Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Újévi fogadalmak, avagy mi kell ahhoz, hogy valóban képesek legyünk megőrizni az egészségünket?

2021. január 09. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

Előszó: Az egész úgy indult, hogy megláttam az egyik hatalmas nemzetközi ruházati cég webshopjában egy SMR hengert. Erről eszembe jutott, hogy milyen sokszor kérdezik tőlem a páciensek, érdemes-e megvenni ezt vagy azt a terméket (mondjuk egy SMR hengert), és a válasz mindig komoly dilemmát okoz. Még akkor is, ha egyébként remek termékről van szó. Hogy miért? Talán az alábbi, a többi írásomhoz képest rövidke (�) cikkből érthető lesz.

_mg_2548.JPG

Köztudott, hogy január elején tömegek tesznek újévi fogadalmat, szentül ígérik, hogy idén végre áttérnek az egészséges életmódra. Nem csoda, hogy a kereskedelem és a szolgáltatóipar igyekszik hasznot húzni a hirtelen megnőtt (ám sajnos néhány hét alatt általában jócskán le is lohadó) lelkesedésből. A ruhabolt termékkínálatában valószínűleg nem véletlenül január elejére időzítve megjelenő SMR hengeren csakis azért akadt meg a szemem, mert szokatlan, a cég portfóliójába nem igazán illő termék. Ennek kapcsán elgondolkoztam azon, hogy vajon örüljek-e annak, hogy olyan divatos lett törődni a saját testünkkel, hogy már a ruhaboltok is SMR hengert árulnak (ebben egyébként semmi kivetnivalót nem látok), vagy inkább azon búslakodjak, hogy - amint a XXI. században szinte minden - mennyire felszínes, és épp ezért mennyire elégtelen ez az ún. „törődés”!

Ék alakú ülőpárna, ülőlabda, testtartásjavító pánt, csodapárna, gerincbarát íróasztal, SMR henger…. és sorolhatnám a végtelenségig a trendi termékeket, amelyekre embertömegek áldoznak elképesztő összegeket, bízva abban, hogy az eszközzel együtt az egészségüket is megvásárolják. Az egészség hatalmas biznisz. Az egyik legnagyobb. Az egészségmegőrző termékek (és forgalmazóik) azonban gyakran csupán hamis illúziót keltenek az emberekben, azt a tévhitet erősítik, hogy ha megvásárolják és használják az eszközöket, egy csapásra egészségessé válnak. Erről azonban sajnos szó sincs! Ideje lenne elfogadni, hogy nem létezik olyan eszköz vagy termék, amely önmagában képes lenne arra, hogy megelőzze a mozgásszervi betegségek kialakulását, vagy épp kigyógyítson azokból bennünket!

Visszatérve az SMR hengerre, nos, az SMR eszközök megvásárlásával ugyan megnyugtatjuk a lelkiismeretünket, hisz tettünk az egészségünkért, valójában azonban ismét csak egy apró momentumot emeltünk ki abból a komplex, összetett folyamatból, amit a mozgásszervek egészségének megőrzése jelent. Valóban remek dolog az SMR-ezés (nem véletlen, hogy magam is tanítom az SMR eszközök használatát szakmai továbbképzések keretén belül, egészségügyi- és sport szakembereknek), ám önmagában a hengerezéstől semmivel nem leszünk egészségesebbek, mint tavaly voltunk�. Az SMR henger nem csodaszer, csupán egy (egyébként remek) eszköz, amely alkalmas arra, hogy a különféle hétköznapi és sport túlterhelésektől feszessé váló izom-kötőszövet egységet (myofasciát) fellazítsa. Ha azonban nem kombináljuk mindennapos, harmonikus (tehát nem egysíkú, hanem számos különféle terhelést biztosító) testmozgással, gyakorlatilag söréttel lövünk elefántra. Ne ess ebbe a hibába!

S, hogy mi lenne a dolgod a különféle trendi termékek felhalmozása helyett/mellett? Nos, egyetlen cikkben, bármilyen hosszú és részletes is legyen, lehetetlen összefoglalni mindazt, amit tudnod kell annak érdekében, hogy megőrizd vagy visszanyerd az egészséged. Ez az oka annak, hogy erősen ódzkodom az internetet elárasztó 3 mondatos „megmondom a tutit” bejegyzésektől és a trendi, ezrek által megosztott felszínes és semmitmondó infografikáktól. Ha valódi sikerre vágysz, megteszed azt, amit már általános, illetve középiskolában meg kellett volna tenned (és egy, a jelenleginél hatékonyabban működő oktatási rendszerben valószínűleg meg is tettél volna), azaz veszed a fáradságot, és végre elkezdesz tanulni, megismered a saját tested, valamint megérted annak működését. Ez a tanulási FOLYAMAT ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy ne légy oly könnyedén megvezethető a különféle trendek által, azaz tudd, valójában mi(ke)t is kell tenned ahhoz, hogy hosszú távon egészséges maradj!

Kezdetnek íme egy tavaly készített videóm, amelyből megismerheted a térdízületet, a térdproblémák kialakulásának okait, és azt, hogy mi a teendőd térdízületi porckopás esetén. A sort pedig rögvest követheti bármelyik írásom ebben a blogban, gyakorlatilag nincs olyan degeneratív mozgásszervi betegség, amelyről ne írtam volna már részletesen.

Ha tehát 2021-ben az egészséged megőrzése a legfőbb célod, a legjobb, amit tehetsz, ha bepótolod, amit - akár önhibádból, akár az iskolarendszer hibájából - elmulasztottál, és idén nem (vagy legalábbis nem csak) a divatos influenszerek trendi ám semmitmondó bejegyzéseit követed, hanem megkeresed azokat a hazai és nemzetközi egészségügyi és sportszakembereket, akik valódi elhivatottsággal oktatnak (sőt, talán fogalmazhatok úgy is, hogy nevelnek)! Szerencsére sokan vannak. Az ő hosszabb, mélyebb, átfogóbb írásaik, videóik segítségével szépen össze fog állni a kép. Addig pedig bátran használj SMR hengert, de mellette mozogj is mindennap, méghozzá változatosan! A mindennapos, de egysíkú testmozgás (csak futás, csak tenisz, csak foci stb.) ugyanis a mozgásszervek szempontjából legalább annyira káros, mint a tespedés, az okokról bővebben ITT írtam. Ne csak egyféle sportot űzz tehát, kombináld az egyes edzésformákat! Ha kezdő vagy, fokozatosan növelve a terhelést (tehát nem hűbelebalázs módra) ússz, sétálj dinamikusan, kocogj, jógázz, erősíts, végezz fascia tréninget, és persze arra is nagyon figyelj oda, hogy mi kerül a tányérodra!

Feövenyessy Krisztina
mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember

a Balance Gerincközpont és Sportrehabilitációs Központ vezetője

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr1016378532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása