ha figyelmesen végigolvassa az írást, egyértelműen kiderül az Ön számára is, hogy szinte szó szerint ugyanezt állítom magam is. A tape nem csodaszer, csupán egy igen hatékony kiegészítő kezelés a fizikoterápia – különösen a gyógytorna – mellett. Ez tehát egy újabb alaptalan és értelmetlen vád.

Végezetül pedig megjegyzése egyetlen érdemi részére válaszolva: „A saját tapasztalat ugyanis félrevezet, a tudomány (ha jól van művelve!) viszont nem. „. Nos, ezzel a kijelentéssel bizony komolyan vitatkoznék. Nem hiszem, hogy létezne olyan módszer, gyógymód vagy termék, amellyel kapcsolatba ne születtek volna a hatékonyságát alátámasztó, és azt cáfoló kutatások egyaránt. Hogy csupán egyetlen példát említsek, évekig ittuk nyakra-főre az egészséges tejet, hogy aztán pár évvel később eltiltsanak bennünket a rendkívül egészségtelen tejtermékek fogyasztásától. Mindkét álláspontot számos tudományos kutatás támasztotta, és támasztja alá a mai napig alá. Nos, a kinesiology-tape-pel ugyanez a helyzet. Jó néhány kutatás nyilvánította placebo-nak, és legalább ennyi bizonyítja egyedülálló hatékonyságát. S, hogy ne érhessen ismét a vád, hogy nem támasztom alá tudományos érvekkel a mondandómat, álljon bejegyzésem alján - csupán példaképp - két link ez utóbbiakról.

Nem célom, hogy igazságot tegyek érvek és ellenérvek közt, mint ahogy nem célom az sem, hogy jómagam további tudományos kutatásokat végezzek. Már csak azért sem, mert egyikhez sincs meg a szükséges kompetenciám. Egyetlen cél vezérelt és vezérel ma is, hogy a lehető leghatékonyabb segítséget tudjam nyújtani a mozgásszervi betegségben szenvedőknek. Miután az egymásnak ellentmondó kutatások alapján - a legtöbb gyógymódhoz, gyógyszerhez, terápiához hasonlóan - nem lehetett eldönteni, hatékony-e a tape vagy sem, vettem a fáradságot, megtanultam a taping módszert, és az elmúlt két év során több száz beteget ragasztottam meg. Nem állítom, hogy minden esetben hatékony volt, de a betegek 80-90 százalékának a mozgásterápia mellett igen sokat segített a kinesiology-tape. Mindezeket figyelembe véve elgondolkoztató, hogy - akár pro, akár kontra – az egymásnak ellentmondó tudományos kutatásoknak higgyünk (és melyiknek?), vagy inkább próbáljuk ki magunk, és ezt követően formáljunk véleményt egy gyógymódot illetően.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24396190
www.jospt.org/doi/pdf/10.2519/jospt.2009.3072

aegithalos 2016.09.01. 16:07:25

@Balance Gerincterápia: "Nem hiszem, hogy létezne olyan módszer, gyógymód vagy termék, amellyel kapcsolatba ne születtek volna a hatékonyságát alátámasztó, és azt cáfoló kutatások egyaránt."

A baj az, hogy Alpha nem kutatasokrol irt, hanem tudomanyos kutatasokrol. Az a jelzo ott nem mellekes, amire a hozzaszolasaban ra is mutatott, a tudomanyos kutatas nehany modaszerere, amiket hasznalva a kinezio-szalag a "modern fasli" kategoriaba kerult. Ezzel az allitassal vitatkozni lehet, de nem olyan ervekkel, hogyaszongya "nem célom az sem, hogy jómagam további tudományos kutatásokat végezzek." illetve "sincs meg a szükséges kompetenciám". Alpha ugyanis nem ezt inditvanyozta, hanem belinkelt tanulmanyt, ahol ezt a tudomanyos kutatast elvegeztek. Szoval a munka oroszlanresze mar megvan, mar csak ertelmezni kellene tudni.

"Nem állítom, hogy minden esetben hatékony volt, de a betegek 80-90 százalékának a mozgásterápia mellett igen sokat segített a kinesiology-tape."
Ezt hivjak konkretan anekdotan alapulo bizonyitasnak.

" az egymásnak ellentmondó tudományos kutatásoknak higgyünk"

Idezet az elso kutatasbol, amit linkelt:
"Twenty patients whose low back pain had continued for more than 12 weeks were selected and assigned to a control group (n=10) to which ordinary physical therapy was applied and an experimental group (n=10) to which kinesio tape was applied. "

Masodik linkjebol idezet:
" Forty-one pa-
tients (21 females) were randomly assigned to 1 of
2 groups: the experimental group received Kinesio
Taping to the cervical spine (applied with tension)
and the placebo group received a sham Kinesio
Taping application (applied without tension). Both
neck pain (11-point numerical pain rating scale)
and cervical range-of-motion data were collected
at baseline, immediately after the Kinesio Tape
application, and at a 24-hour follow-up by an
assessor blinded to the treatment allocation of
the patients."

Idezet Alpha elso linkjjebol:
"The number of high-quality, consistent studies available is limited, and this topic therefore warrants further research with higher levels of evidence, larger sample sizes, powered outcomes, and longer follow-up times to show the effect—or lack thereof—of [Kinesio Tape]. There is also almost no available evidence regarding the use of [Kinesio Tape] to improve return to play"

Kiemeles innen tolem: " larger sample sizes, [...], and longer follow-up times"
Az On alatal idezett kutatasok 20-21 fon vegzett megfigyelesek voltak, az egyik 24 oras. Ez nem nagy minta es nem hosszu ido.

Roviden: parasztvakitas. :)

Souky Sanjay 2016.09.07. 20:28:58

Kedves Krisztina!Okozna-e valamilyen problémát,ha ezt a bejegyzést nyomtathatóvá tudnák tenni?A vidéken élő öreganyómnak szeretném elküldeni.Ő sajnos ezeket a mai kütyüket nem tudja kezelni.Köszönettel:S.S

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.07. 21:05:55

@Souky Sanjay: Kedves S.S! Az a legegyszerűbb, ha az e-mail címemre (info@balanceakademia.hu) küld egy levelet, és válaszul elküldöm nyomtatható (word) formátumban a cikket. Üdvözlettel, Feövenyessy Krisztina
süti beállítások módosítása