Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Gombás fertőzés – ami a reklámokból kimaradt

2017. június 13. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

Makacs és elviselhetetlen viszketés, égető fájdalom, rosszul álcázott kínos vakarózás – ki ne ismerné a gombás fertőzés kínzó tüneteit? Statisztikai adatok szerint minden negyedik ember szenved rendszeresen visszatérő gombás megbetegedésben, a reklámok hatására általában különféle csodakrémektől és kenőcsöktől várva a gyors és tartós megoldást. Bár a külsőleges kezelések elsőre általában hatékonynak tűnnek, a terápiát követően a tünetek sajnos többnyire kiújulnak, sőt, egyre súlyosbodnak. Vajon milyen okok rejtőzhetnek a makacs gombás fertőzések hátterében és miért érdemes a tüneti kezelés mellett a kiváltó okot is megszüntetni?

landscape-1445728204-g-fungal-nail-infection-463752679.jpg

A gombás fertőzésről legtöbbünknek a bőr- és a hüvelygomba jut eszébe. Ebben valószínűleg szerepet játszik a kínosabbnál kínosabb „gombareklámok” mellett az a tény is, hogy e két fertőzés jár a leglátványosabb következményekkel. Kevésbé köztudott, de a gombák sajnos nem csak a látható területeken (lábon, körmön, hajas fejbőrön stb.) szaporodhatnak el, hanem belső szerveinken is. Mi több, a bőr- és körömgomba is belső szervi zavar külső megnyilvánulása. A kórokozók ugyanis kizárólag abban az esetben tudják áttörni az immunrendszer védvonalait, ha az nem működik megfelelően. Ha tehát a fertőzés rendszeresen visszatér, a tüneti kezelések (értsd krémek és kúpok) mellett szerencsés utána járni annak is, hogy valójában mi okozza gyakori panaszainkat, hisz a háttérben lappangó ok(ok) kezelés nélkül hosszú távon a kellemetlen viszketés mellett súlyos szervi károsodásokat – zsíranyagcsere zavarok, májkárosodás, szív-és érrendszeri megbetegedések stb.– is okozhat(nak).

fungal-nail-infection1.jpg

Gondolná-e, hogy a vissza-visszatérő gombás fertőzések igen gyakori kiváltó oka a magas vércukorszint? Mindez nem véletlen, hisz a gombák legfőbb tápláléka a cukor. A XXI. századra jellemző drámai mértékű cukorfogyasztás ideális környezetet teremt a gombák számára, nem meglepő tehát, hogy egyre többen dugdossuk lábfejünket zárt cipőbe, vagy használunk korpásodás elleni sampont (a korpásodás egyik leggyakoribb oka szintén gombás fertőzés). Ugyanakkor sajnos hiába kenegetjük fertőzött testrészünket kívülről akár a legdrágább gyógyszertári csodakenőcsökkel, ha mindeközben a mértéktelen cukorfogyasztással paradicsomi belső környezetet teremtünk a kórokozók számára.

A rendszeresen visszatérő gombás fertőzések hátterében cukorbetegség is állhat, így ez utóbbit mindenképp érdemes egy egyszerű vérvizsgálattal kiszűrni.

Hasonlóképp gyakori, hogy a krónikus gombás betegséget lappangó élelmiszer intolerancia okozza. A közhiedelemmel ellentétben az étel intolerancia nem egyezik meg az ételallergiával. Utóbbiról általában tudomása van a betegnek, hisz az allergén fogyasztásakor a szervezet azonnali heves reakcióval válaszol. Az élelmiszer intolerancia – bár rendkívül gyakori jelenség – jóval nehezebben azonosítható. Egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy az adott élelmiszer fogyasztását követően bármilyen reakció is jelentkezne, így gyakran épp a különféle rendszeresen visszatérő fertőzések okának kutatása során fedezzük fel az élelmiszer intoleranciát. A fertőzések hátterében gyakran találunk glutén-érzékenységet, tejfehérje- (kazein) vagy tejcukor- (laktóz) érzékenységet anélkül, hogy a gombás fertőzésen kívül a páciens bármilyen más tünetet észlelne. A jó hír azonban az, hogy amint a beteg kiiktatja étrendjéből az intoleranciát okozó élelmiszert, megszűnik a kórokozók tápanyagforrása, így a szervezet képessé válik arra, hogy végleg legyőzze a betegséget.

foodallergies.jpg

A táplálkozási problémák és az étel intolerancia mellett a stressz és a mozgáshiány szintén hozzájárulhat a gombás fertőzések kialakulásához. Az állandó rohanás, a zaklatott mindennapok mind-mind folyamatos feszültség forrást jelentenek a szervezet számára. A lelki stressz hosszú távon gyengíti az immunrendszert, így a pszichés mellett fizikai problémákat is okoz, a belső védekezés gyengülése ugyanis lehetővé teszi a kórokozók elszaporodását. A rendszeres testmozgás nem csupán a stressz kivédéséhez, de az emésztő-, a kiválasztó- és az immunrendszer működésének serkentéséhez is jelentősen hozzájárul, ez az oka annak, hogy mozgás hiányában – többek közt – jelentősen nő a gombás fertőzések kialakulásának esélye is.

Mi lehet a megoldás a makacs gombás fertőzésekre?

Megelőzésképp érdemes a cukorbevitelt a minimumra csökkenteni, illetve kerülni azon ételek fogyasztását, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaznak (leginkább a félkész és készételek, levesporok, édességek, cukrozott üdítőitalok, öntetek, szószok stb.). Hogy ne kelljen lemondani az édes íz élvezetéről, használjunk cukorhelyettesítő készítményeket, például eritritet, steviát és nyírfacukrot (xilit)! Ha nem tudjuk száműzni az életünkből a stresszorokat, megoldásként szóba jöhetnek a különféle stresszoldó technikák, mint a jóga vagy a meditáció. Végül, de nagyon nem utolsósorban mozogjunk rendszeresen (már napi 30 perc séta is mozgásnak számít)!

Ha a probléma már kialakult, első körben mindenképp forduljunk bőrgyógyász szakorvoshoz! Ha felmerül a cukorbetegség gyanúja, érdemes labor vizsgálatot is kérni. Ha a kezelés ellenére rendszeresen kiújul a betegség, következő lépésként végeztessünk el egy élelmiszer intolerancia tesztet!  Ha a teszt pozitív, egy dietetikus szakember segítségével összeállított testre szabott diéta megszüntetheti a kiváltó okot, így tüneti kezelések helyett valódi megoldást nyújthat a problémára.

Benő Brigitta
dietetikus, reflexológus, voll diagnoszta, Balance Gerincterápia

Feövenyessy Krisztina
alternatív mozgásterapeuta, Balance Gerincterápia

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr9912589155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mézesmackócskácska 2017.06.14. 11:19:53

Ez is egy cikk? Xillit eritrit nyirfacukorreklám. Van aki eszik ilyet? Mert az ilyen embernek ízlése az biztos nincs...

nlght84 2017.06.14. 11:26:37

@mézesmackócskácska: látom a szövegértő olvasás nem megy... kik esznek ilyet? akik szabadulni akarnak a szervezetben elszaporodott gombától... szerinted a boltok polcain azért van ilyen, mert nem veszi senki és direkt szívtják magukat a boltosok? ha csendben maradtál volna, nem derült volna ki milyen sötét vagy és spóroltál volna nekem 2 perc gépelést

nlght84 2017.06.14. 12:03:32

Én annyit tennék hozzá a cikkhez (mivel ebben a cipőben járok sajnos), hogy szinte mindenhol ajánlják a grapefruit mag kivonat rendszeres fogyasztását, ami tényleg csodaszer (ha eredetit fogyasztunk),

DE mégis sokan panaszkodnak, hogy úgy érzik, hogy nem vagy épp nagyon-nagyon lassan fejti ki a hatását. Ez azért van, mert az EU-ban most már SAJNOS nem kell bevizsgáltatni, ha egy új étrenkiegészítő terméket hozol be a piacra. Ez egy vicc. Konkrétan 1 darab igazi grapefruit mag kivonat van, a többi mind átverés, vagy rosszabb esetben rákkeltő anyagokkal teli ipari vegyszert tartalmaz. Én is megszívtam mert több hónapig vettem a Bioextra márkájú hamisítványt. Épp hogy egy csepp igazi grapefruit kivonat van benne, hogy ráírhassák a dobozra megtévesztően. Kiszámoltam: 1881-szeres a hatóanyag különbség az igazi, eredeti Grape Vital és e között. Az a vicc, hogy a Bioextra még nem is a legszégyentelenebb hamisítvány.
A Grape Vital hidegsajtolási eljárását egy magyar orvos szabadalmaztatta. Valószínűleg azért van ennyi hamisítvány, mert senki nem akarja kifizetni az 1,6 milliárdos licenszet az eredeti eljárás kiváltásához és olcsóbb megvezetni és lehúzni a népet.
Akit érdekel bővebben:
eletmodszer.com/hirek/igazsag-a-grapefruit-kivonatrol.html

A 2. legjobb a Biocom márkájú kivonat, viszont csak 20% hatóanyagot tartalmaz a Grape Vitalhoz képest, de ugyanabban az árban van. Szóval ezt is átverésnek tekintem.

pandras11 2017.06.14. 13:37:09

Na ez is egy kibaszott nagy önreklám, nem érzed úgy nlght84 ?
És máris hiteltelenné vált a grape vital.

nlght84 2017.06.14. 14:14:47

@pandras11: B+ te ennyire egyszerű vagy? olvastad a linket? semmi közöm nincs a grape vitalhoz, csupán annyi hogy én is egy átvert fogyasztó voltam és leírtam a tapasztalataim, hátha másokat nem basznak át... a tényeket nyugodtan ellenőrizheted az internetes termékinfók alapján egy kis fejszámolással... ha vetted volna a fáradságot és el is olvastad volna amit linkeltem, akkor megspóroltál volna magadnak és nekem is egy kommentnyi időt f***om a***dba

nlght84 2017.06.14. 14:17:44

@Consuela NO NO: te meg már megint kaktuszba ültél ?

Lángharcos 2017.06.14. 14:24:20

@mézesmackócskácska: Van, aki eszik ilyet. Pl. a cukorbeteg.

mézesmackócskácska 2017.06.14. 16:15:21

@nlght84: @Lángharcos:
A cukorhelyettesítőnek mellékíze van! Ezen nincs mit magyarázni. Ez tény! Ezen kívül pedig nem kellene tönkretenni mindent és agyonédesíteni!
Ja és nem ártana normális étleket fogyasztani ipari hulladék helyett. Attól nem leszel egészséges hogy xilites hulladékot eszel!

Ma nincs olyan csokoládé a piacon ami édesítőszerrel készül és fogyasztható minőségű. Ha azt állítod hogy van akkor vagy valótlant állítassz vagy nem ettél még csokoládét csak ipari hulladékot!

Ha ezt nem érted akkor nincs mit magyarázni!

nlght84 2017.06.14. 16:25:14

@mézesmackócskácska: Te most komolyan nekiálltál ízlelésről vitatkozni? ugye tudod, hogy az egy szubjektív dolog? mindenki a saját szemszögéből nézi és tapasztalja a világot, valaki a 2000000+ scoville értékű chilipaprikára is azt mondja, hogy finom, zamatos... te tényleg faék egyszerű ember vagy... házifeladat: ne szaporodj

Lángharcos 2017.06.14. 16:42:57

@mézesmackócskácska: Mindennek van íze, senki nem állította, hogy mindennek ugyanolyan íze van, de cukorbetegként nem nagyon válogathatsz. Ha meg akarod édesíteni a kávédat, mert édesen szereted, akkor választhatsz ezek közül, vagy marad a szacharin/ciklamát alapú cucc. Vagy ez van, vagy a keserű kávé. Lehet nyígni, hogy nem olyan jó, mint a cukor, de az nem viszi előbbre az ügyed: ha valamiért meg kell vonnod magadtól a cukrot, akkor meg kell vonnod, nincs mese.

Nem ártana normális ételeket fogyasztani, de nincsenek normális ételek. Mindenben van szénhidrát - nem csak cukor, mindenféle szénhidrát, és erre figyelni kell. A szervezet pedig hiányolja a megszokott ízeket, amiket évtizedekig ettél-ittál. Marad tehát a cukorpótló és ézesítők, hogy legalább megpróbáld pótolni a régi ízvilágot.

Imádtam a nem akác mézeket, amiknek erős kesernyés utóíze van, pl. a gesztenyeméz. De erről is le kell mondanom. Örülj neki, hogy neked nem kell. És szállj le a magas lóról, mert a te "tényeid" sem "tények", csak "magánvélemény".

Mikrobi 2017.06.14. 17:13:35

A reflexológia és a Voll-diagnosztika (igen, kötőjellel kell írni) alternatív "tudomány", magyarul ezoterikus kuruzslás. A cikk nagy része jó, de ha ilyen "szakemberek" írják, akkor jobb, ha leellenőrizzük. A xilitet és más mesterséges édesítőszereket mindenesetre jobb lenne nem reklámozni.

kormanyrud 2017.06.14. 19:07:47

nlght84: Ez:

"f***om a***dba "

majd kozvetlenul utana ez:

"te tényleg faék egyszerű ember vagy... házifeladat: ne szaporodj"

Tökéletes! Szavak sem kellenek...

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2017.06.14. 19:17:17

@Mikrobi: Köszönjük az építő szándékú hozzászólást! Úgy tűnik, hogy a "dietetikus" szócska elkerülte szíves figyelmét. Bár hozzászólása alapján az is elképzelhető, hogy a dietetikát sem tekinti tudománynak, valamint a dietetikust sem fogadja el táplálkozástudományi szakembernek. Ez esetben kár volt időt pazarolnia arra, hogy elolvassa írásunkat. Üdvözlettel, Balance Gerincterápia

fém biszbasz 2017.06.14. 19:18:53

Mondjuk szerintem a rhinocerebralis mucormycosis sokkal látványosabb.

fém biszbasz 2017.06.14. 19:33:08

Azt meg igazán érdekelne, hogyha én nem eszek cukrot, attól miért lesz rossz a lábujjkörmömet rágcsáló gombának, aki szintén nem a cukrot eszi hanem a keratint a körmömből?

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2017.06.14. 19:50:14

@fém biszbasz: Feltételezem, hogy kérdését komolynak szánta, így megválaszolom: a betegségeket okozó gombák fiziológiás körülmények közt is jelen vannak a szervezetünkben. Ahhoz azonban, hogy kórosan elszaporodjanak és betegséget okozzanak, fel kell borulnia a szervezet belső egyensúlyának, azaz a homeosztázisnak. A túlzásba vitt cukorfogyasztás (vagy a kezeletlen cukorbetegség) a vér- és egyéb szövetek cukortartalmának megnövekedésével jár. Miután a cukor és a magas szénhidráttartalmú ételek jelentik a gombák természetes táplálékát, a szervezetben megnövekedett cukorszint egyenes útként vezethet a gombás fertőzések kialakulásához.

Mikrobi 2017.06.14. 20:11:58

@Balance Gerincterápia: szükséges-e, hogy egy dietetikus áltudományok művelésével is kiegészítse tevékenységét?

Alex Lavour 2017.06.14. 20:24:35

@mézesmackócskácska: Mihez képest van mellékíze a xilitnek? A te ízlésedhez képest. Ha egy hónapig xilitet eszel, akkor a cukornak érzel mellékízét.

eßemfaßom meg áll 2017.06.14. 20:28:07

@mézesmackócskácska: "A cukorhelyettesítőnek mellékíze van! Ezen nincs mit magyarázni. Ez tény!"

Az eitrithelyettesítő cukornak mellékíze van. Ezen nincs mit magyarázni, ez tény. Aki eritrit helyett cukorral édesít annak ízlése biztos nincs.

fém biszbasz 2017.06.14. 20:32:01

Egész pontosan melyik gombákra gondol amik jelen vannak a szervezetünkben?

eßemfaßom meg áll 2017.06.14. 20:32:17

@Mikrobi:"A xilitet és más mesterséges édesítőszereket"

A xilit pont annyira mesterséges mint a kristálycukor

eßemfaßom meg áll 2017.06.14. 20:33:12

@fém biszbasz: pl a laskagomba egy darabig mondjuk gombapörköltként :)

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2017.06.14. 20:35:51

@Mikrobi: Bármilyen kérdésre szívesen válaszolunk, s örömmel fogadjuk az esetleges szakmai (!) vitákat is. Ez az oka annak, hogy lehetővé tesszük blogunkban a hozzászólások megjelenítését. Az öncélú, bántó szándékú, magánvéleményt általános igazságként felsőbbrendűen kinyilatkoztató megjegyzések azonban nem tartoznak ezek közé. Ha szakmai kérdése van, állunk szíves rendelkezésére. Ha csupán provokálni szndékozik, kérem, más blogot keressen!

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2017.06.14. 20:49:57

Vagy - hogy csupán egyetlen példát említsek a gombapörköltön kívül- a candida , amely ártalmatlan emésztőgomba. Hozzáteszem: teljes bélflóránkat mikroorganizmusok - baktériumok és gombák - alkotják. Ezek nélkül nem működne az emésztésünk.

Mikrobi 2017.06.14. 21:17:40

@Balance Gerincterápia: nincs itt semmiféle provokáció. Ne tessék kiélezni a vitát! A dietetika tudomány, a reflexiológia és a Voll-diagnosztika nem. Ha büszkén kiteszi a mesterségei közé, vállalja fel, hogy valaki megemlíti, hogy ezek bizony nem tudományos dolgok.

fém biszbasz 2017.06.14. 21:38:38

Akkor most ártalmatlan élesztő vagy kórokozó a Candida?

fém biszbasz 2017.06.14. 21:40:55

@fém biszbasz: És egyáltalán milyen kórokozó gombák vannak még? Azoknak van köze a cukorhoz?

NagyVonalakban 2017.06.14. 22:05:51

".... A rendszeres testmozgás nem csupán a stressz kivédéséhez, de az emésztő-, a kiválasztó- és az immunrendszer működésének serkentéséhez is jelentősen hozzájárul, ez az oka annak, hogy mozgás hiányában – többek közt – jelentősen nő a gombás fertőzések kialakulásának esélye is...."

Pont fordítva van...

A körömgomba a rendszeresen sportolóknál sokkal gyakoribb...az izzadás miatt...valamint a köröm mikrotraumái miatt pl. a focistáknàl vagy a futóknál-kocogóknál...

NagyVonalakban 2017.06.14. 22:18:06

A korpàsodást nem gombás fertőzès okozza, ez a kijelentés így ebben a formàban nem helytálló.

A seborrhoeás fejbőr hátterèben a Pityrosporum nevű gomba valóban szerepet jàtszik, de ez a gomba a normál fejbőrön is megtalàlható, panaszt akkor okoz, ha valaki érzékennyè vàlik rá, ha valakinèl kórosan elszaporodik.

De ez nem fertőzés, ezt nem lehet "elkapni" vagy tovàbbadni...

NagyVonalakban 2017.06.14. 22:22:37

"....drámai mértékű cukorfogyasztás ideális környezetet teremt a gombák számára, nem meglepő tehát, hogy egyre többen dugdossuk lábfejünket zárt cipőbe, ...."

Itt azért az ok-okozati viszonyt èrdemes átgondolni...

A zárt cipő viselése hajlamosít körömgombàsodàsra, mivel nem szellőzik, könnyen beizzad a làb.

NagyVonalakban 2017.06.14. 22:30:08

"....Vagy - hogy csupán egyetlen példát említsek a gombapörköltön kívül- a candida , amely ártalmatlan emésztőgomba...."

Hát ezt azért nem mondanàm pl. a Candida krusei-re...nagyon sok Candida törzset ismerünk, ezek egy rèsze kifejezetten patogèn...

fém biszbasz 2017.06.14. 22:45:44

@NagyVonalakban: A krusei kifejezetten barátságos jószág mondjuk az albicanshoz képest virulencia szempontjából.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2017.06.14. 23:50:41

@NagyVonalakban: A blogbejegyzés és a szakembereknek szóló írás (pl. szakcikk vagy tudományos értekezés) két igencsak különböző műfaj. Fenti cikk az előző kategóriába tartozik, ami bizonyos kötöttségekkel jár. Például azzal, hogy laikusok számára is érthetően, egyszerűen, latin szavak használata nélkül, és röviden, leegyszerűsítve kell megfogalmazni a mondandót. Természetesen megvan a létjogosultsága annak is, hogy mélységében elemezzük a seborrhoeás fejbőr és a Pityrosporum kapcsolatát, vagy esetleg a különféle Candida törzseket, de kötve hiszem, hogy lekötné a kedves olvasókat. Éppúgy nem értenének belőle egy hangot sem, ahogy - orvosi magyarázat híján - többnyire a saját leleteiket sem képesek értelmezni, így az internet segítségével otthon próbálják magyar nyelvre lefordítani a diagnózist. Nem az a célunk tehát, hogy a tudásunkat fitogtassuk, attól sajnos nem gyógyulnak meg a betegek. A cikk (és a többi blogbejegyzés is) azért született meg, hogy valóban használható segítséget nyújtson azoknak, akik krónikus betegségekben szenvednek.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2017.06.15. 00:35:46

@NagyVonalakban: Ebben a kijelentésben bizony van néhány - hogy is mondjam - ferdítés. Való igaz, hogy a mikrotraumák, a zárt cipő, a közös zuhanyzó stb. miatt relatíve gyakori a láb gombás fertőzése a sportolóknál, DE:
1, Ki beszélt a cikkben sportolókról? Napi 30 perc sétát említettem, ettől bizony nem leszünk "sportolók". A cikkben negatívumként említett mozgásszegény életmódnak nem a sportolói lét az ellentéte, ahogy Ön interpretálta, hanem a testmozgás, legyen az séta, kirándulás, torna vagy tollaslabdázás. Ez utóbbiak pedig jellemzően nem járnak sem erős izzadással, sem mikrotraumákkal.
2, Nem a sportolóknál gyakori a gombás fertőzés, hanem azon emberek körében, akiknek gyakran éri mikrotrauma a lábát, rendszeresen zárt cipőt viselnek és/vagy közös zuhanyzót használnak stb. Mikrotraumát okoz például a magassarkú cipő viselése, zárt cipőt hord szinte mindenki, aki irodában dolgozik, és - hogy mást ne említsek - közös zuhanyzót használnak az emberek a strandokon, fürdőkben. Vajon Ön szerint gyakoribb a gombás megbetegedés a sportolók közt, mint azon tömegek körében, akik magassarkút hordanak, irodában dolgoznak vagy strandra járnak? Erősen kétlem.
3, Végezetül erősen vitatható a kijelentés, hogy a sportolók körében magasabb a gombás megbetegedésben szenvedők aránya a mozgásszegény életmódot folytatókhoz képest. Elfogadnám akkor, ha a sportolókat a mozgásban gazdag életmódot (séta, kirándulás stb.) folytatókhoz hasonlította volna, ebben az esetben mondhatnánk, hogy (leegyszerűsítve) mindkét csoport immunrendszere nagyjából rendben van, ám az előbbiekre jellemzőbb az izzadás és a gyakori mikrotrauma. A krónikus, vissza-visszatérő gombás fertőzések azonban a legtöbb esetben az immunrendszer "hibájából" alakulhatnak ki, márpedig nem hiszem, hogy vita tárgyát képezhetné az a tény, hogy a mozgásszegény életmódot folytató emberek immunrendszere általában jóval kevésbé működik hatékonyan, mint a sportolóké.
Őszintén szólva nem is tudom, kinek használunk azzal, hogy ilyen meddő és felesleges szószaporításokba bocsátkozunk. Ismét csak azt tudom mondani, ezek a viták teljesen öncélúak, ezért értelmetlenek.

P. J. Fry 2017.06.15. 06:53:42

@Balance Gerincterápia: "a szervezet belső egyensúlyának, azaz a homeosztázisnak. A túlzásba vitt cukorfogyasztás (vagy a kezeletlen cukorbetegség) a vér- és egyéb szövetek cukortartalmának megnövekedésével jár"

És az mivel van egyensúlyban? A cukor van egyensúlyban a.... mivel is? Milyen egyensúlyban van? Ugyanolyan a tömegük? A térfogatuk? A hőmérsékletük?

Ha leírod, hogy "egyensúly", akkor illene leírnod, hogy (1) mi mivel van egyensúlyban és (2) milyen tulajdonságuk egyenlő. Ha leírod, akkor egy tudományos állítást tettél, ha nem, akkor amit mondasz áltudomány.

Nos, áltudomány?

NagyVonalakban 2017.06.15. 07:45:36

@Balance Gerincterápia: a sportolókat azért hoztam fel pèldànak, mert a cikk nagyon szűklátókörűen foglalkozik a gombàs fertőzèsek okaival, gyakorlatilag csak a belső szisztèmàs okokat veszi számba, és meg sem említi a külső környezeti tènyezôket, amelyek közül pl. az izzadás vagy a làbbeli okozta mikrotrauma sokkal gyakoribb kóroki tênyező, mint mondjuk az ètelintolerancia.

A korpàsodàsnak pedig semmi köze a fejbőr "gombàs fertőzèsèhez", mint ahogy azt az állítàsomat is fenntartom, hogy sok Candida faj abszolút patogèn, ès mint ilyen nem fordul elő a normàl bèlflóràban.

NagyVonalakban 2017.06.15. 07:58:15

@fém biszbasz: "....A krusei kifejezetten barátságos jószág mondjuk az albicanshoz képest virulencia szempontjából...."

Neutropèniàs betegek körében a halàlozàsi gyakorisàg krusei esetèn 49%, albicansnál 28%.

NagyVonalakban 2017.06.15. 14:16:38

"....Természetesen megvan a létjogosultsága annak is, hogy mélységében elemezzük a seborrhoeás fejbőr és a Pityrosporum kapcsolatát, vagy esetleg a különféle Candida törzseket, de kötve hiszem, hogy lekötné a kedves olvasókat..."

De azt se mondjuk, hogy a korpàsodàs oka egy gombàs fertőzés....mert a beteg ezeket megjegyzi, ès kérni fogja az orvostól az oràlis antimycoticumokat, amik nyilván nem hasznàlnak semmit...

Ès az ilyen cikkekre fog hivatkozni, amelyek fals informàciót közölnek.

Aztàn èn meg magyarázkodhatok, hogy az nem úgy van....
süti beállítások módosítása