Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Egy kis érdekesség: miért hízunk felnőttkorban, avagy valójában mikor kezd el lassulni az anyagcsere?

2021. augusztus 27. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

Közszájon forog a dogma, hogy a húszas/harmincas éveinkben anyagcserénk lassulni kezd, és ez a legfőbb oka a sokak által tapasztalt lassú és alattomos, ámde folyamatos testsúlynövekedésnek. Ha ugyanis ugyanannyit eszünk, mint korábban, törvényszerűen nő a testsúlyunk az egyre lassuló anyagcsere miatt.

shutterstock_623414777.png

Tovább

Döbbenetes, de igaz: a testmozgás hiánya lehet a súlyos lefolyású koronavírus fertőzés LEGFŐBB rizikófaktora

Az utóbbi, valamivel több mint egy évben számos hazai és nemzetközi szakember igyekezett felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszeres testmozgás a COVID-19 elleni hatékony védekezés egyik kiemelten fontos eszköze, hisz a fizikai aktivitás rendkívül pozitív hatást gyakorol immunrendszerünk működésére. Azok, akik rendszeresen sportolnak, jóval kevésbé fogékonyak a különféle fertőző megbetegedésekre, esetükben jellemzően enyhébb a betegség lefolyása és ritkább a halálos kimenetel (1-3). Nem véletlen tehát, hogy a szakemberek a járvány kitörése óta világszerte erősen hiányolják az egészségügyi hatóságok kommunikációjából a lakosság testmozgásra való biztatását. Nos, mostantól már nem csak általánosságban beszélhetünk arról, hogy a testmozgás véd a különféle fertőzések ellen, hisz egészen konkrét, a COVID-19-cel kapcsolatos adatok is rendelkezésünkre állnak. Hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki az a friss, április 13-án a BMJ-ben (British Journal of Sports Medicine) megjelent kutatás, amely kimutatta, hogy a testmozgás hiánya lehet a súlyos lefolyású COVID-19 legfőbb rizikófaktora, nagyobb eséllyel vezet súlyos állapothoz, mint a dohányzás, az elhízás, a diabétesz, a magasvérnyomás, a kardiovaszkuláris problémák és daganatos megbetegedések.balance_akademia_banner_grafika_v01_01-.png

Tovább

Minden, amit a kollagén táplálékkiegészítőkről tudni szeretnél

A kollagén egy aminosavakból felépülő összetett fehérje, amely a testünkben szinte mindenütt megtalálható, sőt, magasan ez a leggyakoribb fehérje az emberi szervezetben. Az egyik legfontosabb funkciója, hogy ellenállóvá tegye a szöveteket a nyújtó erőhatásokkal szemben. Felelős a bőr rugalmasságáért és hidratáltságáért, segít megőrizni a porc, a csontok, az izomszövet és az artériák egészséges szerkezetét, sőt, még a sebgyógyulásban is szerepet játszik, nem véletlen tehát, hogy egyre többen szednek kollagén táplálékkiegészítőt. Kérdés azonban, hogy valóban hasznos-e a külső forrásból történő kollagénpótlás, és ha igen, vajon mire kell figyelnünk az ideális táplálékkiegészítő kiválasztásakor. Nézzük, mit mond a szakirodalom!
kollagenmolekula.jpgÍgy néz ki a kollagénmolekula

Tovább

Az erősítés kultusz - hasznos-e vagy ártalmas a kőkemény izomzat?

A tudomány hihetetlenül gyorsan fejlődik. Nap mint nap írunk felül olyan elveket, amelyeket évtizedeken át vallottunk, és valami ilyesmire biztatlak most is az erő, pontosabban az erősítés kultuszával kapcsolatban.

weight_lifting.jpg

Tovább

Újévi fogadalmak, avagy mi kell ahhoz, hogy valóban képesek legyünk megőrizni az egészségünket?

Előszó: Az egész úgy indult, hogy megláttam az egyik hatalmas nemzetközi ruházati cég webshopjában egy SMR hengert. Erről eszembe jutott, hogy milyen sokszor kérdezik tőlem a páciensek, érdemes-e megvenni ezt vagy azt a terméket (mondjuk egy SMR hengert), és a válasz mindig komoly dilemmát okoz. Még akkor is, ha egyébként remek termékről van szó. Hogy miért? Talán az alábbi, a többi írásomhoz képest rövidke (�) cikkből érthető lesz.

_mg_2548.JPG

Tovább

Hazug ígéretek vagy totális félreértés?

Miért nem múlik el a sarkantyú a lökéshullám-terápiától?

De akár feltehetném a kérdést úgy is, hogy miért nem múlik el a teniszkönyök a lágylézertől, a térdízületi porckopás a porcépítő szerektől vagy a porckorongsérv a műtéttől. A séma ugyanis mindhárom esetben ugyanaz. Miután azonban a térdízületi porckopást már részletesen kitárgyaltam e videóban, a gerincproblémákat pedig a „Gerinctitkok” c. könyvemben, ezúttal a sarkantyú példáján mutatom be a jelenséget, amit már szinte minden létező oldalról körbejártam: csodaterápia ide vagy oda, életmód eredetű betegségek esetében csakis az életmód megváltoztatása vezethet tartós pozitív eredményre.

shutterstock_1457964983.jpg

Tovább

Sportolsz és rendszeres fájdalmaid vannak? Vajon mi állhat a háttérben és mi a megoldás?

Az utóbbi időben számos sportoló keresett fel hónapok, esetenként évek óta fennálló különös, vándorló fájdalomra panaszkodva. Szinte mindannyian hasonlóképp írták körül a problémát: ha az egyik testtájon megjelenő, többnyire terhelésre jelentkező, a lágyrészeket (azaz az izmokat és a kötőszöveti elemeket érintő) fájdalmat különféle kezelések fájdalomcsillapító és izomlazító gyógyszerek, manuálterápiás kezelések, lézer, krioterápia és/vagy lökéshullám kezelés segítségével nagy nehezen sikerült legyőzni, néhány napon/héten belül megjelent egy másik testtájon.  Miután számos neves szakembert kerestek már fel, kétség nem férhet ahhoz, hogy jó kezekben voltak. A probléma mégsem oldódott meg. Vajon mi állhat a furcsa panaszok hátterében? Miért nem bizonyultak hatékonynak a kezelések, és mit lehet érdemben tenni a panaszok ellen?

sportsanatomy.jpg

Tovább

Mit ér az online gyógytorna vagy személyi edzés?

Egy, az egészségére valamit is adó ember számára kevés időszerűbb kérdés van mostanában annál, hogy van-e értelme az online mozgásterápiának (vagy akár személyi edzésnek). Sokan eleve elutasítják a digitális foglalkozásokat arra hivatkozva, hogy ezek messzemenőkig igénylik a személyes jelenlétet. De biztos, hogy megalapozott ez a vélemény?  Valóban nincs lehetőségünk arra, hogy a jelenlegi körülmények közt hatékony segítséget kaphassunk (vagy – mozgásterapeutaként illetve sportedzőként – adhassunk)?  Nézzük, mit mutatnak a kutatások!

1139385113-huge.jpg

Tovább

Meglepően izgalmas kutatás bizonyítja, hogy a degeneratív ízületi gyulladás megelőzhető

A fejlett országokban súlyos problémát jelent a krónikus fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó  ízületi gyulladás, (osteoarthritis, rövidítve OA). Magyarországon 2003-ban mintegy 1,5–2 millió osteoarthritisben szenvedő beteget regisztráltak (1), az USA-ban pedig a 45 év fölötti lakosság 19 százaléka, azaz minden ötödik ember szenved kifejezetten a térdízületet érintő gyulladásban (2).  Nem csoda, hogy a szakembereket erősen foglalkoztatja  a kérdés: vajon mi lehet az oka annak, hogy a degeneratív ízületi gyulladás tömegeket érint, és mit tehetnénk, hogy megelőzzük  a kór kialakulását?shutterstock_174199958.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása