Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Az intenzív testmozgás hiánya veszélyesebb, mint a dohányzás

2018. november 19. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

Gyakran halljuk, hogy az intenzív testmozgás idősebb korban – főképp magas vérnyomással – kerülendő. Nos, egy különösen értékes és izgalmas giga-kutatás eredményei bizony erősen ellentmondanak az általánosan elterjedt nézetnek, és azt sugallják, hogy a testmozgás hiánya halálozás szempontjából jóval nagyobb kockázatot jelent, mint a fennálló szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz vagy a dohányzás.

418720-pd8qqj-74kicsi.jpg

A Cleveland Klinikán 1991 és 2014 közt összesen 122,007 páciensnél végeztek (szív és légző rendszeri) fittségi felmérést, majd 2018-ig követték körükben a halálozást. A kutatásban résztvevők átlagéletkora 53,4 év volt.  A kutatás célja annak eldöntése volt, hogy valóban van-e, és ha igen, milyen irányú az összefüggés a halálozás és a fittségi szint között. Az eredmény a legtöbbünk számára valószínűleg nem meglepő: az edzettségi szint rövid és hosszú távon egyaránt fordítottan arányos a mortalitással. Ami azonban igencsak elgondolkoztató, az az a tény, hogy a legnagyobb túlélési arány azok közt látható, akik extrém magas fittségi szinttel rendelkeznek. Az 50+-os elit sportolók 80 százalékkal kisebb eséllyel hunytak el a vizsgálati időszakban.  Mi több, a legnagyobb különbséget a magas vérnyomással rendelkező páciensek körében találták. Az átlagnál edzettebb hipertóniás résztvevők jóval kisebb eséllyel hunytak el, mint kevésbé edzett társaik, és minél edzettebb volt a résztvevő, annál inkább csökkent a mortalitás esélye. A kutatók megdöbbentő összefoglalója szerint a testmozgás hiánya halálozás szempontjából jóval nagyobb kockázatot jelent, mint a diabétesz vagy a dohányzás, és az intenzív (!!!) testmozgás a legjobb gyógyszer – igen, még 50 éves kor fölött is!

Mindez egyben azt is jelenti, hogy érdemes felülbírálni az 50+ éves – különösen a magas vérnyomásban szenvedő – betegek kezelési protokollját, és az eltiltás helyett inkább bátorítani őket, hogy törekedjenek minél magasabb edzettségi szint elérésére és fenntartására. Ötvenesek, hatvanasok, hetvenesek és nyolcvanasok, kardio- és állóképesség fejlesztő tréningre fel (persze csak ésszel és szakember segítségével)!

Forrás: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2707428

Feövenyessy Krisztina
a Balance Gerincközpont és a Balance Akadémia vezetője

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr8814381078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.11.20. 13:26:23

Nem kell a pirula butik,
Elég, ha az ember futik!
:)

Tompahawk · https://rohadtkunyho.blog.hu 2018.11.22. 10:25:32

@Frady Endre:
Egy ilyen frappáns futóversre,
Könnyek szöknek vén szemembe.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.11.22. 10:28:04

@Tompahawk: :)))

Akinek a szeme rí,
Vagy náthás vagy szomorú.

(ez egy kancsal rím volt...)
süti beállítások módosítása