Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Épít-e a porcépítő?

2017. január 09. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

A porckopás (artrózis) az ízületek leggyakoribb betegsége, a felnőtt korú lakosság közel egyharmadát érinti. Igen súlyos probléma, hisz a folyamattal együtt járó erős fájdalom és ízületi merevség gyakran okoz jelentős mozgáskorlátozottságot. Sokak számára az ún. porcépítő szerek jelentik az egyetlen reményt, abban bíznak, hogy a pirulák segítségével – amint azt a hirdetésekben szereplő karcsú és akrobatikus mozgású nagyszülők sugallják – meggyógyulhatnak. Vajon valóban újraépítik az elkopott porcot a különféle szerek?  Ahhoz, hogy választ tudjunk adni a kérdésre, mindenekelőtt tisztáznunk kell, mi az az ízületi porc, és mi okozza kopását.

2937.jpg

Az ízületi porc és szerepe

Az ízületek az egymás felé néző csontok végeit kötik össze, és a különféle mozgások (feszítés, hajlítás, közelítés, távolítás stb.) kivitelezésében játszanak szerepet. Az ízületben találkozó csontok végét porc borítja, amely egyrészt távol tartja egymástól a csontokat, másrészt simává teszi azok felszínét, így megkönnyíti egymáshoz viszonyított elmozdulásukat.

joint-hu.png

A legtöbb emberi szövetben – így a porcszövetben is – az élet során folyamatosan zajlanak lebontó és felépítő folyamatok, ezen a tényen alapul a közismert „hétévente kicserélődünk” mondás is. Az egészséges szervezetben a növekedési szakasz lezárultát követően a porc le- és felépülése hosszú időn keresztül egyensúlyban van, így a porcszövet mennyisége és minősége felnőttkorban gyakorlatilag alig-alig, és csak igen lassan változik.

A porckopás

Ízületi porckopásról akkor beszélünk, amikor valamilyen okból kifolyólag felborul az egyensúly, a lebontás nagyobb mértékűvé válik, mint a felépítés. Ilyenkor a porc idő előtt, akár már fiatalkorban leépül, így nem képes súrlódást gátló, mozgást megkönnyítő szerepét hatékonyan betölteni. Jóval nagyobb terhelés, fokozott nyomás éri tehát a csontokat, ami nem csak jelentős fájdalommal, de az ízületek rendszeres gyulladásával is együtt jár. A porc teljes pusztulásának következményeképp a csontok egymáson súrlódnak, ami szinte elviselhetetlen fájdalmat, ezáltal az adott ízület mozgásképtelenségét okozza.

arthrosis050.jpg

Bár az életkor előrehaladtával természetesen egyre inkább túlsúlyba kerülnek a lebontó folyamatok, egészséges szervezet esetében megfelelő életmód mellett a változás rendkívül lassú, így a porckopás csak idős korban okoz némi problémát. Mindezek fényében joggal merül fel a kérdés: vajon mi lehet az oka annak, hogy napjainkban a húszas, harmincas éveikben járó fiatalok is gyakran szenvednek artrózisban, és idősebb korra a fájdalom gyakran az elviselhetetlenségig fokozódik?

Mitől kopik a porcszövet?

Az artrózis kialakulását okozhatja genetikai hajlam, esetleg az ízületek és a csontok tengelyeltérései (pl. X-láb vagy O-láb), amelyek rendellenes terhelést rónak a boka-, a térd- és a csípőízületre, sőt, előfordulhat, hogy autoimmun megbetegedés (pl. sokízületi gyulladás) következtében alakul ki. Ugyanakkor legalább ilyen gyakori (sőt, napjainkban egyre inkább jellemző), hogy a beteg életmódja vezet a kór kialakulásához.

A fejlett társadalmakban drámai méreteket öltő túlsúly és elhízás, az ülőmunkával és a mozgásszegény életmóddal együtt járó rossz testtartás illetve az egyoldalú, megterhelő sportok egyaránt felgyorsítják a porckopás folyamatát, hisz drámai mértékben fokozzák az ízületek terhelését. A túlsúly talán nem igényel részletes magyarázatot. Egész más terhelés éri ugyanazt az ízületet, ha 60 kilónyi testsúlyt cipel, mint ha kétszer annyit. A helytelen testtartás – jócskán leegyszerűsítve – az izomegyensúly megbomlása miatt okoz folyamatos ízületi túlterhelést. Ha például egész nap jobb kézzel „egerezünk” enyhén jobbra dőlve (helytelen testtartás), néhány hónap alatt megbomlik a test jobb és baloldala közti szimmetria (izomegyensúly megbomlás), hisz a szervezet állandóan adaptálódik az őt ért terheléshez. Hamarosan azt vesszük észre, hogy jobb vállunk jelentősen lesüllyedt a balhoz képest, elferdül a gerincünk és ezzel együtt a súlyvonalunk is eltolódik. Mindez egyben azt is jelenti, hogy testünk két oldalát folyamatosan különböző mértékű terhelés éri, így a túlterhelt oldalon bizony idő előtt elkopnak az ízületi porcok. A megterhelő sportok szintén jelentősen hozzájárulnak az artrózis kialakulásához. Hogy csupán egyetlen példát említsek, a betonon való futással együtt járó folyamatos, nagy erejű ütődések mintegy sokkolják az ízületeket és igen erősen károsítják a porcot.

Első olvasatra könnyen juthatunk a sokak számára önigazolásnak hangzó felismerésre, hogy legjobb, ha egyáltalán nem sportolunk.  Ugyanakkor bármilyen furcsán is hangzik, a rendszeres testmozgás hiánya szintén artrózis kialakulásához vezet. A szövetek nagy részével ellentétben ugyanis a porcokban nincsenek erek, így a porcszövet táplálása közvetett formában, diffúzióval történik az ízületi folyadék illetve a csont felől. Ez a folyamat leginkább egy szivattyú működéséhez hasonlítható. Az anyagcseréhez, azaz a “szivattyú működéséhez” szükséges nyomáskülönbség ízületeink esetében a mozgás hatására jön létre. Ha az ízület hosszú távon nyugalomban van, tápanyag ellátása drasztikusan csökken, így a porc fokozatosan leépül. Mindezeken felül a mozgáshiány következtében az izmok is meggyengülnek, ami extra terhelést ró az ízületekre (az izomnak ugyanis jelentős tehermentesítő szerepe is van) ráadásul rossz testtartást eredményez, még inkább károsítva az ízületeket. A közhiedelemmel ellentétben a porcok idő előtti elkopásának egyik legfőbb kiváltó oka tehát nem a helyes használat, hanem épp annak hiánya.

4451543-fat-man-eating-hamburger.jpg

Ha valakiben netán felmerülne a kérdés, hogy mi a megoldás, ha a mozgás és a mozgás hiánya egyaránt artrózist okoz…. nos, a válasz rendkívül egyszerű. Természetesen nem maga a mozgás, hanem a helytelen, azaz aszimmetrikusan vagy túlságosan terhelő mozgásformák okoznak idő előtti porckopást. A rendszeres, életkornak, edzettségi szintnek, egészségi állapotnak megfelelő „gerincbarát” testmozgás a porckopás kialakulásának legfőbb ellenszere.

Porcépítő, vagy inkább porcvédő?

Tekintettel arra, hogy a statisztikák szerint Magyarországon a felnőtt korú lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a mozgáshiány pedig korunk egyik legjellemzőbb jelensége, nem csoda, hogy hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különféle „porcépítő” szerek. Hatóanyagaik, a glükózamin-, a kondroitin-szulfát és a hialuronsav a porcszövet fontos építőanyagai. Mindhárom javítja a porc vízmegkötő képességét, így elősegíti a porcos csontvégek egymáson való könnyed elmozdulását; valamint gátolja a porcot bontó enzimek működését, azaz a lebontó folyamatokat. Ezen hatások együttesen valóban képesek lassítani a porcpusztulás folyamatát, ráadásul mindhárom hatóanyag gyulladáscsökkentő hatású, így a fájdalomcsillapításban is jelentős szerepet játszanak.

Tisztában kell lennünk ugyanakkor azzal a ténnyel, hogy az orvostudomány mai állása szerint a porckopás ugyan lassítható, azonban az egyszer már elkopott porszövet többé nem építhető újra, azaz a porckopás sajnos nem visszafordítható. Az artrózis kezelésében valóban hatékony segítséget nyújthatnak a porcvédő szerek azáltal, hogy lassítják a porckopás folyamatát és csökkentik a betegséggel járó tüneteket; regeneráló, gyógyító képességről ugyanakkor semmiképp nem beszélhetünk. Helyesebb tehát a porcvédő kifejezést használni porcépítő helyett, utóbbi ugyanis igencsak megtévesztő. A szó sugallta elképzeléssel szemben a már elkopott porc a szerek hatására sem épül vissza, így sajnos a való életben néhány pirulától nem lesz akrobatikus a mozgásunk.

Mi a hatékony gyógymód porckopás esetén?

Amint az a legtöbb betegség esetében igaz, a hangsúly porckopás esetén is a megelőzésen van. Az ideális testsúly megőrzése, a rendszeres egészséges testmozgás (kerékpározás, úszás, séta, túrázás, kocogás természetes talajon, torna, nordic walking), az egyoldalúan terhelő, túlzásba vitt sportolás elkerülése valamint a helyes testtartás elsajátítása egyaránt szükséges ahhoz, hogy megőrizzük a porcszövet egészségét.

Ha a betegség már kialakult, érdemes a pusztán gyógyszerekkel és gyógyhatású készítményekkel történő passzív kezeléssel szemben előnyben részesíteni a komplex, elsősorban aktív elemekre épülő terápiát. Hiába próbáljuk ugyanis gyógyszerekkel lassítani a folyamatot, ha jelentős túlsúllyal küzdünk és/vagy egész nap az irodai székben ücsörgünk. Az állapotnak megfelelő, rendszeres testmozgás, a beteg számára testreszabott mozgásterápia, valamint – szükség esetén – a testsúly csökkentése egyaránt elengedhetetlen a kezelés során is. A terápiát érdemes szakember által felhelyezett kinesiology-tape-pel kiegészíteni, amely képes anélkül tehermentesíteni az ízületeket, csökkenteni a fájdalmat és elősegíteni a rehabilitációt, hogy a merev rögzítésekhez hasonlóan korlátozná a mozgást, vagy – mint a fájdalomcsillapító gyógyszerek – mellékhatásokkal járna.

Az életmódváltás és a mozgásterápia mellett természetesen érdemes porcvédő szereket is bevetni, különösképp idősebb korban, amikor a porszövet építőanyagainak termelése jelentősen csökken. Ugyanúgy dőreség azonban pusztán a kemikáliáktól (vagy akár a tape-től) várni a megváltást, mint fogyókúrás porokkal kísérletezni mozgásszegény életmód, bőséges és zsírdús étkezések, valamint napi két-három tiramisu bekebelezése mellett.

Feövenyessy Krisztina
alternatív mozgásterapeuta, funkcionális gerinctréner

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr8712110889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

óðinn 2017.01.09. 15:54:15

A nyolcvanas években az iskolások között divat volt a "diplomatatáska". Állítólag egy generációnak azért van porckopás a térdében, mert oldalt cipelték a tankönyvekkel teli táskát, amit csak természetellenes tartással lehetett kiegyensúlyozni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.01.09. 16:13:22

TÉRDFÁJÁSOM

Focistaként nem nagy érdem,
Semmitől dagadt be térdem.
Tegnap, míg az idő szaladt,
Térdcipó nőtt kalács alatt.

Lehetetlen letérdelnem,
Guggolás is szinte el nem
Múló fájdalommal hasít…
Hózik, de nem kötök ma sít.

Mi kell ide, sebész, masszőr,
Éjfélkor borotvált has szőr,
Pókháló és egyéb vaják,
After paleolit kaják?!

Jól jönne egy Doktor Tudor,
Ki megmondja, mi e dudor!
Térdet legyőzi a kor s a
Végpusztulás lesz a sorsa?

Persze, elpusztul majd velem,
Lebomlik és lesz sok elem…
Ám míg nem nő rajtam platán,
Focizhatok valaha tán?

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2016/01/terdfajasom.html

Pierr Kardán 2017.01.09. 17:29:48

@óðinn: Ja, ma meg nagy divat a hátizsák, ami azt jelenti, hogy feleannyi ember fér föl a buszra :-((

Ekszer Ezust 2017.01.09. 17:37:31

Most már csak azt nem tudom épít-e a porcépítő.

efi 2017.01.09. 17:53:52

@óðinn:
Kivéve, ha váltogatjuk az oldalt.
Én is diplomatatáskáztam és nem kopott el.

efi 2017.01.09. 17:54:47

@Ekszer Ezust:
Pedig írva vagyon a válasz.

gabroca 2017.01.09. 18:27:41

fura neve van a cikket író nőnek, bonyolult nevéből bonyolult lélek árad...

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2017.01.09. 18:36:45

@óðinn: Ez sajnos nagy igazság. És ha még azt is tudná, milyen súlyos deformitásokat okoz a gyermekek fejlődésben lévő csontrendszerének a napi 8 órás ülés a kényelmetlen és ergonómiailag hibás iskolai székeken!

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2017.01.09. 18:40:46

@Frady Endre: Nem vállalom be a verses választ, sajnos korántsem vagyok olyan tehetséges poéta:) Ha a kérdés komoly, a válasz is az lesz: a focit semmiképp nem ajánlom, egészséges térddel sem szerencsés választás, porckopással pedig gyilkos. ha valóban komoly problémákat okoz, érdemes lenne szakembernek megmutatni, a masszőr és a borotvált has szőr sajnos kevés lesz ehhez:)

sutyerák 2017.01.09. 19:52:12

elkopott a bal csípőizületem,-megállapították.
8 hónap a várakozási idő a műtétre.
addigra tönkremegy a jobb térdem is,(érzem)mert arra az oldalra terhelem fájdalmas lépteimet.
-szedjek fájdalomcsillapítókat:ez volt a tanács.
-csókoltatok mindenkit.
38. évi munka után,ami nem sport volt,csak éjjel-nappal a szabadban vasúti sínek köves talaján.
-tönkrementem.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2017.01.09. 20:02:49

@sutyerák: Azt javaslom Önnek, hogy ne nyugodjon bele ilyen könnyen! Számos módszer létezik, amellyel tehermentesíteni lehet a túlterhelt ízületet annak érdekében, hogy ne kopjon el a porc azalatt az idő alatt, amíg a műtétre sor kerül. Sajnos az alap egészségügyi ellátás (értsd TB) keretén belül a személyre szabott gondoskodásra sem idő, sem mód, ráadásul az eü. dolgozók segítőkészsége is gyakran szűkre szabott (hogy finoman fogalmazzak). Hálátlan feladat a fizetős ellátás felé irányítani valakit, aki tisztességgel fizeti a járulékokat, de ha fontos Önnek az egészsége és meg tudja oldani, érdemes meghallgatni még egy véleményt, valóban szükséges-e a műtét, és ha igen, segítséget kérni az átmeneti időre. Ez utóbbi a gyógytornászok/mozgásterapeuták kompetenciája.

alien 2017.01.09. 20:56:58

@efi: es mindig bammm eldőlt egy.

medium size devil 2017.01.10. 00:39:15

@Ekszer Ezust: Igen, epithet, teves a poszter azon allitasa, hogy a porc nem regeneralhato (teny, hogy nem egy gyors folyamat..).

ebella 2017.01.10. 04:31:35

Azért nekem elég jól elmúltak az ízületi fájdalmaim a csípőmben. Igaz évek alatt, sok melóval és sok csodaszerrel, de mégis. Ma hatvan évesen sokkal jobb az állapotom, mint öt éve volt. lehet, hogy nem épült, de az biztos, hogy ma olyan, mint ha soha nem is lettek volna erős fájdalmaim.

indapass 2017.01.10. 07:12:22

@ebella: Megosztanád a személyes tapasztalatokat?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.01.10. 08:16:54

@Pierr Kardán: ha a sok paraszt levenné a buszra szállva, sokkal jobb lenne a helyzet. Sose értettem, hogy lehetnek annyira gyökerek egyes emberek, hogy fullos hátizsákkal foglalják két ember helyét egy amúgy is tömött buszon, ráadásul, mivel nem terjed ki rá a testtudatuk, lazán pofán nyomnak vele másokat úgy, hogy észre se veszik.

Ontopic üzemmód: nekem gyerekkorom óta problémásak az ízületeim, ráadásul minden szarban részem van, amit az írás felsorol kockázati tényezőként, szóval nem állok túl jól. Szedtem én már mindent (még akkor is, amikor rendszeresen sportoltam), de a hatásuk semmi. Pont tegnap beszéltem egy orvossal erről (nem a saját vonatkozásomban), aki azt mondta, hogy most kezdenek kijönni olyan 10+ éves kutatási eredmények, amik ezeket az ízületvédő/építő csodaszereket tesztelték és bizony úgy tűnik, hogy klinikailag egyáltalán semmilyen igazolható hatásuk nincsen.

Újratervezés 2017.01.10. 08:27:34

45 évesen térdprotézis beültetésének javaslata volt a prognózisom 3 éven belül a versenysport miatt. Saját teszteléssel sikerült úgy rendbe hoznom magam elsősorban kollagénnel (nagy dózis!), hogy az akkor 80 évesnek mondott ízületeim jelenleg a 30-as éveim állapotában vannak. Ezek lehetnek szép szavak, de a mozgásom ezt abszolút igazolja. Jelenleg 57 éves vagyok, és úgy edzek és mozgok, mint 30 évesen: www.youtube.com/watch?v=CimBh-HwSY4

Májkül 2017.01.10. 15:32:35

@Újratervezés: Ha valóban 57 éves vagy, akkor gratulálok, mert nem csak az izûleteid fiatalodtak meg, hanem te is: a videó alapján 35-re tippeltelek volna.

Tommassino 2017.01.10. 17:01:13

Egy időben (évekig) rendszeresen teljesítménytúráztam (laza 50 km-es vagy hosszabb távok), és mivel fájt a térdem, kipróbáltam a cikkben elemzett "porcépítőket". Nekem bejött: megfelelő rendszeresség után nem fájt, sokkal jobban bírtam a terepet. Ide tartozik, hogy kölyökkorom óta lábfájós voltam, így azokat a sportokat, amik robbanékonyságot, fordulékonyságot igényeltek (foci, kosárlabda, ilyesmik) mellőznöm kellett. Akkoriban ezért a versenyúszást választottam. Mindezekkel együtt nekem a porcépítő vagy porcvédő cuccokkal pozitív a tapasztalatom.

Johny Firpo 2017.01.10. 18:22:14

Akkor súlyzós-kondigépes edzés mellé mindenképp javallott valami izületvédő szedése? Főleg hogy egyes kargyakorlatoktól néha fáj a könyököm.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2017.01.10. 20:21:36

A könyöke nem a porckopás miatt fáj, nagy valószínűséggel ún. teniszkönyök alakult ki Önnél. Megfelelő mennyiségű és minőségű nyújtás híján a túlterhelt izmok hajlamosak berövidülni (az erősített izom rövidül, a nyújtott izom nyúlik), és feszessé válnak. Az alkar feszítő izmai a könyökízületen átívelnek, és ha a sok edzés hatására feszessé válnak, irritálják a könyöknél lévő csontot (szándékosan nem használok latin kifejezéseket), amely az irritáció következtében begyullad, fájdalmassá válik. Ha mostantól rendszeresen lenyújtja edzés után az alkar feszítő izmait (a kézfejét lenyomja és a nyújtást kitartja 30-40 mp-ig), valamint akár kézzel, akár egy masszázsgolyóval minden alkalommal átmasszírozza az alkarját, a fájdalom nyomtalanul eltűnik és nem fog jelentkezni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.01.13. 08:56:16

@Balance Gerincterápia: :)
Ha romlik a porc elánnal,
Javíthatjuk porcelánnal?
:)
Viccet félretéve, pont egy éve bedurrantak a térdeim és elmentem ortopéd szakorvoshoz, aki első körben úszást javasolt és pihentetést (se lépcső, se guggolás, se térdelés, se futás, se foci) + DONA porcerősítő tablettákat.
Három hónappal később megengedte az óvatos futást és az óvatos focit, amolyan majd meglátjuk alapon... Azóta ez zajlik (heti egy óra futás és egy óra teremfoci) és egyelőre működik... Esetleg még most hagyjam abba és térjek át bringára és úszásra? :)

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2017.01.13. 09:20:06

@Frady Endre: Anélkül, hogy megvizsgálnám Önt és látnám a leleteket, konkrét választ sajnos nem tudok adni. Egyáltalán nem biztos, hogy porckopás miatt durrant be a térde, számos sérülés okozhat hasonló problémát. Hogy csak egyet említsek, igen gyakori a futóknál és focistáknál a négyfejű combizom túlerőltetése. Az izom ínja átfut a térdkalácson, s ha túl feszes, beleszoríthatja a térdkalácsot a térdízületbe, ami komoly fájdalommal, gyulladással járhat. Ez a fajta sérülés egyébként természetesen a porcnak sem tesz jót, miután "összeszorul" az ízület, nagyobb a nyomás a csontokon és a porcon és gyorsabban kopik. Ugyanakkor remekül kezelhető a négyfejű combizom rendszeres nyújtásával (pl. SMR hengerrel). Egyszóval akkor tudnék személyre szabott választ és az Ön számára ajánlott mozgásformára javaslatot tenni, ha látnám a térdét:) Általánosságban igaz, hogy a betonon való futás (és a rendszeres durva sprintek - lásd teremfoci) nagyon nem tesznek jót a térdízületnek, sokkal kedvezőbbek a fiziológiásan terhelő mozgásformák (pl. könnyű kocogás erdei talajon). Ha porckopásban szenved - állapottól függően - lehet, hogy még az erdei talajon való kocogás is sok, ilyenkor szoktuk a biciklizést, sétát javasolni. Ha azonban a térdízületi porc az életkorának megfelelő állapotban van, semmi gond nincs a könnyű kocogással. A DONA - ahogy az írásban is részleteztem - nem a porckopás gyógyítását, hanem annak megelőzését, illetve a folyamat lassítását szolgálja. Ha porckopástól szenved, meggyógyulni nem fog a Donától, de lassíthatja a folyamatot. Ha pedig nem a porckopás a probléma, valószínűleg azért írta fel Önnek az orvos, hogy megelőzze annak kialakulását, miután Ön olyan mozgásformákat végez rendszeresen, amelyek gyorsítják az artrózis kialakulásának folyamatát.

mézesmackócskácska 2018.02.27. 15:18:37

@Pierr Kardán: jajj de nagy katasztrófa... mindjárt megsajnálok mindenkit hogy merészelek hátizsákot használni laptophoz meg a többi cuccomhoz...
süti beállítások módosítása