Gerincbetegségekről és egészséges életmódról érthetően és olvasmányosan

Medical fitness blog

Medical fitness blog

Nyakas panaszok

A krónikus nyak- és vállfájdalom valójában könnyen elkerülhető

2016. szeptember 28. - Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia

A napjainkban népbetegségnek számító állandósult, vagy rendszeresen jelentkező nyakfájdalom, nyakmerevség néhány évtizeddel ezelőtt szinte ismeretlen jelenség volt. Amíg megfelelő helyen, azaz a gerincünk tetején „hordtuk” a fejünket és nyakunk folyamatos mozgásban volt, gyakorlatilag panaszmentesen éltük életünket. A mobiltelefonok és a számítógép megjelenésével, a 8 órás irodai ülőmunkával és a további jó néhány órás, internet vagy a facebook fölötti otthoni görnyedéssel azonban sikerült elérnünk, hogy a XXI. században nagyítóval keresve sem igen találhatunk egészséges gerincű embert.  

neck_pain_3.jpg

Aki dolgozott már irodában, valószínűleg szembesült a jelenséggel, hogy bárhová is néz, csupa nyakat, vállat dörzsölgető, halkan nyögdécselő kollégát lát. Valószínűleg mindannyian tudják – hisz a csapból is ez folyik – hogy a probléma kialakulásának legfőbb oka a mozgásszegény életmód. Ugyanakkor a legtöbb ember meg van győződve arról, hogy az ülőmunkával törvényszerűen együtt járnak a nyaki panaszok. Nos, ez bizony hatalmas tévedés.  A nyak- és vállpanaszok és a gerinc degeneratív betegségei valójában viszonylag könnyedén elkerülhetőek lennének a megfelelő óvintézkedések betartásával.

Hogyan vezet egyenes út az ülőmunkától a gerincbetegségekhez?

Amikor leülünk egy székre és szemünket rászegezzük az előttünk álló monitorra, testtartásunk a fiziológiáshoz képest általában jelentősen megváltozik. Fejünket előretoljuk, hátunk pedig hatalmas kérdőjellé görbül. Ha napi 8-10 vagy még több órát töltünk ebben a testhelyzetben, szervezetünk hosszú távon mintegy „adaptálódik”, a nyak hátsó részének izmai rövidülnek és feszülnek, az elülső részek izmai túlnyúlnak és gyengülnek, így megbomlik a nyaki szakasz izomegyensúlya. Hamarosan azt vesszük észre, hogy már álló helyzetben is jócskán előrébb van a fejünk, mint kellene. Ahelyett, hogy a gerinc tetején csücsülne megfelelően alátámasztva, az izomegyensúly megbomlásának „köszönhetően” tekintélyes mértékben előreszegeződik. Mindez sajnos nem csupán esztétikai probléma, sőt, a legsúlyosabb következmény nem is csak a krónikus fájdalom vagy a nyak hátsó részén kialakult ún. banyapúp. Az előrehelyezett fejtartás komoly gerincbetegségek kiváltó oka lehet.

forwardhead-text.jpg

Miért is fáj a nyakunk?

Az izomegyensúly megbomlása miatt az előrehelyezett fej súlyát szinte kizárólag a nyak hátsó részének izmai viselik ahelyett, hogy a súly arányosan osztódna el a nyaki izmok közt. Az egyedüli teherviselő izmok folyamatosan feszülnek, így az adott területen jelentősen romlik az anyagcsere. Az izmok, szövetek nem jutnak tápanyaghoz, a salakanyagok pedig nem tudnak eltávozni. A felhalmozódó salakanyag nyomást gyakorol a fájdalomérzékelő receptorokra, így ördögi körként kialakul a krónikus nyak és vállfájdalom.

És hogyan lesz az előrehelyezett fejtartásból súlyos gerincbetegség?

Középiskolai tanulmányaikból valószínűleg sokan emlékeznek még az erőkar fogalmára. Amennyiben a fej helyes pozícióban, azaz a vállak fölött helyezkedik el, nem jelent különösebb terhelést az azt megfelelően alátámasztó gerinc (és nyaki izmok) számára. Minél távolabb (erőkar) helyezkedik azonban el az alátámasztási ponttól (az egyszerűség kedvéért tekintsük most alátámasztási pontnak a gerincet), annál nagyobb terhet ró annak cipelése a nyaki izmokra illetve a gerincre. Egy 5-7 kg súlyú fej 60 fokos megbiccentése közel 30 (!!!) kg-nyi terhelést jelent a nyak izmai és kötőszövetei számára.

forwardheadposture.jpg

Sem a nyak izmai, sem a csigolyák és porckorongok nincsenek felkészülve erre a tartós és jelentős túlterhelésre. Az izmok túlterhelése – ahogy fentebb leírtam – krónikus fájdalomhoz vezet. A csigolyák, ezáltal pedig a köztük lévő folyadékkal teli porckorongok állandósult túlterhelése ugyanakkor egyenes út a degeneratív gerincbetegségek (meszesedés, porckopás, porckorong ellapulás, sérv stb.) kialakulásához. A rugalmas, folyadékkal teli porckorongokra ugyanis a fiziológiásnál jóval nagyobb teher hárul, így azok törvényszerűen ellapulnak és kiboltosulnak a csigolyák közül. Ezt a jelenséget hívjuk porckorong ellapulásnak (protrusio). Csupán idő kérdése, hogy az ellapult, kiboltosult porckorong külső, rostos gyűrűje kiszakadjon és bekövetkezzen a porckorongsérv.

thinkstockphotos-502528790.jpg

Mit tehetünk a fájdalom és a betegségek elkerüléséért?

Ma már egyre inkább elterjedt gyakorlat, hogy munkahelyi egészségprogramok keretében a munkáltató a dolgozók számára rendszeres masszázst biztosít. Noha a szokás igencsak üdvözlendő, a masszázs a közhiedelemmel ellentétben sajnos korántsem elegendő sem a nyakfájdalmak és gerincbetegségek megelőzésére, sem a már kialakult elváltozások kezelésére. Könnyen belátható, hogy a napi 8-10 órán keresztül gyötört, krónikusan feszes nyaki izmok számára egy-egy 10-20 perces masszázs bizony édeskevés, a csigolyák, porckorongok túlterhelésén pedig ugyanúgy jóformán semmit sem változtat, mint önmagában a gyógyszeres kezelés. Az egyetlen tartós és valódi megoldás a kiváltó ok, a folyamatos túlterhelés megszüntetése, azaz a helyes testtartás (és ülés) technikájának elsajátítása (zárójeles megjegyzés: a helyes testtartást sajnos nem lehet képek és leírások alapján megtanulni. Mindenkinek melegen ajánlom, hogy legalább egy alkalommal keressen fel egy szakembert - gyógytornászt, mozgásterapeutát - és kérjen segítséget!) Mindezt ki kell egészítenünk rendszeres testmozgással egyrészt azért, hogy fenntartsuk vagy helyreállítsuk az izomegyensúlyt, másrészt azért, hogy javítsuk a helyi vérkeringést, azaz a tápanyag ellátást és a salakanyagok eltávozását.

  • Ha csak megelőzni szeretnénk a problémák kialakulását, esetleg túl vagyunk a kezeléseken és meg szeretnénk tartani az elért eredményeket, a leghasznosabb mozgásforma talán a csoportos gerincjóga (főképp, ha egészségügyi végzettséggel rendelkező szakember vezeti), amely ideálisan mozgatja át a gerincet és a testtartás javításában is egyedülálló.
  • Ha azonban már kialakult valamilyen gerincbetegség, sajnos nem elég a csoportos torna. Ez esetben személyre szabott korrekciós mozgásprogramra van szükségünk, tehát feltétlenül keressünk meg egy gyógytornászt, mozgásterapeutát!


A helyes ülés szabályai

  • a szék teljes ülőfelületét használjuk, azaz csússzunk hátra a széken
  • a szék magassága egyezzen meg lábszárunk hosszával és mindkét talpunk legyen a földön
  • billentsük előre a medencénket és emeljük ki a mellkast
  • a nyak hátsó része nyújtózik a plafon irányába, enyhén húzzuk be az állunkat
  • karunk kb. 90 fokos hajlítása mellett a csuklót támasszuk alá
  • munka közben legalább óránként egyszer mozgassuk át a nyakunkat, vállainkat, és sétáljunk néhány percet, hogy a derekunkat is ellazítsuk
  • a dinamikus ülőpárnák vagy az ülőlabda helyett használjunk ékpárnát! Az első kettő ugyan valamelyest (de nem eléggé) átmozgatja a gerincet ülés közben, ugyanakkor egyik sem garantálja a helyes testtartást. Ékpárnán ülve automatikusan előrebillentjük medencénket és kiemeljük a mellkast, azaz felvesszük a megfelelő ülőpozíciót.

chiropractor-liverpool-clinic.png

Irodai átmozgató gyakorlatsor

  • Belégzéssel nyújtózzunk meg a nyak hátsó részével a plafon irányába és enyhén húzzuk be az állunkat, kilégzéssel lassan közelítsük az állat a szegycsonthoz (azaz biccentsünk a fejünkkel), majd belégzéssel lassan emeljük vissza állunkat a kiinduló helyzetbe. Ismételjük meg a gyakorlatot ötször.
  • Belégzéssel nyújtózzunk meg a nyak hátsó részével a plafon irányába és enyhén húzzuk be az állunkat, kilégzéssel lassan közelítsük a jobb fülünket a jobb vállunkhoz, majd belégzéssel lassan emeljük vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételjük meg a gyakorlatot mindkét irányba ötször.
  • Belégzéssel nyújtózzunk meg a nyak hátsó részével a plafon irányába és enyhén húzzuk be az állunkat, kilégzéssel lassan fordítsuk el a fejünket jobbra és közelítsük az állunkat a jobb vállunkhoz, majd belégzéssel lassan hozzuk vissza a kiinduló helyzetbe. Ismételjük meg a gyakorlatot mindkét irányba ötször.
  • Helyezzük jobb kezünket a jobb, bal kezünket a bal vállcsúcsra és zárjuk a két könyököt a test előtt. Lassan kezdjünk el nagy köröket leírni a két könyökkel. Próbáljuk a test előtt haladva minél tovább összezárva tartani a könyököket, a test mögött haladva pedig a két lapockát közelítsük egymáshoz minél jobban. Írjunk le öt kört elölről hátrafelé haladva, majd öt kört hátulról előre.

Bizonyos esetekben ugyanakkor sajnos még a helyes testtartás és a rendszeres testmozgás sem elegendő. A krónikus stressz tovább fokozza a nyak- és vállproblémákat, a lelki/szellemi feszültséggel ugyanis automatikusan együtt jár az izmok állandó feszessége, görcse. Sokan egész egyszerűen képtelenek arra, hogy ellazuljanak, így számukra – természetesen a helyes testtartás és a rendszeres testmozgás mellett – a gyógytornászok, mozgásterapeuták által végzett rendszeres lágyrész mobilizáció (a manuálterápiás eljárások körébe tartozó speciális izomlazító kezelés) nyújthat segítséget, esetleg relaxációs terápiával (pl. autogén tréning) kiegészítve.

Feövenyessy Krisztina
mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Balance Gerincközpont, a Balance Sportrehabilitációs Központ és a Balance Medical Fitness Akadémia vezetője

A bejegyzés trackback címe:

https://gerincterapeuta.blog.hu/api/trackback/id/tr911748653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolfgang von Kugel 2016.09.29. 05:59:48

Keresem a kulcsszavakat: karfa, levator scapulae, trigger pontok oldása, porckorong homogén terhelése: lehet, hogy vannak ennél frissebb koncepciók? Nemsokára kezdődik Kölnben Európa legnagyobb irodaergonómiai kiállítása. Remélem összefutok a cikkíróval:)

2016.09.29. 07:01:51

Nagyon jól és összeszedetten van megfogalmazva a cikk!
Gratulálok.
Meg is fogadom a tanácsot, mert sajnos vagy 30 éve van nyaki spondylosys diagnosztizálva nálam.
Rendszeres edzéssel tudom karbantartani - főleg a hátizom edzésével -, de néha néha így is fájdalmas a jobb oldali nyakizmom, általában reggelente.

Viszont ropogás már évek óta nincs.
Hogy ez jó jel,vagy rossz, azt nem tudom.

TwoBee 2016.09.29. 08:04:43

@Látens Inszinuáció: mas problemaval fordultam gyogytornaszhoz, de amellett hasonlo diagnozist allitott fel a nyakamra vonatkozoan mint ami a cikkben szerepel. Ennek az en esetemben nem a mozgashiany az oka mivel kajakozom, boxolok es kerekparozom ideny szerint. A gond viszont az, hogy ezek mind olyan sportok amiknel egyfajta gornyedes vagy pupos testtatrtas van jelen. Ezert a mell izmaimat kellett elkezdeni erositenem valamint a mely hatizmokat. Nem gyorsan, de elindult a javulas. Nem is gondoltam volna, hogy egy egeszseges es sportos testnek is mennyire sokat szamit, ha gyogytornasz kezei koze kerul. Tudom, sok szemelyi edzonek ez nem fog tetszeni, de mindenkinek csak ajanlani tudom, hogy egy heten 1x vagy kethetente 1x cserelje le a konditermi edzojet egy profi gyogytornaszra, aki meg abban is erdekes es hasznos tanacsokat tud majd adni, hogy az edzoteremben mik azok a jol ismert gyakorlatok, amiket mindenki csinal, de tobbet artanak mint hasznalnak.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 08:30:56

@Wolfgang von Kugel: Kedves Wolfgang! Sajnos - bár örömmel utaznék a kiállításra - nem hiszem, hogy meg tudom oldani. Mindazonáltal természetesen követem az ott zajló eseményeket:)

KCB 2016.09.29. 08:37:58

A labdán nem csak ülni szoktam, hanem homorítva ráfeküdni is. Remekül nyújtja a hátat és a nyakat. 3-5 percig vagyok úgy, utána sokkal jobb. Kicsit fura az irodában, de akkor csinálom, amikor senki nincs ott :) Sajnos az irodákban az ergonómia csak nagyon ritkán szempont. Pl. állítható magasságú asztal sem nagyon van, pláne nem olyan ahol állva is lehet dolgozni.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 08:42:21

@Látens Inszinuáció: Nagyon szépen köszönöm kedves szavaid! A hátizom gyakorlatok (különösen a rombusz izomra) kifejezetten jók, de sajnos korántsem elegendőek. A spondylosis (azaz meszesedés) NEM betegség, hanem tünet. A meszesedés a szervezet védekezőreakciója, olyasmi, mint a láz. Ha a nem megfelelő testtartás (azaz a gerinc túlterhelése) miatt a csigolyák elkezdenek összecsúszni (azaz a porckorongok ellapulnak ), közelebb kerülnek egymáshoz az ízületi felszínek. Hogy ezt megakadályozza a szervezet, kis mészkacsokat növel az egymás felé csúszó csontfelszíneken, amelyek funkciója, hogy távol tartsák ezeket egymástól. Nem a meszesedés ellen kell védekezni tehát, hanem ennek oka, azaz a porckorongok összecsúszása ellen. Egészen bizonyos, hogy nem megfelelő a testtartásod, emiatt túlterhelődik a gerinc és a discusok (porckorong), és ezért meszesedik a nyakad. Az első és legfontosabb lépés az lenne, hogy egy mozgásterapeutát felkeresel, aki megnézi, hol a probléma, megmutatja a helyes testtartást és összeállít Számodra egy olyan - akár otthon is végezhető - speciális gyakorlatsort, amely megakadályozza a további állapotromlást. Sőt, bizonyos mértékű állapotjavulást is el lehet érni a megfelelő gyakorlatokkal. Üdv, F. Krisztina

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 08:52:05

@TwoBee: Nagyon okos és lelkiismeretes volt a gyógytornász, akinél jártál! Sajnos a felsorolt sportok valóban kifejezetten rossz hatást (is) gyakorolnak a gerincre a görnyedés miatt. Ezért szoktam mindig elmondani, hogy nem elég sportolni, olyan mozgásformákat kell választani, amely szimmetrikusan terhelik a gerincet (pl. gerincjóga, túrázás, nordic-walking, taicsi stb.) Ahogy írod, az edzőtermi testépítéssel is komolyan mellé lehet fogni mindaddig, amíg nem a megfelelő testtartásban végzi az ember azokat (pl, az alhas folyamatos tónusa elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyakorlatokkal ne az amúgy is túlterhelt derekát terhelje az ember, ez utóbbi ugyanis a porckorongsérv egyik leggyakoribb kiváltó oka). NOs, ezek azok a dolgok, amelyek miatt minden embernek legalább életében egyszer el kellene mennie gyógytornászhoz. Sőt, továbbmegyek, az iskolákban kötelezővé kellene tenni a helyes testtartás (és ülés) megtanítását. Nagyon kevesen tudják, de a legtöbb gerincprobléma (beleértve a sérvet, meszesedést, porckopást) a helytelen testtartás miatt alakul ki. Üdv, F. Krisztina

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 08:56:24

@Kerek Perec: A labdán háttal való fekvés nem a hát, hanem a mellkas és az alhas izmait nyújtja:) Nincs ezzel semmi baj, hisz az ülő pozícióban a mellizmok is befeszülnek, így nagyon jót tesz ez a fajta nyújtás, de korántsem elegendő:) Ha a hátizmaidat is szeretnéd nyújtani, ezt a gyakorlatot végezd:
• helyezkedjk el térdelőtámaszban, térdek széttárva
• tedd a két tenyered egy nagy labdára, és lassan csúsztasd előre a labdát, miközben egyenes gerinccel süllyed a felsőtest a talaj irányába
• nyújtsd ki teljesen a kart, majd állj meg, és a tenyerekkel told jó erősen hátrafelé magad
• tekintet a talajon, mellkas süllyed a talaj irányába

Üdv,
F. Krisztina

odamondó 2016.09.29. 09:04:26

@Kerek Perec: ha homorítva fekszel rá a labdára az hogy nyújtja a hátat? Homorítva fekvés hasizmot nyújt jó esetben. :-) vagy neked másfajta hátad van.

cicnyapempöli 2016.09.29. 09:07:40

Pontosan ezzel küzdök, most már jó pár éve, járok gyógymasszázsra, edzeni de csak ideig óráig enyhülnek a tünetek, amúgy pokoli fejfájást tud generálni ez a nyak és hát probléma. De most már, hogy tudom mi a megoldás, felkeresem a gyógytornász ismerősömet, köszönöm szépen

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 09:12:28

@odamondó: Ez így igaz, ugyanakkor Kerek Perecnek is igaza van. Ha homorítva fekszik a labdára, nem csak a hasizmokat nyújtja, hanem a kis- és nagy mellizmokat is, márpedig a görnyedt üléstől ezek az izmok is befeszülnek és rövidülnek. A mellizmok (és ezzel együtt a nyak hátsó izmainak) rövidülése húzza előre a vállakat és a fejet, tehát igen komoly szerepet játszik az előrehelyezett fejtartás kialakulásában. A gyakorlat tehát remek, és - az előzőekben említett nagy labdás gerincnyújtó gyakorlattal együtt - elég komplex is:)

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 09:20:42

@cicnyapempöli: A csigolyák közt halad az agyat friss vérrel ellátó artéria. Ha az előrehelyezett fejtartás miatt a csigolyák elcsúsznak egymáson, részlegesen elzárhatják, akadályozhatják az artéria útját, így gyakori, hogy nem jut elegendő vér az agyba. Jellemzően ez okozza azt a típusú fejfájást, amelytől szenved. Mindehhez hozzá járul még a koponya hátsó része alatti kisizmok kóros feszülése, amely jellemzően homloktájékra sugárzó fejfájást okoz. A legfőbb terápia ebben az esetben a helyes testtartás kialakítása és a rendszeresen végzett nyaki gyógytorna mellett a triggerpont kezelés. Ez utóbbi képes fellazítani a krónikusan feszes izmokat, és gyógytornával együtt csodát tesz:) Jellemzően gyógytornászok és mozgásterapeuták végzik a triggerpont kezelést is, de mivel nem az alapképzés része, azaz csak továbbképzésen lehet elsajátítani, nem minden gyógytornász ismeri és használja.

cicnyapempöli 2016.09.29. 10:01:28

@Balance Gerincterápia: Köszönöm szépen, igen, pontosan ilyen szokott lenni, de eddig mindenki csak azt mondta, hogy ez a stressztől van, de akkor felkeresek egy ilyen terapeutát....ha esetleg tudna ajánlani, annak örülnék

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 10:11:57

@cicnyapempöli: Nem a stressz az ok. A stressz csupán fokozza a meglévő problémákat, hisz - amint a cikkben is szerepel - a stressz miatt az idegrendszer még jobban feszíti az izmokat, amelyek még jobban "összehúzzák" a csigolyákat. Ha rákeres az interneten a triggerpont kezelés címszóra, több terapeutát is talál , de hozzám is jöhet nyugodtan, Gazdagréten rendelek hétfőn, kedden és csütörtökön. Ha rákattint az oldal tetején az "Elérhetőségek" gombra, megtalálja a címet és a telefonszámot. Egyébként a WEBBetegre írtam egy viszonylag részletes cikket a triggerpont oldásról, ezt érdemes lenne elolvasnia: www.webbeteg.hu/cikkek/gyogytorna/18255/mozgasszervi-problemak-kezelese-lagyresz-manualterapiaval-triggerpont-oldassal
Üdvözlettel, F. Krisztina

gigabursch 2016.09.29. 10:15:33

Kétféle üléspozíció hiányzik.

1.) kellemesen hátradőlve, szinte belefeküdve a székbe (hátradőlős háttámlával), hasunkkal az asztal élén támaszkodva, egész karunkkal az asztalon, szint ehenyélve kényelmesen dolgozunk. Ez esetben a fej előrebillenése pont egyensúlyi helyzetet teremt és nem fárasztó

2.) Magas asztal mellett térdeplő széken vagy gumilabdán.

Egyébként:
Nem tudom ki találta ki az asztal alól kihúzható billentyűzetet, de ha valami nem ergonomikus, hát ez az.

Sia 2016.09.29. 10:32:24

Nálam is állandó gond a nyak és a hát, iszonyúan befeszülnek az izmok is. Gyógymasszázsra járok, az valamelyest segít az izmokon, de nyilván a gerincproblémákra nem jó. Időnként tornázgatok az irodában, de sokat nem segít sajnos. A munkahelyeken legkevésbé arra figyelnek bútorvásárláskor, hogy ergonomikus kiképzésűek legyenek. Bár a szék állítható magasságú és támlájú, az asztalok fixek, és a fenti képeken ábrázolt fejtartást pl. nem tudom megvalósítani, mert az embernek nem csak a monitort kell néznie, de a billentyűzetet is (én nem tudok vakon gépelni). Meg amikor az ember belefeledkezik a dolgába, akkor nagyon könnyű elfelejtkezni a helyes testtartásról is. Ezen felül nekem pl. kényelmetlen sokáig úgy ülni, hogy 90 fokos szögben van a lábam, fáj tőle a térdem. Szóval az ideális testtartást csak ideális munkakörülmények között lehet betartani, az meg keveseknek van. Azt hiszem én is elgondolkodom a gyógytornászon. :)

cicnyapempöli 2016.09.29. 10:45:57

@Balance Gerincterápia: Köszönöm a szakszerű választ, elolvasom, és mindenképpen élni fogok a lehetőséggel, mert az a visszatérő fájdalom megkeseríti az életemet.... :-) örülök, hogy rátaláltam a blogjára, és további sikeres munkát kívánok :-)

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 10:46:55

@gigabursch: A cikkből valóban igen sok minden kimaradt. Ha ugyanis mélységében tárgyalnám ki a problémát, legalább 100 oldalasra rúgna az írás és - ismerve a mai villámolvasási szokásokat - a kutya nem olvasná el:) Ennek az írásnak az a legfőbb célja, hogy azt, aki valóban meg akar gyógyulni és tenni is hajlandó érte, elindítsa a megfelelő úton. A kommenttel részben (bocs, hogy csak részben:))) egyetértek, a kihúzható billentyűzet valóban drámai, sőt, nyugodtan nevezhetjük gerincgyilkosnak:) A térdeplőszék jó megoldás lehet, de több probléma is van vele. A térd- és alsó lábszár fájósok számára nem jelent alternatívát, ráadásul térdeplőszéken sokszor homorít az ember, ami pedig a derekat (ágyék gerincszakasz) terheli. A gumilabda szintén problémás, de ezt az írásban ki is fejtettem. A gumilabda segít ugyan abban, hogy ne merevedjen bele az ember egy bizonyos ülőpozícióba, ugyanakkor - próbálja csak ki:) - remekül lehet helytelenül, görnyedt háttal és előretolt fejjel ülni rajta. Márpedig a legtöbb ember sajnos így ül a gumilabdán. A kellemes hátradőlős pozíció sem igazán megfelelő. Az ember hajlamos ugyanis arra, hogy lejjebb csússzon a széken, így ismét csak a gerincét fogja terhelni. Ráadásul nem is túl "irodabarát" látvány egy félig fekvő ember az asztal mellett.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 10:52:57

@Sia: Sajnos egy cikkben - bármennyire is szeretném - értelemszerűen nem tudok személyre szabott segítséget nyújtani. Ehhez kell a személyes jelenlét (mozgásszervi vizsgálat, problémák azonosítása, személyre szabott tanácsadás, kezelés, esetleg személyre szabott gyakorlatsor összeállítása stb.) Mindenképp csak üdvözölni tudom döntését és sok sikert kívánok Önnek! F. Krisztina

Sia 2016.09.29. 11:03:05

@Balance Gerincterápia: ó, nem is azért írtam, nyilván egy cikkben nem lehet mindent, ezzel én is tisztában vagyok :) Csak panaszkodom, jó magyar szokás szerint :D A cikket pedig én is köszönöm, már be is iktattam az irodai tornámba a leírt gyakorlatokat. :)

odamondó 2016.09.29. 11:41:26

@Balance Gerincterápia: persze van benne igazság. Én viszont alapvetően annak vagyok a híve, hogy testtartást a megfelelő izmok erősítésével lehet rendbe hozni elsősorban.

Pl amit sokan elhanyagolnak, hogy ülésünk azért is lesz rossz minőségű mert a core izomzat gyenge ezek közül legfőképpen a hasizom így igazából nincs ami megtartsa az "előre esést".

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 11:50:12

@odamondó: Ez így igaz! Sajnos a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberek többsége egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy mi okozza a panaszait. De honnan is tudná szegény, hisz az egészségügyi ellátás ma többnyire abból áll, hogy egy 3 perces, ruhában történő vizsgálatot követően fájdalomcsillapító gyógyszert írnak fel a betegnek, aki becsülettel szedi, és fogalma sincs arról, miért nem javul az állapota. Minden létező eszközzel küzdök azért, hogy mindez megváltozzon. Hogy a beteget partnernek kezeljük, hogy vegyük a fáradságot és magyarázzuk el, mi okozza a panaszait, és a tüneti kezelések helyett végre az oki kezelést helyezzük előtérbe. Persze ez mindkét fél részéről jóval több idő- és energiabefektetést igényel, és főképp ez az oka annak, hogy sem az egészségügyi dolgozók, sem maguk a betegek nem forszírozzák:)

odamondó 2016.09.29. 14:25:58

@Balance Gerincterápia: hát az az igazság a tüneti kezelést végző milliárdos gyógyszeripari cégeknek is a legkisebb érdekük, hogy a beteg meggyógyuljon. Aztán ugye kap az orvos is százalékot így igazából neki is jó így...

gigabursch 2016.09.29. 14:50:19

@Balance Gerincterápia:
Uszkve két évtizede ha íróasztal előtt gondolkodnom kell - "belefekszem".
Az irodabarátságot, kinézetet letojom. (Sőt szerintem mindenki)
A szék háttámlát meg be lehet úgy igazítani, hogy az ember dereka ne feszüljön be. Be is kell, különben sérvesedést teremtünk.
Az asztalra feltámasztott könyökű vagy méginkább asztalra fektetett alkarú kézzel meg kifejezetten kényelmesen lehet gépelni, egerezni.

(nézz meg egy mérnökirodát, szinte az összes tervező mérnök ráérez erre a testpozícióra - szellemi alkotás géprevitelében a legalkalmasabb.)

Ennek fokozása még a láb kellemesen előrenyújtott helyzete, esetleg megemelt helyzete.
Gyakran kerül az ember olyan testhelyzetbe, mint a "hanyatt-bringákon" tekerő emberek.
Alighanem nem véletlenül.
Ugyanis az alapkérdés ugyanaz. Nem feszíted meg a nyakadat fölöslegesen.

Roan 2016.09.29. 15:09:48

@Balance Gerincterápia: Amit nem értek, hogy a sport miatt kialakult rossz, előre görbülő testtartás javításához (mint TwoBee esetében) miért volt szükség a mellizmok erősítésére? Laikusként (na jó, személyi edzőként) arra gondolnék, hogy a mellizom ilyen helyzetben - mivel amúgy is tónusos izom - megrövidül, tehát az erősítés tovább ront a helyzeten. Ha előbb nyújtották a mellizmot, és utána erősítették, úgy már érteném.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 18:32:23

@Roan: Szerintem így történt:) Ha csak nem teljesen amatőr a gyógytornász, amit nem hiszek:) Jól írod, az előregörnyedéssel járó sportok esetében a mellizmot elsősorban nyújtani, az antagonistákat (pl. rombusz) erősíteni kell.

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.29. 22:11:44

@ZON: A spinális szék előnye a mobilitás, hátránya, hogy - éppúgy, mint az ülőlabdán - minden további nélkül lehet előregörnyedő testtartással ülni rajta. Véleményem szerint maximum félmegoldás. Ha a használója folyamatosan odafigyel arra, hogy helyes testtartással üljön rajta, akkor minden rendben. Abban a pillanatban azonban, hogy lankad a figyelme, újra előrecsúszhat a feje és a vállai, tehát ott vagyunk, ahonnan elindultunk. Nem csak azért javaslom az ékpárnát, mert az a legolcsóbb megoldás, hanem azért is, mert jelen pillanatban tudomásom szerint az egyetlen, amely egyszerűen nem engedi azt, hogy helytelen pozíciót vegyünk fel.

KCB 2016.09.30. 08:40:24

@odamondó: @Balance Gerincterápia: Lehet hogy rosszul fogalmaztam ma hát nyújtásával kapcsolatban. Amikor a labdán homorítok, megszűnik a függőleges terhelés a gerincemen, érzem ahogy a fejemet lógatva a nyaki csigolyáktól egészen a medencéig nyúlnak, lazulnak a dolgok. Valóban ez a hátizmot nem nyújtja, de utána úgy érzem mintha magasabb is lennék :).
Mivel a karom csak lazán van a fejem felett, így csak minimálisan érzem a hasam és a mellkasom feszülését. Ezzel leginkább a két fájó pont, nyaki és medence csigolyáknál lévő fájdalmat tudom kicsit enyhíteni.

@Balance Gerincterápia: Köszönöm szépen a labdás gyakorlatot!

Az teljesen igaz hogy a labdán is lehet nagyszerűen görnyedve ülni, szóval figyelni kell.
Én amúgy is váltogatom a székkel. A derékpárna is egy nagyon fontos kiegészítő.
(Számomra rejtély, hogy a székek támláján miért van lent és nem a derékmagasságban az a púp)

KCB 2016.09.30. 08:46:45

@Balance Gerincterápia: Egy dolgok szeretnék megkérdezni, mostanában erőteljesen ropog a nyakam ami korábban nem volt jellemző, annak ellenére hogy mindig is fájt a sok ülőmunkától.
Ez minek a tünete lehet? Vagy csak öregszem? :)

Feövenyessy Gerincközpont és Akadémia · http://feovenyessygerinckozpont.hu/ 2016.09.30. 09:06:35

@Kerek Perec: A nyak ropogását jellemzően a nyaki porckorongok ellapulása, az ízületek meszesedése okozza. Bizonyos mértékben fiziológiás folyamat, hisz az életkor előrehaladtával törvényszerűen veszítenek a porckorongok magasságukból. Fizikoterápiás kezelést akkor igényel, ha a folyamat akadályozza a nyak mozgatását, vagy ha fájdalommal jár. A nyak rendszeres átmozgatásával, tornáztatásával azonban feltétlenül érdemes védekezni a jelenség ellen, illetve lassítani a folyamatot.

KCB 2016.10.04. 09:06:58

@Balance Gerincterápia: Köszönöm szépen, figyelni fogok rá!
süti beállítások módosítása